Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα – Το Ιράν στέλνει το πολεμικό πλοίο Alborz

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα – Το Ιράν στέλνει το πολεμικό πλοίο Alborz
Ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών
Σχετικά Άρθρα
Στην Ερυθρά Θάλασσα εισήλθε το πολεμικό πλοίο Alborz του Ιράν, μετέδωσε σήμερα 1/1 το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω έντασης στην βασική ναυτιλιακή οδό μετά τις επιθέσεις κατά πλοίων από τους αντάρτες Huthi της Υεμένης (υποστηρίζονται από την Τεχεράνη).
Το πρακτορείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του Alborz, ωστόσο ανέφερε ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων από το 2009. Από τον Νοέμβριο, οι σιίττες αντάρτες Huthi που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πολλαπλασιάσει επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επανασχεδιάσει τις διαδρομές δρομολογίων πλοίων τους επιλέγοντας την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, αντί της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, από όπου μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Το πολεμικό πλοίο Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ τόνισε το Tasnim. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν ότι το πλοίο εισήλθε στα ύδατα αυτά αργά το Σάββατο 30/12. Στο τελευταίο περιστατικό επίθεσης των σιιτών ανταρτών, δέκα αντάρτες Huthi σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou.
Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε έπειτα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι το Alborz εκτελεί αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου αναφορικά με την Ερυθρά Θάλασσα ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει μια κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης