Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος όλο το 2024 στη Γάζα - Απειλές και τελεσίγραφα Ισραήλ - Hamas, αδιέξοδο με ομήρους

Πόλεμος όλο το 2024 στη Γάζα - Απειλές και τελεσίγραφα Ισραήλ - Hamas, αδιέξοδο με ομήρους
Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, πιέσεις για προστασία των αμάχων και εκεχειρία
(upd) Με τον ισραηλινό στρατό να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς στην κεντρική και νότια Γάζα, το Ισραήλ παρά τις διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, για κήρυξη εκεχειρίας και για διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της Λωρίδας της Γάζας, διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί ολόκληρο το 2024.
Οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από την Hamas και από άλλες παλαιστινιακές ριζοσπαστικές οργανώσεις στη Γάζα θα απελευθερωθούν, μόλις αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές υποστήριξε ο Ismail Haniyeh, ο επικεφαλής του Politburo της Hamas.
«Ο μόνος τρόπος για να φύγουν ζωντανοί από τη Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί όμηροι είναι να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται στις φυλακές των κατοχικών δυνάμεων» υποστήριξε ο Haniyeh.
«Το Ισραήλ έχει αποτύχει να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του επιχείρησης στη Γάζα» είπε ο Haniyeh, αναφέροντας πως ούτε η εξάλειψη της Hamas έχει συμβεί ούτε η επιστροφή των ομήρων έχει πραγματοποιηθεί.
«Το μόνο που έχουν καταφέρει είναι οι μαζικές δολοφονίες και καταστροφές» επισήμανε ο επικεφαλής του Politburo της Hamas.
Την ίδια στιγμή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν - σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios - πως πως δεν πρόκειται να επιστρέψει κανείς Παλαιστίνιος στα βόρεια εδάφη της Γάζας, εάν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από την Hamas.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ έτσι ώστε όλοι οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί στο πλαίσιο του πολέμου, να επιστρέψουν στα εδάφη τους απορρίπτοντας κατηγορηματικά δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που θέλουν… τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Συναντήσεις Ισραήλ με Blinken

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog
υποστήριξε πως η παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατόπιν αγωγής από τη Νότια Αφρική, είναι πράξη αποτρόπαια και παράλογη.
Όπως είπε ο Herzog, το Ισραήλ θα είναι παρών στην εκδίκαση της υπόθεσης, αναφέροντας πως το Ισραήλ θα παρουσιάσει τα επιχειρήματα του για το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα.
Ο Hergoz υπογράμμισε πως το Ισραήλ πρέπει να κερδίσει, καθώς είναι ένας πόλεμος που επηρεάζει τις διεθνείς αξίες και τις αξίες του ελεύθερου κόσμου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ενημέρωσε την ισραηλινή πλευρά για τις επαφές που είχε με ηγέτες του αραβικού κόσμο και για το ενδιαφέρον τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ εφόσον τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα και δημιουργήσουν μια πορεία προς ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτο.
Ο Biden επανέλαβε
τις εκκλήσεις του έτσι ώστε ο ισραηλινός στρατός να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των αμάχων και να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πάει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη.
Κύριο μέλημα του Blinken είναι αφενός να διασφαλιστεί ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στη Μέση Ανατολή αφετέρου να μπει το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα καθώς και να ρυθμιστεί η επόμενη ημέρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέμεινε στη "σημασία" του να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι
στον πόλεμο του κατά του ισλαμιστικού κινήματος Hamas στη Λωρίδα της Γάζας, στη συνάντηση που είχε σήμερα 9/1 με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, όπως ανακοίνωσε το State Department.
Στη συνάντηση των δύο ανδρών στο Τελ Αβίβ, ο Antony Blinken "επαναβεβαίωσε την υποστήριξή μας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αποτρέψει μια επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου και επέμεινε στη σημασία να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω κακού στους αμάχους και να προστατευθούν οι μη στρατιωτικές υποδομές στη Γάζα", σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Η άρνηση του Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις αμερικανικές… υποδείξεις
, δημιουργούν έναν πρόσθετο «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden ενόψει και των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ομιλία του στο Charleston στη Νότια Καρολίνα διεκόπη από φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές που ζητούσαν την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα.
«Εργάζομαι διακριτικά με την ισραηλινή κυβέρνηση έτσι ώστε να τους ενθαρρύνω να μειώσουν την ένταση των επιχειρήσεων τους και να αποχωρήσουν από τη Γάζα» φέρεται να είπε ο Biden.

Αλλαγή στάσης από τη Βρετανία; - «Το Ισραήλ ενδέχεται να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα»

Την ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας, που θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, David Cameron.
«Με ρωτάτε αν ανησυχώ ότι το Ισραήλ έχει προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επειδή συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί ή οτιδήποτε άλλο; Ναι, φυσικά», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του νησιού, καθώς δεχόταν ερωτήσεις από μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Επίθεση Hezbollah με 40 πυραύλους και drones κατά του αρχηγείου της Βόρειας Διοίκησης του Ισραήλ

Επίθεση με drones κατά του αρχηγείου της Βόρειας Διοίκησης του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ εξαπέλυσε η Hezbollah.
Σε ανακοίνωση της η Hezbollah αναφέρει πως πραγματοποίησε επίθεση κατά του αρχηγείου της Βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού και πως αυτή αποτελεί απάντηση στην δολοφονία του υπαρχηγού της Hamas, Saleh al-Arouri στη Βηρυτό.
Πληροφορίες κάνουν για μαζική επίθεση με πάνω από 40 πυραύλους και drones από την Hezbollah.
Το αρχηγείο βρίσκεται στην πόλη Safed - περίπου 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο - και είναι υπεύθυνο για όλες τις μονάδες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία των συνόρων του Ισραήλ με τη Συρία και τον Λίβανο.
Αναφερόμενος στην επίθεση αυτή, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως επλήγη η έδρα της Βόρειας Διοίκησης, τονίζοντας ωστόσο πως δεν υπήρξε καμία υλική ζημιά ή απώλειες.

Πόλεμος όλο το 2024

Μόνο που, και παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι πολύ πιθανό να διαρκέσει όλο το 2024.
«Οι μάχες θα συνεχιστούν όλο το 2024» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να βάλει οριστικά τέλος στην κυριαρχία της Hamas στη Γάζα και να εξαλείψει κάθε είδους απειλή για το Ισραήλ.

Αλλαγή τακτικής

Πάντως Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου ο πόλεμος γίνεται πιο στοχευμένος.
Ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari επισήμανε πως «ένα διαφορετικό μείγμα δυνάμεων» θα καταδιώκει τους εναπομείναντες πυρήνες της Hamas στα βόρεια εδάφη, τη στιγμή πάντως που η έντονη στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί με ένταση στην κεντρική Γάζα και στη νότια πόλη της Khan Yunis.
«Αν και υπάρχουν ακόμα τρομοκράτες και όπλα στον βορρά, δεν πρόκειται πλέον για οργανωμένο στρατιωτικό πλαίσιο» υποστήριξε ο Hagari.

Ισραήλ: Βρήκαμε το μεγαλύτερο οπλοστάσιο της Hamas

Τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων που βρισκόταν στην κεντρική Γάζα ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη οι IDF.
Σε ανάρτηση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ στα social media σημειώνεται ότι:
Τα στρατεύματά μας αποκάλυψαν τη μεγαλύτερη τοποθεσία παραγωγής όπλων από την αρχή του πολέμου. Πού το τοποθέτησε η Χαμάς; Στο Bureij, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή πολιτών στην κεντρική Γάζα. Εδώ είναι μερικά από αυτά που εντοπίσαμε:

- Εξαρτήματα για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φτάσουν στο βόρειο Ισραήλ.
- Υπόγειες εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
- Ενισχυτικά ακρίβειας εκρηκτικών και οβίδων όλμων.
- Τα φρεάτια της σήραγγας φτάνουν περίπου. 30 μέτρα υπόγεια.
- Ελαφρά όπλα και UAV.

Φόβοι για εμπλοκή Hezbollah

Η κυριότερη ωστόσο ανησυχία των ΗΠΑ είναι το σενάριο διάχυσης του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η πρόσφατη επίθεση στο νότιο Λίβανο, κατά την οποία σκοτώθηκε o Wissam Hassan al Tawil, ένας ανώτερος διοικητής επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της Hezbollah.
Ήταν η πρώτη φορά που στο στόχαστρο των Ισραηλινών μπήκε ένα ανώτερο στέλεχος της Hezbollah.

Πυρά και στη Συρία

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Συρία σκοτώθηκε o Hassan Hakashah «κεντρική μορφή» της Hamas στη Συρία.
Σύμφωνα με τον IDF, o Hassan Hakashah ήταν υπεύθυνος για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Hamas από το έδαφος της Συρίας εναντίον του Ισραήλ.

Στους 187 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Ο IDF ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν άλλοι 13 Ισραηλινοί στρατιώτες.
Συνολικά ο ισραηλινός στρατός μετρά 187 νεκρούς από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στις 20 Οκτωβρίου.
Ο αριθμός αυτός θεωρείται εξαιρετικά υποτιμημένος ακόμα και από τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Στους 23.210 οι νεκροί

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να αυξάνεται με γεωμετρικούς ρυθμούς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών.
Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 23.210 νεκρούς και για 59.167 τραυματίες.
Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 126 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 241.

Παράλληλα διεθνείς οργανισμοί εξακολουθούν να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα που μπορεί να εκδηλωθεί είτε με λιμό είτε με εξάπλωση ασθενειών.
33_3.jpg
31_5.jpg
32_5.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης