Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές του πετρελαίου - Sell off -4% στο brent

Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές του πετρελαίου - Sell off -4% στο brent

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές του αργού πετρελαίου για το μήνα Φεβρουάριο

Ισχυρές απώλειες άνω του 4% καταγράφουν σήμερα (8/1/2024) οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των απότομων μειώσεων των τιμών από τον κορυφαίο εξαγωγέα Σαουδική Αραβία και της αύξησης της παραγωγής του OPEC+, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά που δημιουργούνται από την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Το brent διολίσθησε κατά 4,2% ή 3,38 δολάρια στα 75,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια του West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 4,8% ή 3,56 δολάρια στα 70,2 δολάρια.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024 λόγω της ενίσχυσης του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Houthi της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

brent_2.JPG


Την Κυριακή, η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός ώθησαν τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την τιμή της ναυαρχίδας της, Arab Light, προς την Ασία κατά 2 δολάρια, ήτοι 1,50 δολάρια το βαρέλι πάνω από το βαρέλι αναφοράς.
Η μείωση είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της έρευνας που διεξήγαγε το Bloomberg σε διυλιστήρια και traders, και προέβλεπε μείωσε κατά 1,25 δολάρια το βαρέλι. Η Saudi Aramco μείωσε επίσης όλες τις τιμές για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου στη βορειοδυτική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αμερική.
«Οι παρατηρητές πετρελαίου δικαίως αμφισβητούν ότι η μείωση του βασιλείου δεν αποσκοπεί μόνο στην καταστολή των παρεμβάσεων από την προσφορά μη ΟΠΕΚ, αλλά και από την ίδια τη συμμετοχή του στο καρτέλ», δήλωσε ο John Evans από τη PVM.
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters την Παρασκευή, η παραγωγή πετρελαίου του OPEC αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξήσεις στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+. Η ενίσχυση ήρθε εν όψει περαιτέρω περικοπών του ΟΠΕΚ+ το 2024 και της εξόδου της Αγκόλα από τον ΟΠΕΚ, οι οποίες θα μειώσουν την παραγωγή του Ιανουαρίου και το μερίδιο αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης