Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγορά χρυσού είναι έτοιμη να γράψει ιστορία το 2024 – Το αστρονομικό χρέος των ΗΠΑ θα στρέψει τους επενδυτές μαζικά στα μέταλλα

Η αγορά χρυσού είναι έτοιμη να γράψει ιστορία το 2024 – Το αστρονομικό χρέος των ΗΠΑ θα στρέψει τους επενδυτές μαζικά στα μέταλλα
Πολλά εξαρτώνται από το πόσο χαμηλά θα πάνε τα επιτόκια και το δολάριο ΗΠΑ
Η αγορά χρυσού είναι έτοιμη να γράψει ιστορία το 2024.
Μπαίνει στο νέο έτος σε εντυπωσιακή απόσταση από τα νέα υψηλά όλων των εποχών, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει.
Πολλά εξαρτώνται από το πόσο χαμηλά θα πάνε τα επιτόκια και το δολάριο ΗΠΑ.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων το περασμένο φθινόπωρο.
Αναμένεται να στραφεί προς τη νομισματική χαλάρωση αργότερα φέτος.
Αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος του χρυσού και άλλων σκληρών περιουσιακών στοιχείων.
Φυσικά, παραμένει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την οικονομία, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.
Εάν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις αναγκάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, τότε οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν - πιθανώς να επηρεάσουν τις αγορές πολύτιμων μετάλλων μαζί τους τουλάχιστον προσωρινά.
Η αστάθεια της αγοράς θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί αργότερα μέσα στο έτος γύρω από τις προεδρικές εκλογές.
Με κομματικούς εισαγγελείς και δικαστές να απειλούν με φυλάκιση τον κορυφαίο αντίπαλο του νυν προέδρου Joe Biden και ορισμένους πολιτειακούς εκλογικούς αξιωματούχους να κινούνται για να απομακρύνουν τον πρώην πρόεδρο Donald Trump από το ψηφοδέλτιο, εγείρονται ήδη ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάτι παρόμοιο με εμφύλιο πόλεμο θα μπορούσε να ξεσπάσει εάν ο ανακηρυχθείς νικητής των εκλογών θεωρηθεί ότι έκλεψε.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, διαφαίνεται μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κρίση χρέους.

Δημοσιονομικές δυσκολίες

Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί σε θέσεις εξουσίας έχουν ρεαλιστικά σχέδια για να θέσουν υπό έλεγχο τις δαπάνες, να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό ή να αποπληρώσουν το χρέος.
Θα κοστίσει στην κυβέρνηση περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2024 μόνο να κάνει πληρωμές τόκων για το χρέος.
Καθώς το εθνικό χρέος ξεπερνά το όριο των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Social Security και η Medicare οδεύουν γρήγορα προς την αφερεγγυότητα και αντιπροσωπεύουν τρισεκατομμύρια περισσότερες μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις.
Οι φόροι δεν μπορούν ποτέ να αυξηθούν αρκετά ψηλά για να καλύψουν αυτές τις τεράστιες υποχρεώσεις.
Και η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι οι δαπάνες δεν θα περικοπούν ποτέ και δεν θα αφαιρεθούν ποτέ τα υποσχόμενα οφέλη.
Ένα σημείο καμπής πλησιάζει.
Η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποβαθμίστηκε δύο φορές από τους οίκους αξιολόγησης το 2023.
Ωστόσο, στο πλαίσιο του νομισματικού συστήματος fiat, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί πάντα να «δανειστεί» περισσότερα δολάρια με ντάμπινγκ στον ισολογισμό της Federal Reserve με αντάλλαγμα μετρητά που δημιουργούνται από το τίποτα.
Η διόγκωση της προσφοράς συναλλάγματος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταφέρει να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της.

Η σπανιότητα των πόρων

Ο τρόπος για να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη εν μέσω της ανεξέλεγκτης υποτίμησης του νομίσματος είναι να διατηρήσουν οι επενδυτές με φυσικό τρόπο χρυσό και ασήμι.
Σε αντίθεση με τα χαρτονομίσματα της Fed, τα πολύτιμα μέταλλα είναι σπάνια.
Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν διευρυνόμενα ελλείμματα προσφοράς το 2024.
Τα μεγάλα ορυχεία χρυσού, αργύρου, χαλκού, πλατίνας και παλλαδίου παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας και τα εξευτελιστικά αποθέματα.
Καθώς η παραγωγή εξόρυξης αγγίζει ένα ανώτατο όριο, η ζήτηση για μέταλλα μεταξύ των βιομηχανιών, των καταναλωτών και των επενδυτών συνεχίζει να αυξάνεται.
Η επενδυτική ζήτηση είναι ισχυρή για τις αγορές χρυσού και ασημιού.
Αυξήθηκε μετά το ξέσπασμα του COVID-19, αλλά αμβλύνθηκε το 2023 καθώς τα υψηλότερα επιτόκια παρέσυραν τους αποταμιευτές σε κεφάλαια της χρηματαγοράς και η άνοδος των αγορών μετοχών μείωσε την αντιληπτή ελκυστικότητα του χρυσού ως καταφύγιο.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το 2024.
Η προοπτική περικοπών των επιτοκίων της Fed, η εκλογική αβεβαιότητα και η καταιγίδα χρέους που συσσωρεύεται καθιστά υποχρεωτική την κατοχή φυσικών πολύτιμων μετάλλων για όσους επιδιώκουν να προστατεύσουν τον πλούτο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης