Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λονδίνο: Στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο καταρρέουν

Λονδίνο: Στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο καταρρέουν
Μπορεί να φανταστεί κάποιος το Λονδίνο χωρίς τραπεζίτες;
Σχετικά Άρθρα
Αν και διατηρεί τον τίτλο του σημαντικότερου χρηματοπιστωτικού κέντρου στον κόσμο, μαζί με τη Νέα Υόρκη, φαίνεται πως το Λονδίνο δεν προσφέρει πλέον τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας στον καίριο αυτόν κλάδο για την πόλη.
Για την ακρίβεια, προσφέρει πολύ λιγότερες.
Σύμφωνα με την εταιρεία recruitment Morgan McKinley, οι ευκαιρίες απασχόλησης στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου μειώθηκαν κατακόρυφα, κατά 38% το 2023, καθώς η αναταραχή στις αγορές και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν τους εργοδότες στο να «σφίξουν το ζωνάρι» για λόγους κόστους.
Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία στον συγκεκριμένο κλάδο, μειώθηκε επίσης κατά 16% για τη βρετανική πρωτεύουσα.
Η μεγαλύτερη υποχώρηση στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας καταγράφηκε το δ' τρίμηνο 2023, ήτοι 42%, η υψηλότερη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008!
Τί συνέβη;
Ενώ οι τράπεζες απολάμβαναν ισχυρά κέρδη το περασμένο έτος, η πίεση του περιθωρίου κέρδους από τον υψηλό πληθωρισμό, την ύφεση και την εντεινόμενη γεωπολιτική αναταραχή, μείωσαν τις προσλήψεις.
Αρκετοί μεγάλοι εργοδότες προχώρησαν σε βαθιές περικοπές, επιβαρύνοντας περαιτέρω την αγορά εργασίας. Η Barclays έχει περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ η ελβετική UBS βρίσκεται επισης σε διαδικασία περικοπών μετά την ενσωμάτωση της προβληματικής Credit Suisse.
«Μετά από ένα χρόνο ισχυρής αύξησης των μισθών και υπερβολικών προσλήψεων που οδηγήθηκαν από μια στενή αγορά εργασίας, εμφανίστηκαν σημάδια κόπωσης στην αγορά καθώς πλησιάζαμε στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς. Είδαμε μείωση στα άτομα που αναζητούν εργασία, την προσφορά υποψηφίων και τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Η εμπιστοσύνη των εργοδοτών υποχώρησε εν μέσω της παρατεταμένης οικονομικής επιβράδυνσης και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι δαπάνες και οι προσλήψεις», δήλωσε ο Hakan Enver, διευθύνων σύμβουλος της Morgan McKinley UK.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας πέρυσι ήταν σε γενικές γραμμές ισοδύναμος με το 2019, πριν από την έκρηξη προσλήψεων -μετά την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης