Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 2024 είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί – Πού θα ανάψει πρώτα το φιτίλι του μεγάλου πολέμου, κινδυνεύει ακόμα και το...Βέλγιο

Το 2024 είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί –  Πού θα ανάψει πρώτα το φιτίλι του μεγάλου πολέμου, κινδυνεύει ακόμα και το...Βέλγιο
Το 2024 είναι γεμάτο από πολεμικά hot spot και όπως δείχνουν οι πρώτες του μέρες δεν θα είναι καθόλου ήσυχο και γαλήνιο
Σχετικά Άρθρα
Γεωπολιτικοί αναλυτές και ΜΜΕ από τις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι πιο τεταμένο από το 1939, τη χρονιά που ξεκίνησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Μοιάζει να είναι μία βόμβα έτοιμη εκραγεί και η αρθρογράφος του Ria Novosti Victoria Nikiforova αναζητά τον χρόνο και τον τόπο της έκρηξης.

Ταϊβάν


Χρονολογικά, το Στενό της Ταϊβάν απειλεί να γίνει το πρώτο πολεμικό hot spot.
Εάν ένας φιλοαμερικανός υποψήφιος κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου στην Ταϊβάν (και μέχρι στιγμής έχει όλες τις πιθανότητες να το κάνει), τότε οι Αμερικανοί μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην Κίνα.
Αν χάσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν λόγο να εκδικηθούν το Πεκίνο.
Το Πεκίνο προειδοποίησε ανοιχτά τους Αμερικανούς ότι «ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι έως και το ήμισυ του συνόλου του θαλάσσιου φορτίου διέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν, μια κλιμάκωση εδώ, ακόμη κι αν δεν μετατραπεί σε πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, θα δημιουργήσει προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο αποκλεισμός της Ερυθράς Θάλασσας θα μοιάζει με ανθισμένο κήπο.

china_4.JPG
Ερυθρά Θάλασσα

Ωστόσο και στην Ερυθρά Θάλασσα οι πιθανότητες για κλιμάκωση δεν έχουν τελειώσει.
Εκεί, στην περιοχή του στενού Bab-el-Mandeb, έχει σχηματιστεί μια πολύ εκρηκτική ισορροπία δυνάμεων.
Στην ανατολική πλευρά, αυτό το σημείο συμφόρησης του παγκόσμιου εμπορίου ελέγχεται από τους Houthi της Υεμένης.
Υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, επομένως πλήττουν πλοία που συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Ισραήλ, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Houthi έχουν άριστες σχέσεις με το Ιράν.
Στη δυτική πλευρά του στενού βρίσκεται το μικρό κρατίδιο του Τζιμπουτί.
Εκεί υπάρχει μια αμερικανική στρατιωτική βάση, καθώς και η μοναδική κινεζική στρατιωτική βάση στον κόσμο.
Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται το Σουδάν, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια ρωσική στρατιωτική βάση.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν επίσης άριστες σχέσεις με το Ιράν.
Το Ιράν προειδοποιεί σθεναρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εισέλθουν στα ύδατα, ωστόσο, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να συγκροτεί έναν στρατιωτικό συνασπισμό για την προστασία της ναυτιλίας, δηλαδή, στην ουσία, για να επιτεθεί στους Houthi.
Αλλά μια επίθεση εναντίον τους θα παρασύρει αυτόματα τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκρουση με το Ιράν.
Αποδεικνύεται ότι η Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε επίσης να γίνει η φωτιά στο φυτίλι του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

erithra.jpg
Ευρώπη

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι του 2024 και στην Ευρώπη.
Ρεκόρ προσέλευσης αναμένεται στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να προσέρχονται στις κάλπες.
Οι πολιτικοί που ζητούν την εγκατάλειψη της Ουκρανίας και την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
«Όμως, κατά την άποψη της νεοφιλελεύθερης δικτατορίας της ΕΕ, αυτοί οι άνθρωποι είναι ΄΄φασίστες’’ επομένως αυτοί και οι υποστηρικτές τους θα διώκονται.
Επιπλέον, υπάρχουν γραφικές διαμαρτυρίες από φτωχούς αγρότες, μεγάλης κλίμακας απεργίες εργαζομένων, διαδηλώσεις από εξαθλιωμένους και άλλα κίτρινα γιλέκα
Και, φυσικά, διαμαρτυρίες από χιλιάδες Παλαιστίνιους, που έχουν κάθε πιθανότητα να εξελιχθούν σε συγκρούσεις στους δρόμους, ακόμη και σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σε κίνδυνο ακόμα και το Βέλγιο

Το Βέλγιο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα θα καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι.
Οι αντιθέσεις μεταξύ των Βαλόνων και των Φλαμανδών έχουν φτάσει στο σημείο που είναι πιο εύκολο για τους λαούς να χωρίσουν παρά να προσπαθήσουν να συνεννοηθούν.
Οι εκπρόσωποι των Φλαμανδών θα πρέπει να κερδίσουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, το πρόγραμμά τους είναι να διαχωρίσουν τον Φλαμανδικό βορρά από τον Βαλονικό Νότο και να ανεξαρτητοποιηθούν».
Είναι συμβολικό ότι οι αυτονομιστές διαλύουν την ίδια την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εκεί βρίσκεται η έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», επισημαίνει η Nikiforova.
Στη Γερμανία η υποστήριξη προς το εθνικό κόμμα (AfD) συνεχώς διευρύνεται και το ποσοστό που θα λάβουν στις ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικό για την πορεία της χώρας.

ΗΠΑ και...εμφύλιος

Εξαιρετικά κρίσιμες είναι οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, όπου πολλοί προβλέπουν σχεδόν το τέλος του κόσμου.
«Οι αυθόρμητες πράξεις βίας θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά...
Οι επιθέσεις θα αυξάνονται σε ένταση και η τεράστια προμήθεια ισχυρών όπλων, όπως τα ημιαυτόματα τουφέκια AR-15, θα συμβάλλουν στην πραγματοποίησή τους.
Οι εκτεταμένες πράξεις βίας θα οδηγήσουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν μαζικά το έργο της φύλαξης και οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα.
Αυτός είναι ο δρόμος προς τον εμφύλιο πόλεμο», γράφει το Politico, όταν πριν από τρία χρόνια και μόνο η χρήση της λέξης «εμφύλιος» θεωρούνταν απρεπής.
capitol.jpeg
Ρωσία

Μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται, η Ρωσία που έχει εκλογές τον Μάρτιο, δεν θα αποτελέσει νησίδα ασφαλείας επισημαίνει η Nikiforova.
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι Αμερικανοί δεν θα προσπαθήσουν να ταράξουν την κατάσταση στις εκλογές μας.
Ο Μάρτιος και ο Μάιος μπορεί να είναι δύσκολοι.
Από το 2011, η φράση ‘’Ο Putin πρέπει να φύγει’’ ακούγεται ασταμάτητα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απειλείται ανοιχτά με δολοφονία», υπενθυμίζει η αρθρογράφος του Ria Novosti.
Από το 2019, το αμερικανικό think tank RAND Corporation περιέγραφε λεπτομερώς πώς να συνεργαστούν οι ΗΠΑ με κινήματα διαμαρτυρίας στη Ρωσία για να καταστρέψουν τη χώρα.
«Ακόμη και τότε, απαιτούνταν η πιο αυστηρή μυστικότητα από Αμερικανούς ειδικούς.
Ήταν σαφές ότι τα αυτιά του Αμερικανού πρέσβη δεν έπρεπε να ξεκολλήσουν από όλες αυτές τις ενέργειες.
Αλλά ακόμα και οι αντίπαλοι του ρωσικού καθεστώτος είναι δύσπιστοι για τις προσπάθειες της Δύσης να εκμεταλλευτεί τις διαδηλώσεις», σημειώνει η έκθεση της RAND.
Ως εκ τούτου, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες μπορούν να αρχίσουν με οποιαδήποτε συνθήματα (ακόμη και αντιαμερικανικά), αλλά ταυτόχρονα να είναι επ’ ωφελεία της Ουάσιγκτον.
«Γιατί κανείς δεν πάει να καταλάβει παράνομα την εξουσία με μία αφίσα τύπου… θα καταλάβουμε παράνομα την εξουσία.
Οι συγκεντρώσεις της Μόσχας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στις οποίες έκαναν την καριέρα τους οι επιστήμονες της perestroika με επικεφαλής τον Boris Yeltsin γενικά έγιναν με το σύνθημα «ας υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Οκτωβρίου!» (σ.σ. της επανάστασης του 1917).
Αυτό είναι χρήσιμο να το θυμάστε σήμερα», καταλήγει η Ρωσίδα αναλύτρια.
russia_2.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης