Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aσύμμετρη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Χτύπημα στο προπύργιο της Hezbollah στη Βηρυτό, νεκρός ο υπαρχηγός της Hamas

Aσύμμετρη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Χτύπημα στο προπύργιο της Hezbollah στη Βηρυτό, νεκρός ο υπαρχηγός της Hamas
Η περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη είναι προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Hezbollah
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε προ ολίγου στα νότια προάστια της Βηρυτού, από drone με συνέπεια το θάνατο 4 ανθρώπων στους οποίους συμπεριλαμβάνοται ο υπαρχηγός της Hamas Saleh al-Arouri καθώς και τα κορυφαία στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης Samir Findi Abu Amer και Azzam al-Aqraa Abu Ammar.
Μάλιστα, το λιβανέζικο κανάλι al-Mayadeen επιβεβάιωσε ότι ο al-Arouri σκοτώθηκε και το Reuters ανέφερε ότι ο αναπληρωτής αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Hamas ήταν ο στόχος, επικαλούμενο τρεις πηγές ασφαλείας.


Σημειώνεται ότι η περιοχή της έκρηξης είναι το νότιο προάστιο της Βηρυτού, η περιοχή Mouawad, και είναι, φυσικά, γνωστό ότι είναι μια περιοχή όπου δραστηριοποιείται η Hezbollah, καθώς και τα λιβανέζικα παραρτήματα των εκεί παλαιστινιακών οργανώσεων.
Η Hamas έχει, επίσης, τα δικά της γραφεία στο εν λόγω προάστιο της Βηρυτού.

2024-01-02T162721Z_1917347702_RC2S95A203SO_RTRMADP_3_LEBANON-BLAST-1704212952.webp

2024-01-02T161605Z_1330937157_RC2S95A5WXG1_RTRMADP_3_LEBANON-BLAST-1704212412.webp

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το περιστατικό θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για όλη τη Μέση Ανατολή.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, και δη από το Ισραήλ, αυτό παίρνει την όλη κατάσταση σε μια νέα διάσταση, δεδομένου του γεγονότος ότι ήδη διεξάγεται πόλεμος μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Hamas τους τελευταίους τρεις μήνες.
Σε περίπτωση που πρόκειται για επίθεση με drone, τότε μάλλον θα δούμε μια σοβαρή κλιμάκωση και πιθανότατα θα υπάρξουν αντίποινα, είτε από τη λιβανέζικη οργάνωση, είτε από τη Hamas, είτε ταυτοχρόνως από τις δυνάμεις που αντιτίθενται στο Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.


Οργή στoν Λίβανο για το ισραηλινό χτύπημα - Πρωθυπουργός: Σε νέα φάση η σύγκρουση με το Ισραήλ

Οργή επικρατεί στους αξιωματούχους του Λιβάνου για το ισραηλινό χτύπημα με drone στη νότια Βηρυτό που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του υπαρχηγού της Hamas και το θάνατο άλλων 3 πολιτών της χώρας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της χώρας χαρακτήρισε το πλήγμα ως ένα «νέο έγκλημα του Ισραήλ».
Ο Najib Mikati δήλωσε ότι η δολοφονία του al-Arouri «στοχεύει να φέρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαραθέσεων υπό το φως των συνεχιζόμενων καθημερινών επιθέσεων στο νότο της χώρας».
Προειδοποίησε επίσης ότι «το ισραηλινό πολιτικό ανώτερο κλιμάκιο καταφεύγει στην εξαγωγή των αποτυχιών του στη Γάζα στα νότια σύνορα για να επιβάλει νέα δεδομένα στο έδαφος και να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής». 

OHE: Έντονη ανησυχία για το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό - Έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» σε όλες τις πλευρές

Η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Florencia Soto Nino ρωτήθηκε από εκπροσώπους διεθνών δικτύων σχετικά με το εάν η επίθεση στον al-Arouri συνιστά παραβίαση του Καταστατικού του ΟΗΕ, εάν διενεργήθηκε από το Ισραήλ, αλλά και κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας Antonio Guterres καταδικάζει την επίθεση.
Επέλεξε να παρακάμψει την ερώτηση, λέγοντας ότι «δεν ήθελε να κάνει εικασίες».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.
«Νομίζω ότι το μήνυμά μας προς όλους… είναι το ίδιο: Λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων και της ευθραυστότητας της κατάστασης στην περιοχή, ζητούμε μέγιστους περιορισμούς από όλα τα μέρη. Δεν επιθυμούμε βιαστικές ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», εξήγησε η Soto Nino.

Ποιος είναι ο Saleh al-Arouri που σκοτώθηκε από το ισραηλινό drone στη Βηρυτό

2024-01-02T164804Z_143702502_RC2S95A1TNK2_RTRMADP_3_LEBANON-BLAST-HAMAS-1704214563.webp

Ο al-Arouri ήταν ο αναπληρωτής αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Hamas και ένας από τους ιδρυτές της ένοπλης πτέρυγας της παλαιστινιακής ομάδας, των Ταξιαρχιών Qassam.
Γεννήθηκε στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 1966.
Ζούσε εδώ και καιρό εξόριστος στον Λίβανο μετά από 15 χρόνια στη φυλακή του Ισραήλ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ενήργησε ως εκπρόσωπος της Hamas και της στρατηγικής της στον πόλεμο στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα, δήλωνε στο Al Jazeera ότι η Hamas δεν θα συζητούσε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων πριν τερματίσει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
«Η αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα στρατιωτικά σενάρια», είπε.
«Δεν υπάρχει φόβος ή ανησυχία για την αντίσταση. Θα κερδίσει.» πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν το σπίτι του κοντά στη Ραμάλα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε «παγκόσμιο τρομοκράτη» το 2015 και παρείχε αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με αυτόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης