Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή πρόβλεψη Allianz – Οι κυβερνήσεις χάνουν την επαφή με τον κόσμο, μεγάλος κίνδυνος οι εκλογές του 2024

Ζοφερή πρόβλεψη Allianz – Οι κυβερνήσεις χάνουν την επαφή με τον κόσμο, μεγάλος κίνδυνος οι εκλογές του 2024
Περίπου 100 χώρες αντιμετωπίζονται με υψηλό ή ακραίο κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών
Μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ πολιτικών ηγετών και πληθυσμών αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε μια πυκνή εκλογική χρονιά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Allianz, Oliver Bäte.
Παράλληλα με μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια πληθώρα άλλων πιθανών γεωπολιτικών αναζωπυρώσεων και μια σειρά από μεγάλες εκλογές σημαίνουν ότι η πολιτική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα κινδύνου του γερμανικού ασφαλιστικού γίγαντα για το 2024.
Το Βαρόμετρο Κινδύνων Allianz που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα έδειξε ότι ο πολιτικός κίνδυνος βρισκόταν ήδη σε υψηλό πενταετίας το 2023, με περίπου 100 χώρες να αντιμετωπίζονται με υψηλό ή ακραίο κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών.
Αυτό αναμένεται να ενισχυθεί το 2024, εν μέσω συνεχιζόμενων οικονομικών δυσκολιών, ιδιαίτερα σε «χώρες με κρίση χρέους».
Εν τω μεταξύ, οι ομάδες διαμαρτυρίας που υποστηρίζουν μια σειρά αιτιών αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερες αναταραχές.
Ερωτηθείς στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ποιος θεωρεί τον κύριο παγκόσμιο κίνδυνο επί του παρόντος, ο Bäte επεσήμανε την έλλειψη εμπιστοσύνης από τους πληθυσμούς στις κυβερνήσεις τους σε μεγάλες δημοκρατίες.
«Έχετε δει τις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, το έχετε δει στη Γαλλία και οι κοινωνίες πολώνονται επειδή οι ηγέτες μας δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του λαού», είπε.

Διαδηλώσεις

Πέρυσι, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία κατά των μεταρρυθμίσεων του προέδρου Emmanuel Macron στο συνταξιοδοτικό και της δολοφονίας του εφήβου Nahel Merzouk από έναν αστυνομικό, με αποτέλεσμα έντονη βία και υλικές ζημιές.
Η έκθεση Allianz Risk Barometer σημείωσε επίσης ότι οι λαϊκιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις διεύρυναν την επιρροή τους με εκλογική επιτυχία στην Ολλανδία και τη Σλοβακία, ενισχύοντας την αναδυόμενη τάση που ξεκίνησε το 2022, όταν «η Ιταλία εξέλεξε ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες, την Ουγγαρία εκ νέου - εξέλεξε τον Viktor Orban και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες πήραν πάνω από το 20% των ψήφων σε γενικές εκλογές».
«Έχουμε μια αυξανόμενη αποσύνδεση της πολιτικής ελίτ από την εργατική τάξη και τους ανθρώπους που στην πραγματικότητα πηγαίνουν στη δουλειά καθημερινά, και αυτό, το βλέπω ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για τις κοινωνίες μας», είπε ο Bäte.
«Και να θυμάστε, φέτος πολλοί άνθρωποι θα ψηφίσουν, επομένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ψηφίζουν για τα σωστά πράγματα και δεν εκπέμπουν απλώς θυμό».

Αναταραχές

Παράλληλα με τους κινδύνους που περιβάλλουν τις εκλογές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, πολλές αφρικανικές χώρες έχουν επίσης ξεσπάσει σε σύγκρουση ή αναταραχή τα τελευταία χρόνια, με επιτυχημένα πραξικοπήματα στον Νίγηρα και τη Γκαμπόν το 2023 μετά την αλλαγή καθεστώτος τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Μπουρκίνα Φάσο.
«Ενώ αυτά τα πραξικοπήματα ήταν σχετικά ειρηνικά, το Σουδάν κλιμακώνεται γρήγορα σε εμφύλιο πόλεμο, κυρίως στην πρωτεύουσά του Χαρτούμ», δήλωσε ο Srdjan Todorovic, επικεφαλής λύσεων πολιτικής βίας και εχθρικού περιβάλλοντος στην Allianz Commercial, στην έκθεση Allianz Risk Barometer.
«Οι οικονομικές δυσκολίες προκαλούν πολλές χώρες, ιδιαίτερα την Τυνησία, η οποία έπεσε στα όρια της βίας καθώς ο Πρόεδρος Kais Saied συνέχισε να κυβερνά με διατάγματα και χωρίς κοινοβούλιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης