Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ θα χτυπήσει το Λονδίνο ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο ενόψει Brexit – Τι προωθεί η Κομισιόν

tags :
Η ΕΕ θα χτυπήσει το Λονδίνο ως παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο ενόψει Brexit – Τι προωθεί η Κομισιόν
Το Λονδίνο μπορεί να χάσει τα προνόμιά του μόνο στο σενάριο που οι αποφάσεις της ΕΕ λάβουν πολιτικό χαρακτήρα
Η μάχη του Λονδίνου να παραμείνει ένας παγκόσμιος οικονομικός κόμβος βασίζεται τώρα σε μια διαδικασία που κάποτε ήταν ασαφής και ελέγχεται από τους πολιτικούς της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει φέτος περίπου 40 ζητήματα, καθορίζοντας πόσα κεφάλαια, δάνεια σταθερού εισοδήματος και άλλες δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής μπορούν να παραμείνουν στο Λονδίνο και θα εξακολουθούν να εξυπηρετούν πελάτες της ΕΕ.
Barclays, Goldman Sachs και Bank of America είναι μεταξύ αυτών που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, μεταφέροντας τα γραφεία τους σε άλλες πόλεις, όπως το Δουβλίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη τα τελευταία τρία χρόνια.
Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής μετακινήσει λίγα στελέχη και πολύ λίγες εμπορικές επιχειρήσεις εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
"Νομίζω ότι θα είναι δύσκολοι οι επόμενοι μήνες", δήλωσε η Catherine McGuinness, σύμβουλος πολιτικής της πόλης του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται την περιοχή.
Σύμφωνα με την ίδια, το Λονδίνο μπορεί να χάσει τα προνόμιά του μόνο στο σενάριο που οι αποφάσεις της ΕΕ λάβουν πολιτικό χαρακτήρα.
Πάντως, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έχει ήδη κρατήσει μια σκληρή στάση, καθιστώντας σαφές ότι «όλα θα αλλάξουν» στη σχέση του Δήμου με την ΕΕ.
Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει επισήμως από την ΕΕ έως τις 31 Ιανουαρίου και η επίσημη μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν αρχικά μια πολύ ευρύτερη συμφωνία για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών.
Το μπλοκ απέρριψε αυτές τις προτάσεις και είπε ότι το σύνηθες σύστημα πρόσβασης στην αγορά για τις ξένες δικαιοδοσίες είναι αυτό που είναι διαθέσιμο μετά το Brexit - που σημαίνει ότι για τις επιχειρήσεις να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Οι κανονισμοί που τους διέπουν πρέπει να αναγνωρίζονται ως ισοδύναμοι, έχει αναφερθεί.
Το πρόβλημα της ισοδυναμίας, από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ότι πρόκειται για μονομερή απόφαση της Επιτροπής της ΕΕ η οποία μπορεί να αποσυρθεί σύντομα.
Στις συνομιλίες με τα κράτη μέλη στις 10 Ιανουαρίου, η Επιτροπή επανέλαβε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων και ότι θα προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.
Επιπλέον, η διαδικασία ισοδυναμίας είναι ένα συνονθύλευμα δεκάδων αποφάσεων που μπορούν να ληφθούν βάσει ειδικών ευρωπαϊκών νόμων, μόνο για συγκεκριμένους τύπους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και για μία χώρα τη φορά.
Η Επιτροπή έχει λάβει πάνω από 280 αποφάσεις ισοδυναμίας σε ολόκληρη τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία για περισσότερες από 30 χώρες.

Ποιες αποφάσεις ισοδυναμίας έχουν μεγαλύτερη σημασία;

Οι βασικοί κανόνες συναλλαγών σταθερού εισοδήματος και μετοχών, αλλά και η τραπεζική επιχειρηματική δραστηριότητα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα.
Στην κορυφή του καταλόγου είναι οι διασυνοριακές επενδυτικές υπηρεσίες που προσφέρονται από το Λονδίνο σε επαγγελματίες πελάτες στην ΕΕ.
Η αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων ή η MiFID II επιτρέπει την ισοδυναμία για υπηρεσίες όπως η διαχείριση χαρτοφυλακίου, οι επενδυτικές συμβουλές, η αναδοχή και η εκτέλεση των συναλλαγών.
Δεδομένου ότι η MiFID II ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, καμία ξένη χώρα δεν έχει κερδίσει αυτό το είδος ισοδυναμίας.
Η πρόσβαση θα μπορούσε να δοθεί σε όλες τις υπηρεσίες που αναγνωρίζονται από το νόμο ή μόνο μερικές από αυτές.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες, οι χρηματιστές και οι οίκοι εκκαθάρισης, όπως το London Stock Exchange Group, πιέζουν την ΕΕ να επιτρέψει στις εισηγμένες μετοχές της ΕΕ να διαπραγματεύονται σε πλατφόρμες του Λονδίνου και να εκκαθαρίζονται στην πόλη.
Η ΕΕ έχει χορηγήσει ισοδυναμία στις υπηρεσίες συμψηφισμού, αλλά μόνο σε προσωρινή βάση.

Τι δεν καλύπτεται από την ισοδυναμία;

Οι βασικές τραπεζικές δραστηριότητες όπως η ανάληψη καταθέσεων, οι επενδυτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες και οι κοινοπραξίες και άλλες διασυνοριακές δανειοδοτικές υπηρεσίες δεν καλύπτονται από καμία διάταξη περί ισοδυναμίας.
Εάν οι τράπεζες θέλουν να συνεχίσουν, θα πρέπει πιθανότατα να μεταφερθούν εντός της ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε τελικά να απαιτήσει περισσότερα κεφάλαια και προσωπικό.
Άλλωστε, η ΕΕ δεν έχει δείξει καμία προθυμία να συμπεριλάβει χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο με οποιοδήποτε τρόπο.
Ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, μια συμφωνία για την συντήρηση του επιπέδου πρόσβασης που προσφέρεται από την ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να έχει νέο έδαφος σε πολλούς τομείς και μπορεί να είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί μέχρι την προθεσμία του Δεκεμβρίου που έθεσε ο Boris Johnson για εμπορικές διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης