Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά σε ΗΠΑ από πρώην Βρετανό πρωθυπουργό: Θέλουν απλά… να επιβάλλονται

Πυρά σε ΗΠΑ από πρώην Βρετανό πρωθυπουργό: Θέλουν απλά… να επιβάλλονται
«Για να κάνεις τους ανθρώπους να λειτουργήσουν, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι σε έναν νέο κόσμο. Η Αμερική και όλες οι μεγάλες χώρες πρέπει να πείσουν τις χώρες, δεν μπορούν να τους υπαγορεύουν» δήλωσε ο Gordon Brown στο CNBC
Σχετικά Άρθρα
Σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Gordon Brown, τονίζοντας ότι σε ένα όλο και πολύπλοκο κόσμο, οι ΗΠΑ και άλλες ισχυρά έθνη πρέπει «να πείθουν τις χώρες, όχι να τους επιβάλλονται».
Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο Davos της Ελβετίας επικεντρώθηκε στο πως μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των λαών προς τις κυβερνήσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz, Oliver Bäte, δήλωσε την Τρίτη μιλώντας στο CNBC ότι η «αυξανόμενη απομάκρυνση της πολιτικής ελίτ από την εργατική τάξη» είναι ο «νούμερο ένα κίνδυνος για τις κοινωνίες μας». Και ο Brown, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2007 έως το 2010 έπειτα από 10 χρόνια ως υπουργός Οικονομικών υπό τον Tony Blair, δήλωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι λειτουργούν σε έναν διαφορετικό κόσμο από εκείνον που βρισκόμασταν πριν από 10 ή 20 χρόνια.
«Δεν είναι πλέον ένας μονοπολικός κόσμος, είναι πολυπολικός, υπάρχουν πολλαπλά κέντρα εξουσίας. Δεν είναι πλέον νεοφιλελεύθερη οικονομία, είναι περισσότερο μερκαντιλιστική οικονομία, τα κράτη κάνουν τα δικά τους πράγματα, και οι προστατευτικές εμπορικές πολιτικές έχουν γίνει "in" και έχουμε δει μια υποχώρηση από την παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Brown στο CNBC στο περιθώριο του WEF.
«Για να κάνεις τους ανθρώπους να λειτουργήσουν, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι σε έναν νέο κόσμο. Η Αμερική και όλες οι μεγάλες χώρες πρέπει να πείσουν τις χώρες, δεν μπορούν να τους λένε τι να κάνουν, και πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα επιμέρους προβλήματα… την πείνα στην Αφρική, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Γάζα, τις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική αλλαγή στο σύνολό της» επεσήμανε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν πώς τα επιμέρους έθνη μπορούν να συνεργαστούν σε καθένα από αυτά τα ζητήματα ξεχωριστά, αν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης