Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Θα γίνει ο γάμος των ομόφυλων το Βατερλώ του Μητσοτάκη; Η μεγαλύτερη πρόκληση

Guardian: Θα γίνει ο γάμος των ομόφυλων το Βατερλώ του Μητσοτάκη; Η μεγαλύτερη πρόκληση
Η παρέμβαση Μητσοτάκη υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται να αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες προκλήσεις της θητείας του, αφού η δέσμευσή του να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου πυροδότησε έντονες συζητήσεις στην ορθόδοξη χριστιανική χώρα, αναφέρει ο Guardian.
Ρίχνοντας το βάρος σε ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι επιρρεπές στο να προκαλεί αντιδράσεις, τουλάχιστον μεταξύ των ίδιων των βουλευτών του, ο Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στην πειθώ για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, καθώς η αντιπολίτευση αυξάνεται στο κεντροδεξιό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία.
"Εγώ, και όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτή τη νομοθεσία, πρέπει να πείσουμε τους βουλευτές μας και στη συνέχεια όσους μπορεί να εξακολουθούν να έχουν αρνητική στάση", δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη για φέτος στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας, την ΕΡΤ.
"Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στο γάμο, που σημαίνει την εξάλειψη κάθε διάκρισης με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Δεν είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

Ευαίσθητο θέμα

Η παρέμβαση Μητσοτάκη, έξι μήνες αφότου εξασφάλισε μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα με μια σαρωτική νίκη "για να μεταρρυθμίσει τη χώρα", υπογραμμίζει πόσο ευαίσθητο παραμένει το θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα.
Σε μια κοινωνία που θεωρείται από τις πιο κοινωνικά συντηρητικές της Ευρώπης, ο Μητσοτάκης, ο οποίος ανήκει στη μετριοπαθή παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν αντιμετωπίζει μόνο την αποδοκιμασία των δικών του βουλευτών, αλλά και τη σθεναρή αντίσταση της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας του κράτους.
Οι κληρικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η έγκριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάληψη των γονικών δικαιωμάτων από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, φθάνοντας στο σημείο να υποδηλώνουν ότι θα οδηγούσε στη διάλυση της ελληνικής κοινωνίας.
"Τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ούτε εξαρτήματα", ανέφερε το διοικητικό της όργανο, η Ιερά Σύνοδος, σε πρόσφατη εγκύκλιο που διανεμήθηκε στις μητροπόλεις.
"Κανένας κοινωνικός εκσυγχρονισμός και καμία πολιτική ορθότητα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τη φυσική ανάγκη των παιδιών για πατέρα και μητέρα".
Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος είχε απειλήσει προηγουμένως να αφορίσει τους βουλευτές  εάν ψηφίσουν υπέρ της νομιμοποίησης των ενώσεων ομοφύλων, προχώρησε ακόμη περισσότερο, χαρακτηρίζοντας την ομοφυλοφιλία "κατάχρηση του σώματος" και "μεγάλη αμαρτία".

Το "Βατερλώ" του Μητσοτάκη;

Την Πέμπτη τα πρωτοσέλιδα της Εστίας και της Δημοκρατίας, δύο δεξιές εφημερίδες, εκτιμούσαν ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να απειλήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης και να αποδειχθεί ακόμη και το "Βατερλώ" του Μητσοτάκη.
Όμως ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι όχι μόνο "διάβασε και μελέτησε" το θέμα αλλά το σκέφτηκε πολύ, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα νομιμοποιήσει την παρένθετη μητρότητα.
"Δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για την υποβοηθούμενη γονική μέριμνα", είπε, αναφερόμενος για πρώτη φορά δημόσια στο θέμα το βράδυ της Τετάρτης.
Τόνισε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι, θα μπορούν να συνεχίσουν να υιοθετούν παιδιά.
"Η ιδέα των γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία... αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν θα πειραματιστούμε με πιο προχωρημένες ιδέες".

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Το αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ηγείται ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος ηγέτης του κόμματος στην Ελλάδα, ο Στέφανος Κασελάκης, επιμένει ότι η παρένθετη μητρότητα πρέπει να θεωρείται έμφυτο γονικό δικαίωμα, αναφέρει ο Guardian.
Ο Κασελάκης, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο, έκανε λόγο για γάμο με τον επί χρόνια Αμερικανό σύντροφό του, Τάιλερ Μακμπέθ, στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την απροσδόκητη εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, μίλησε για την επιθυμία του ζευγαριού να αποκτήσει παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας.
"Αυτά είναι θέματα που λύνονται σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα", έγραψε ο Ελληνοαμερικανός στο Facebook.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκα στην πολιτική. Για να ταράξω λιμνάζοντα νερά, να ξυπνήσω συνειδήσεις, όχι για να τις χαϊδέψω στον ύπνο τους".
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης την αντίδραση κορυφαίων υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα κυρίως επειδή τα παιδιά των ομοφυλόφιλων δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία.
Capture_90.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης