Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφίγγει ο κλοιός της Κίνας στην Ταϊβάν: Οκτώ αεροσκάφη και έξι πλοία κοντά στο νησί σε 24 ώρες

Σφίγγει ο κλοιός της Κίνας στην Ταϊβάν: Οκτώ αεροσκάφη και έξι πλοία κοντά στο νησί σε 24 ώρες
Η Ταϊβάν εντόπισε 8 κινεζικά αεροσκάφη και 6 πλοία κοντά στο νησί σε διάστημα 24 ωρών
Σχετικά Άρθρα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν εντόπισαν 8 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και έξι πλοία κοντά στο νησί τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν το Σάββατο 13/1, ημέρα εκλογών για το νησί.
Τα στρατεύματα της Ταϊβάν παρακολουθούν την κατάσταση και διέταξαν μονάδες αέρος, θαλάσσης και ξηράς να ανταποκριθούν στις κινεζικές δραστηριότητες κοντά στο νησί, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκλογές του Σαββάτου και ο αυτονομιστής πρόεδρος

Φαβορί για την πρωθυπουργία είναι ο αντιπρόεδρος Lai Tsing - te, υποψήφιος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), ο οποίος για το Πεκίνο είναι «σοβαρός κίνδυνος» επειδή βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την απερχόμενη πρόεδρο Tsai ing Wen η οποία επιμένει ότι το νησί είναι de facto ανεξάρτητο.
Μετά την εκλογή της, το 2016, η Κίνα  διέκοψε κάθε επικοινωνία με την ηγεσία του νησιού.
Kυριότερος αντίπαλος του Lai είναι ο Hou You-i υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (KMT), ο οποίος υποστηρίζει την προσέγγιση με το Πεκίνο.
Στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, το οποίο απέχει 180 χιλιόμετρα από τις κινεζικές ακτές, οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (τοπική ώρα, 02:00 ώρα Ελλάδος) και έκλεισαν  στις 16:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να σηματίζονται μακρές ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα περίπου 18.000 εκλογικά τμήματα της νήσου.

Κανείς στην Ταϊβάν δεν θέλει πόλεμο

Η καταμέτρηση των ψήφων  οποία γίνεται με το χέρι, οπότε τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε το πρωί ότι εντόπισε ξανά κινεζικά αερόστατα να διασχίζουν το στενό, ένα από τα οποία πέταξε και πάνω από την Ταϊβάν.
Το υπουργείο κατήγγειλε το κύμα αερόστατων που αναφέρθηκαν πάνω από τα στενά τον περασμένο μήνα ως ψυχολογικό πόλεμο και απειλή στην ασφάλεια της αεροπορίας.
«Κανένας δεν θέλει πόλεμο», δήλωσε στο Reuters μια 36χρονη επιχειρηματίας, που μόλις είχε ασκήσει μόλις το εκλογικό της.
Οι βουλευτικές εκλογές  σήμερα θα είναι σημαντικές ακόμη κι αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, πράγμα που θα εμποδίζει πιθανόν την υιοθέτηση νομοσχεδίων για δαπάνες, ειδικά για την άμυνα.

Δύσκολη η πρόβλεψη

«Σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές, αυτήν την φορά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς το αποτέλεσμα», δήλωσε ο 44χρονος εργαζόμενος στον οικονομικό κλάδο αφού ψήφισε.
«Ο επόμενος ηγέτης της Ταϊβάν θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους να τα πάει καλά, ειρηνικά με την Κίνα... Πολλοί Ταϊβανέζοι πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε το στάτους κβο», σημείωσε.
Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν επίσης 113 μέλη του τοπικού κοινοβουλίου με απλή πλειοψηφία ψήφων για τετραετή θητεία.
Η Ταϊβάν κυβερνάται ανεξάρτητα από την ηπειρωτική Κίνα από το 1949, αλλά το Πεκίνο βλέπει το νησί ως μέρος της κυρίαρχης επικράτειάς του. Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ταϊβάν, υπό την ηγεσία του DPP, έχει εκληφθεί σε μεγάλο βαθμό ως υπέρ της ανεξαρτησίας, κυρίως λόγω των συχνών επαφών της με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του διεθνούς ακτιβισμού, που ώθησαν το Πεκίνο να εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης