Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποταμός ψεύδους από Zelensky στον Economist: Ο Putin είναι ένα ζώο που θα σας φάει - Δώστε μας χρήματα να σώσετε τα παιδιά σας

Ποταμός ψεύδους από Zelensky στον Economist: Ο Putin είναι ένα ζώο που θα σας φάει - Δώστε μας χρήματα να σώσετε τα παιδιά σας
«Δίνοντάς μας χρήματα ή δίνοντάς μας όπλα, στηρίζετε τον εαυτό σας. Σώζετε τα παιδιά σας, όχι τα δικά μας», προειδοποιεί ζοφερά ο Volodymyr zelensky
Σχετικά Άρθρα
Έκπληξη προκαλεί το απύθμενο ποτάμι ψεύδους και θράσους που εκτόξευσε με συνέντευξή του στον Economist σε πρωτοχρονιάτικη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ζητώντας για άλλη μία φορά -τι άλλο;- λεφτά…
Aφού παρουσιάζει τoν Putin σαν σαρκοβόρο μπαμπούλα, αναφέρει «Δίνοντάς μας χρήματα ή δίνοντάς μας όπλα, στηρίζετε τον εαυτό σας. Σώζετε τα παιδιά σας, όχι τα δικά μας»
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Economist, o Volodymyr zelensky είναι θυμωμένος όχι για τις επιτυχίες των εχθρών του - δεν αναγνωρίζει καμία, ούτε καν για την έλλειψη προόδου του στρατού του στο πεδίο της μάχης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι εξοργισμένος από τις ταλαντεύσεις ορισμένων από τους συμμάχους του καθώς και από τις αποστάσεις που έχουν πάρει ορισμένοι συμπατριώτες του.
Έχοντας σκληραγωγηθεί από τον πόλεμο, μια χρονιά αρνητικών πρωτοσέλιδων και την αποτυχία μιας αντεπίθεσης, εκπέμπει ένα μήνυμα σαν να προσπαθεί να σπάσει την οθόνη του υπολογιστή.
Την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ζelensky σκόρπισε ελπίδα, λέγοντας απλά: «Είμαστε εδώ».
Αυτός και η ομάδα του ήταν ακόμα εκεί, στο τεράστιο κυβερνητικό συγκρότημα στο Κίεβο.
Η Ρωσία χτυπούσε το Κίεβο, το Ντνίπρο, το Χάρκοβο, την Οδησσό, αλλά ο κόσμος άκουσε μόνο τον δημαγωγό...
Στην Ουκρανία, πλέον, η κούραση είναι εμφανής. Στη Δύση οι τίτλοι των εφημερίδων ρωτούν εάν ο Putin, ο πρόεδρος της Ρωσίας, κερδίζει.
Η βοήθεια προς τους Ουκρανούς έχει γίνει μείζον πολιτικό θέμα στην Αμερική και την Ευρώπη.

Χειραγώγηση

Η Δύση έχει χάσει την αίσθηση του επείγοντος και πολλοί Ουκρανοί έχουν χάσει την αίσθηση της υπαρξιακής απειλής, λέει ο Zelensky.
«Ίσως δεν πετύχαμε [το 2023] όπως ήθελε ο κόσμος. Ίσως να μην μπορούν γίνουν όλα τόσο γρήγορα όσο φανταζόσασταν», λέει.
Η πραγματικότητα, λέει, είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφαγιάζονται σε μέρη όπως η Avdiivka.
Πηγές βρετανικών αμυντικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει υποστεί περισσότερες από 500.000 απώλειες, νεκρούς και τραυματίες, έως το 2025 - αν μη τι άλλο, η προπαγάνδα οργιάζει.
Όπως τονίζει ο Zelensky, ο στρατός του Putin δεν μπόρεσε να καταλάβει καμία πόλη το 2023, ενώ η Ουκρανία κατάφερε να σπάσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα στέλνει εκατομμύρια τόνους σιτηρών χρησιμοποιώντας μια νέα διαδρομή που αγκαλιάζει τη νότια ακτή της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ως πρώην ηθοποιός που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει ο κόσμος την Ουκρανία, ο κ. Zelensky γνωρίζει ότι οι αντιλήψεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και με λιγότερο χρήσιμους τρόπους.
Σε έναν πόλεμο που έχει γίνει με την κινητοποίηση πόρων από άλλες χώρες εύλογα επικρατεί η πεποίθηση μεταξύ των υποστηρικτών της Ουκρανίας πως η χώρα κινδυνεύει να λιμοκτονήσει και πως για να κερδίσει χρειάζεται τα όπλα της Δύσης…

Σημαντικό το 2024

Η μοιρολατρία μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σχολιάζει ο Economist.
Αυτό είναι που κάνει την επόμενη χρονιά τόσο σημαντική.
Σημειώνεται πως η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας αποκτά ταχύτητα και οι πόροι της Ουκρανίας εξαντλούνται, ενώ η προσοχή της Αμερικής και πολλών ευρωπαϊκών χωρών στρέφεται στην εσωτερική πολιτική σε ένα έτος εκλογών.
Το έργο του Zelensky είναι πιο δύσκολο από ποτέ, και το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο από εκείνες τις πρώτες μέρες των μαχών.
Κεντρικό στοιχείο στο επιχείρημά του είναι ότι υποστηρίζοντας την Ουκρανία, η Ευρώπη προστατεύεται από τη ρωσική επιθετικότητα.
«Δίνοντάς μας χρήματα ή δίνοντάς μας όπλα, στηρίζετε τον εαυτό σας.
Σώζετε τα παιδιά σας, όχι τα δικά μας», προειδοποιεί ζοφερά.
Εάν επιτραπεί στη Ρωσία να πάρει παιδιά από την Ουκρανία, «θα πάρουν και άλλα παιδιά».
Εάν η Ρωσία παραβιάζει τα δικαιώματα των Ουκρανών, «θα παραβιάσει τα δικαιώματα στον κόσμο».
Εάν η Ουκρανία χάσει, ο Putin θα φέρει τους πολέμους του πιο κοντά στη Δύση.
«Ο Putin αισθάνεται αδυναμία σαν ζώο, γιατί είναι ζώο.
Αισθάνεται το αίμα, αισθάνεται τη δύναμή του.
Και θα σε φάει για δείπνο, θα φάει όλη την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ελευθερία και τη δημοκρατία σου».

Με καμπουριασμένους ώμους

Με καμπουριασμένους ώμους, ο Zelensky, λέει ο Economist, xτυπά τα δάχτυλά του στο λευκό γραφείο από φορμάικα της αίθουσας καταστάσεων: «Ίσως κάτι λείπει. Ή ίσως κάποιος λείπει. Κάποιος που μπορεί να μιλήσει για την Ουκρανία ως υπεράσπιση όλων μας».
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να πιέζουν την Αμερική για να στηρίξει την Ουκρανία για χάρη τους.
«Οι υπηρεσίες πληροφοριών πολλών ευρωπαϊκών χωρών έχουν αρχίσει να [εξετάζουν] την πιθανότητα επίθεσης στο έδαφός τους από τη Ρωσία...
Ακόμα και εκείνες οι χώρες που δεν ήταν στην ΕΣΣΔ».
Όσον αφορά τις προτάσεις για διαπραγματεύσεις, ο Zelensky λέει ότι δεν εντοπίζει «κανένα βήμα προς την ειρήνη από τη Ρωσία».
Αυτό που βιώνει ο ίδιος και οι Ουκρανοί είναι ένα μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις στα ανατολικά, νότια, βόρεια και δυτικά.
«Βλέπω μόνο τα βήματα μιας χώρας - τρομοκράτης».
Και αν η Ρωσία στέλνει μηνύματα ότι θέλει να παγώσει τη σύγκρουση, όπως ανέφεραν ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, «δεν είναι επειδή είναι δίκαιοι άνθρωποι, αλλά επειδή δεν έχουν αρκετούς πυραύλους, πυρομαχικά ή στρατεύματα. Χρειάζονται αυτή την παύση».

Στην Κριμαία το βάρος…

Σύμφωνα με τον Ζelensky, το κέντρο βάρους του πολέμου θα πέσει στην Κριμαία - προφανώς, καθ'υπόδειξιν των Βρετανών, που έχουν ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή και κυρίως στον θαλάσσιο χώρο της.
«Η Κριμαία, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014, και η υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας εκεί, είναι εξαιρετικά σημαντική» λέει.
Μια επιτυχημένη επέμβαση θα ήταν «παράδειγμα για τον κόσμο», συνεχίζει.
Θα είχε επίσης μεγάλη επίδραση στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Η απώλεια ενός κεντρικού στοιχείου της προπαγάνδας του Κρεμλίνου θα έδειχνε ότι "χιλιάδες Ρώσοι αξιωματικοί πέθαναν μόνο και μόνο εξαιτίας της φιλοδοξίας του Putin".
Η Ουκρανία σημειώνει ήδη νίκες στη στρατηγικής σημασίας χερσόνησο, καταστρέφοντας έναν ικανό αριθμό πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας - Βρετανοί αξιωματούχοι λένε ότι το ένα πέμπτο αυτού του στόλου έχει καταστραφεί μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Η απώλεια ναυτικών βάσεων που κατείχε η Ρωσία τα τελευταία 240 χρόνια θα ήταν τεράστια ντροπή για τον Putin».
Όμως ο Zelensky λέει ότι οποιαδήποτε επιτυχία θα εξαρτηθεί από τη στρατιωτική βοήθεια που θα λάβει από τους δυτικούς εταίρους.
Ζήτησε πυραύλους Taurus, γερμανικής κατασκευής, που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Έτσι, θα μπορούσε η Ουκρανία να καταστρέψει τη γέφυρα του Κερτς αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απομονώνοντας τη χερσόνησο της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι για εμάς η γέφυρα είναι στρατιωτικός στόχος».

Στόχοι

Ο κ. Zelensky εξακολουθεί να είναι λιγότερο ανοιχτός σχετικά με τους στόχους του στα ανατολικά και τα νότια. Η δεδηλωμένη στρατηγική φιλοδοξία της Ουκρανίας να επαναφέρει την Ουκρανία στα αρχικά της σύνορα δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά δεν θέτει πλέον χρονοδιαγράμματα και δεν δίνει υποσχέσεις για το πόσα εδάφη μπορεί να «ανκαταλάβει» το επόμενο έτος.
Επιδίωξή του θα είναι «να υπερασπιστεί την Ανατολή, να σώσει αυτές τις πολύ σημαντικές πόλεις της Ουκρανίας, ανατολικά και νότια, Χάρκοβο, Ντνίπρο, Ζαπορίζια, Χερσώνα, Μικολάιβ» και να προστατεύσει τις κρίσιμες υποδομές στη χώρα του.
Οι προσδοκίες που δημιούργησε ο κ. Zelensky πριν από την αντεπίθεση του 2023 ήταν εν μέρει αυτές που προκάλεσαν αίσθηση απογοήτευσης.
Μια συνέντευξη του Valery Zaluzhny, του διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων, στον Economist τον Νοέμβριο του 2023 αναγνώρισε το αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης.
Για να συντηρηθεί αυτός ο σκληρός πόλεμος δεν είναι μόνο η Δύση που χρειάζεται να κινητοποιηθεί, αλλά πρώτα και κύρια η ίδια η Ουκρανία.
«Πρέπει να αναλογιστούμε τη δική μας δύναμη», λέει ο κ. Zelensky.
Ενώ εξακολουθεί να είναι βέβαιος ότι η Αμερική θα παράσχει, τελικά, στρατιωτική βοήθεια, η Ουκρανία, λέει, δημιουργεί επίσης τη δική της παραγωγή σε περίπτωση που οι προμήθειες της Δύσης υπολείπονται.
Ως μέρος αυτού του Σχεδίου Β, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να παράσχει άδειες στην Ουκρανία για την παραγωγή όπλων: από συστήματα πυροβολικού μέχρι πυραύλους για την αεράμυνα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μείωση του ηλικιακού ορίου για επιστράτευση δεν είναι δημοφιλές μέτρο.
Όμως ο ηγέτης της Ουκρανίας επιμένει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
«Η επιστράτευση δεν είναι μόνο θέμα στρατιωτών που πηγαίνουν στο μέτωπο.
Είναι για όλους μας.
Είναι η κινητοποίηση όλων των προσπαθειών.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε το κράτος μας και τη γη μας.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά από έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, ο Zelenksy έχει χάσει τη νεανική του ζωντάνια, διαπιστώνει ο Economist.
Ωστόσο, δεν μπορεί να κάνει πίσω από το σχέδιό της να νικήσει τη Ρωσία.

ΥΓ. Μετά τη μεγάλη αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν σημαντική επιτυχία στις δικές τους επιθετικές επιχειρήσεις.
Κατέλαβαν την πόλη Marinka και πλέον έχουν περικυκλώσει την πόλη Avdiivka.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης