Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισλανδία: Η λάβα μπήκε στην πόλη Γκρίντβικ - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ισλανδία: Η λάβα μπήκε στην πόλη Γκρίντβικ - Τι φοβούνται οι ειδικοί
Όλοι οι δρόμοι προς το Γκρίνταβικ είναι προς το παρόν κλειστοί, όπως και η κοντινή Blue Lagoon, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας
Το ηφαίστειο της Ισλανδίας που εξερράγη για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες κοντά στη νοτιοδυτική πόλη Γκρίνταβικ, προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Η λάβα έφτασε στους δρόμους της πόλης ενώ κάηκαν και σπίτια. Το ξεχείλισμα της λάβας προκλήθηκε από δύο ρωγμές που άνοιξαν με διαφορά λίγων ωρών.
Το Γκρίνταβικ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ. Είναι ένα λιμάνι, 4.000 κατοίκων που είχε εκκενωθεί εγκαίρως και έτσι δεν κινδύνευσε κανείς.
Η έκρηξη αυτή τη στιγμή επηρεάζει μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή, από την οποία οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν μακριά.
Όλοι οι δρόμοι προς το Γκρίνταβικ είναι προς το παρόν κλειστοί, όπως και η κοντινή Blue Lagoon, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ισλανδίας. Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός αναμένεται ωστόσο να ανοίξει ξανά την Τρίτη.
Το υπόλοιπο νησί θεωρείται ασφαλές. Το Διεθνές Αεροδρόμιο Κέφλαβικ, το μεγαλύτερο της χώρας, λειτουργεί κανονικά και η πιθανότητα οποιασδήποτε ατμοσφαιρικής διαταραχής θεωρείται απίθανη, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας.
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, σε δική του ανάρτηση σημείωσε ότι χάρη στην έγκαιρη εκκένωση της πόλης δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή αν και, όπως σημείωσε, υποδομές της πόλης απειλούνται.
bdd5311155644982a304122fd168e682.jpg
Τι φοβούνται οι ειδικοί

Ο επικεφαλής σεισμικών κινδύνων της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισλανδίας δήλωσε στο BBC ότι αν και η ροή της λάβας δεν έχει αυξηθεί, είναι αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα.
Η σταθεροποίηση των εκρήξεων είναι, ωστόσο, ένα καλό σημάδι, όπως σημείωσε εξηγώντας έτσι γιατί η Ισλανδία κατέβασε το επίπεδο κινδύνου από την έκρηξη του ηφαιστείου.
Ο ηφαιστειολόγος Ρόμπιν Άντριους, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η κατάσταση κοντά στο Γκρίνταβικ είναι "σχεδόν το χειρότερο σενάριο". Μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της έκρηξης θα μπορούσαν να αποδειχθούν "αρκετά προβληματικές" για άτομα με προϋπάρχοντα αναπνευστικά προβλήματα.
Το διοξείδιο του θείου, ένα επιβλαβές αέριο που είναι ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη και το λαιμό, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
"Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη και καταστροφική κατάσταση", είπε.
Η έκρηξη της Κυριακής είναι η πέμπτη που έχει σημειωθεί κατά μήκος της χερσονήσου από το 2021.
Η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η λάβα μπήκε στην πόλη επειδή σε ορισμένα σημεία παραβιάστηκαν φράγματα επιτρέποντας στη λάβα να διαχυθεί, με αποτέλεσμα ορισμένα σπίτια να πιάσουν φωτιά.
588ab83cf8824c568fe1543d8d93cdbb.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης