Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Maersk «παγώνει» τα δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα - «Πόλεμος» των ΗΠΑ με τους Houthi

Η Maersk «παγώνει» τα δρομολόγια στην Ερυθρά Θάλασσα - «Πόλεμος» των ΗΠΑ με τους Houthi
Οι Houthi πυροβόλησαν εναντίον αμερικανικών ελικοπτέρων που ανταποκρίθηκαν σε σήμα κινδύνου
Σχετικά Άρθρα
Aμερικανικό πολεμικό πλοίο του πολυεθνικού στόλου της Ερυθράς Θάλασσας έγινε στόχος επίθεσης των ανταρτών Houthis, οι οποίοι προσπάθησαν να το πλήξουν με πυραύλους, σύμφωνα με το Sky News Arabia.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το δίκτυο, τα πυρά της μαχητικής οργάνωσης της Υεμένης δεν βρήκαν το στόχος τους και απέτυχαν να πλήξουν την αμερικανική φρεγάτα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, σε σενάριο κατά το οποίο οι δύο πύραυλοι cruise έβρισκαν τον στόχο τους, η Ερυθρά Θάλασσα και η Μέση Ανατολή εν γένει θα κινδύνευαν να βυθιστούν στο χάος μίας ασύμμετρης κλιμάκωσης περιφερειακών διαστάσεων.
Πάντως, το Al Jazzeera δεν επιβεβαίωσε το περιστατικό, όπως δημοσιέυθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του Sky News Arabia.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα (1/1) η AP Moller-Maersk A/S προχώρησε  σε «πάγωμα» των δρομολογίων της στην Ερυθρά Θάλασσα μετά την επίθεση των ανταρτών Houthi σε ένα από τα πλοία της, η οποία οδήγησε σε σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.
Η νούμερο 2 εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο αναστέλλει όλες τις διελεύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για 48 ώρες προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση ασφαλείας.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι δέχθηκε πυρά όταν ανταποκρίθηκε σε σήμα κινδύνου από το Maersk Hangzhou, με αποτέλεσμα να βυθίσει τρία σκάφη των Houthi και να σκοτωθούν τα πληρώματά τους.
Η τελευταία επίθεση υπονομεύει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να καθησυχάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες ότι είναι ασφαλές να πλέουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας, που αποτελεί δίοδο για σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν την επιχείρηση Prosperity Guardian για να διασφαλίσουν τη ναυσιπλοΐα, καθώς οι αντάρτες Houthi που εδρεύουν στην Υεμένη δεν δείχνουν σημάδια ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να πιέσουν το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι επιθέσεις των Houthi πραγματοποιήθηκαν 55 ναυτικά μίλια από την Al-Hudaydah

Ο Yahya Saree, εκπρόσωπος των δυνάμεων των Houthi, προειδοποίησε όλες τις χώρες για "σοβαρές" συνέπειες εάν συμμετάσχουν στον ναυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Σε τηλεοπτική δήλωσή του την Κυριακή, της οποίας προηγήθηκαν βίντεο και συνθήματα αντιαμερικανικής προπαγάνδας, ο Saree δήλωσε ότι 10 μέλη της ομάδας είναι νεκρά ή αγνοούνται.
Είπε ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το Ισραήλ και ότι οι ΗΠΑ παρενέβησαν στο "ανθρώπινο και ηθικό καθήκον" της ομάδας να το σταματήσουν. Προέτρεψε τους Υεμενίτες και τους "ελεύθερους" Άραβες και μουσουλμάνους να είναι "έτοιμοι για όλες τις επιλογές στην αντιμετώπιση της αμερικανικής κλιμάκωσης".

Σήματα κινδύνου

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έλαβαν ένα σήμα κινδύνου στις 6:30 π.μ. ώρα Σαναά από το Maersk Hangzhou - το δεύτερο από το ίδιο πλοίο σε λιγότερο από 24 ώρες.
Τέσσερις μικρές βάρκες προερχόμενες από την Υεμένη έφτασαν σε απόσταση 20 μέτρων από το πλοίο και επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε αυτό, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ. Ελικόπτερα από το USS Eisenhower και το USS Gravely απάντησαν με επίθεση που βύθισε τρεις βάρκες.
"Κατά τη διαδικασία έκδοσης προφορικών εκκλήσεων προς τις μικρές βάρκες, οι μικρές βάρκες πυροβόλησαν κατά των αμερικανικών ελικοπτέρων με όπλα που υπηρετούσαν το πλήρωμα και φορητά όπλα", αναφέρεται. Η τέταρτη βάρκα τράπηκε σε φυγή και δεν υπήρξαν ζημιές στο προσωπικό ή τον εξοπλισμό των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το πρώτο περιστατικό με το υπό σημαία Σιγκαπούρης και ιδιοκτησίας Δανίας πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνέβη το βράδυ του Σαββάτου τοπική ώρα, όταν ανέφερε ότι χτυπήθηκε από πύραυλο καθώς διέσχιζε τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η Centcom σε προηγούμενη ανάρτηση στο Χ.
Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το USS Gravely και το USS Laboon, ανταποκρίθηκαν στο πρώτο σήμα κινδύνου του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το Graveley κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι προς τα πλοία, ανέφερε η Centcom στην ανακοίνωση.
Εκπρόσωπος της Maersk επιβεβαίωσε τα περιστατικά και δήλωσε ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και το πλοίο συνεχίζει τη διέλευση προς τα βόρεια.
"Οι Houthi εξακολουθούν να δοκιμάζουν τα όρια της στρατηγικής των ΗΠΑ", δήλωσε ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο RANE Network. "Κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να αποφασίσει τη δική της ανοχή στον κίνδυνο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης ένα ιστορικό επιτυχημένων αναχαιτίσεων όπως αυτές που αναφέρθηκαν σήμερα".
Είπε ότι ακόμη και αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνοδεύσουν κάθε πλοίο που διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, αυτό δεν θα αποτρέψει τις αεροπορικές επιθέσεις των Houthi.

Προειδοποίηση των Houthi

Οι στρατιωτικοί διοικητές των δυνάμεων Houthi, οι οποίοι ελέγχουν ένα τμήμα της επικράτειας της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά και της στρατηγικής σημασίας λιμενικής πόλης Al-Hudaydah, πραγματοποίησαν την Τετάρτη συνάντηση στην ακτή για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. "Οι διοικητές συζήτησαν επιλογές για την αντιμετώπιση των αμερικανικών προκλήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα", ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Saba, το οποίο ελέγχεται από την ομάδα.
Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που, όπως είπε, προέρχεται από τη συνάντηση στην Al-Hudaydah και δείχνει διοικητές των Houthi, οι οποίοι κατέχουν επίσης ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση της ομάδας με έδρα τη Σανάα, να κάθονται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ πίσω τους εμφανίζονται μεγάλοι χάρτες της Ερυθράς Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και του Ισραήλ.
Οι Houthi έχουν καταλάβει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 20 επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου, σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, όπως είπαν.
Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον σχεδόν τρίμηνο πόλεμό του στη Γάζα μέχρι να εξαλείψει τη Hamas, η οποία εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο εβραϊκό κράτος στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της κυβέρνησης της Hamas στη Γάζα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι οι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι του θύλακα υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και μια τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση.
Το περιστατικό της Κυριακής υπογραμμίζει ότι τα κίνητρα των Houthi υπερβαίνουν τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο Farea Al-Muslimi, εμπειρογνώμονας της Υεμένης στη δεξαμενή σκέψης Chatham House με έδρα το Λονδίνο.
"Προσεύχονται και ελπίζουν για έναν αγώνα πυγμαχίας με τις ΗΠΑ, αυτό είναι σίγουρα το όνειρό τους", είπε αναφερόμενος στις φιλοδοξίες των Houthi να ενισχύσουν την περιφερειακή και παγκόσμια θέση τους ως υπολογίσιμη δύναμη αντίστασης.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν ήταν "βαθιά αναμεμειγμένο" στις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία και ότι οι μαχητές της Υεμένης βασίζονται σε συστήματα παρακολούθησης που παρέχονται από την Τεχεράνη. Το Ιράν το διέψευσε αυτό.
"Ξεκαθάρισα ότι το Ιράν έχει μερίδιο ευθύνης για την αποτροπή αυτών των επιθέσεων, δεδομένης της μακροχρόνιας υποστήριξής του στους Houthi", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron στο X μετά από τηλεφώνημα που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir-Abdollahian την Κυριακή.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσει να αναλάβει "άμεση δράση" κατά των επιθέσεων σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η εφημερίδα Telegraph.
"Οι Houthi δεν πρέπει να έχουν καμία παρεξήγηση: Δεσμευόμαστε να καταστήσουμε τους κακόβουλους δρώντες υπεύθυνους για παράνομες κατασχέσεις και επιθέσεις", δήλωσε ο Shapps σε άρθρο του στην εφημερίδα.

Κλιμακώνεται η ένταση – Το Ιράν στέλνει το πολεμικό πλοίο Alborz

Στην Ερυθρά Θάλασσα εισήλθε το πολεμικό πλοίο Alborz του Ιράν, μετέδωσε σήμερα 1/1 το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εν μέσω έντασης στην βασική ναυτιλιακή οδό μετά τις επιθέσεις κατά πλοίων από τους αντάρτες Huthi της Υεμένης (υποστηρίζονται από την Τεχεράνη).
Το πρακτορείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αποστολή του Alborz, ωστόσο ανέφερε ότι ιρανικά πολεμικά πλοία επιχειρούν σε ανοιχτά ύδατα για την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών, την καταπολέμηση της πειρατείας και την εκτέλεση άλλων καθηκόντων από το 2009. Από τον Νοέμβριο, οι σιίττες αντάρτες Huthi που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν πολλαπλασιάσει επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι «συνδέονται με το Ισραήλ», σε αλληλεγγή προς τους Παλαιστινίους εν μέσω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επανασχεδιάσει τις διαδρομές δρομολογίων πλοίων τους επιλέγοντας την πιο δαπανηρή διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, αντί της διέλευσης μέσω της διώρυγας του Σουέζ, από όπου μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Το πολεμικό πλοίο Alborz εισήλθε στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω του στενού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ τόνισε το Tasnim. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισαν ότι το πλοίο εισήλθε στα ύδατα αυτά αργά το Σάββατο 30/12. Στο τελευταίο περιστατικό επίθεσης των σιιτών ανταρτών, δέκα αντάρτες Huthi σκοτώθηκαν χθες από αμερικανικά πυρά που βύθισαν στην Ερυθρά Θάλασσα τα σκάφη τους την ώρα που πραγματοποιούσαν επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Hangzhou.
Η γιγάντια δανική εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε έπειτα πως αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου της από το στρατηγικής σημασίας στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης στις 2 Δεκεμβρίου είχε αναφέρει ότι το Alborz εκτελεί αποστολές στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αστιανί δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου αναφορικά με την Ερυθρά Θάλασσα ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει μια κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε». 

Ο Biden δέχεται πιέσεις να χτυπήσει τις βάσεις των Houthis στην Υεμένη

Τα συνεχόμενα πλήγματα των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, οδηγούν την αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden σε μία δύσκολη επιλογή, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως πρέπει να αποφασίσουν αν θα πλήξουν τις βάσεις των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών των ανταρτών στην Υεμένη, ή θα περιμένουν να δουν αν οι Houthis θα υποχωρήσουν μετά τη βύθιση τριών ταχύπλοων σκαφών τους και τον θάνατο των μαχητών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».
Πριν από δέκα ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε πληροφορίες που έδειχναν ότι ιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες συντόνιζαν τις επιθέσεις των Houthis, παρέχοντας πληροφορίες στόχευσης για την εμπορική ναυτιλία που περνούσε από την πλωτή οδό και τη διώρυγα του Σουέζ. Το Ισραήλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτιλιακή κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σε απάντηση στις επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν μια πολυεθνική ναυτική ομάδα δράσης για την προστασία των εμπορικών πλοίων τόσο στην Ερυθρά Θάλασσα όσο και στον Κόλπο του Άντεν. Η προσπάθεια, γνωστή ως επιχείρηση «Prosperity Guardian», περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περίπου 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Τα περισσότερα αραβικά κράτη έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν, με εξαίρεση το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου του Μπαχρέιν, το οποίο φιλοξενεί μια σημαντική αμερικανική ναυτική βάση, έδρα του Πέμπτου Στόλου, και πρόσφατα σύναψε συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ.
Ανώτεροι διοικητές του Πενταγώνου πιέζουν για πιο επιθετική δράση κατά του φάσματος των ιρανικών πληρεξουσίων που επιτίθενται στις αμερικανικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Συρία και το Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ έπληξαν μια βάση στο Ιράκ που χρησιμοποιείται από την Hezbollah (το ιρακινό κομμάτι της οργάνωσης), μετά από μια επίθεση που τραυμάτισε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες, ένας εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Αλλά το πιο επείγον πρόβλημα φαίνεται να είναι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Houthis έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων, ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Hamas που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Οι επιφυλάξεις Biden

Ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Συρία και το Ιράκ, ο Biden ήταν απρόθυμος να διατάξει το ίδιο εναντίον βάσεων των Houthis στην Υεμένη. Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για την επιφυλακτικότητα του Αμερικανού προέδρου, αλλά η κυριότερη από αυτές είναι ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να αφήσει πίσω τον δαπανηρό πόλεμό της στην Υεμένη. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Houthis, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανά και μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, θα μπορούσε να «βυθίσει» μια επίπονη διαπραγμάτευση για εκεχειρία.
«Όλοι αναζητούν έναν τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης», δήλωσε ο Tim Lenterking, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη, σε συνέντευξή του στις αρχές του μήνα. «Η ιδέα δεν είναι να βυθίσουμε την περιοχή σε έναν ευρύτερο πόλεμο, αλλά μάλλον να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να ενθαρρύνουμε τους Houthis να περιορίσουν την απερίσκεπτη συμπεριφορά τους».

«Βούτυρο στο ψωμί» του Ιράν;

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταρρίψει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Houthis, είχαν αναπτύξει πολεμικά πλοία και είχαν δημιουργήσει την ομάδα κρούσης για την προστασία της ναυσιπλοΐας, το μόνο πράγμα που δεν φάνηκε να κάνουν ήταν να εμπλακούν άμεσα με την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή. Αυτό το αυτοεπιβαλλόμενο μορατόριουμ έληξε με τη σύγκρουση για την προστασία του πλοίου Maersk.
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν εκπονήσει λεπτομερή σχέδια για να πλήξουν τις βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Υεμένη, καθώς και ορισμένες από τις εγκαταστάσεις όπου φαίνεται να είναι δεμένα ταχύπλοα σκάφη του είδους που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk. Αλλά υπάρχει κάποια ανησυχία ότι τέτοια πλήγματα θα ωφελούσαν το σχέδιο του Ιράν.
«Έχω αμφιβολίες για το τι θα μπορούσαν να κάνουν τα χτυπήματα», δήλωσε ο Adam Clements, πρώην ακόλουθος του αμερικανικού στρατού στην Υεμένη. «Η σχέση Ιράν- Houthis επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τη σύγκρουση, οπότε γιατί να δημιουργήσουμε κι άλλες;».
Αλλά αρκετοί ανώτεροι απόστρατοι αξιωματικοί των ΗΠΑ, με εμπειρία στην περιοχή του Κόλπου, λένε ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αμερικανική αποτροπή, άποψη που απηχούν πολλοί στο Πεντάγωνο. Το 2016, οι ΗΠΑ έπληξαν τρεις πυραυλικές εγκαταστάσεις των Houthis με πυραύλους κρουζ Tomahawk, αφού οι Houthis έριξαν κατά πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και εμπορικών πλοίων. Οι επιθέσεις των Houthis τότε σταμάτησαν.
Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική. Οι Houthis έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις, μέχρι να επιτραπεί η επαρκής προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, όπου εξελίσσεται μια ανθρωπιστική καταστροφή από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση.

Δανικός σύνδεσμος

Πριν από τις επιθέσεις στο Maersk Hangzhou, η κυβέρνηση της Δανίας δήλωσε ότι σχεδίαζε να στείλει μια φρεγάτα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ομάδα κρούσης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η επιχείρηση Prosperity Guardian ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου με το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο "για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν".
Αναμένεται να συμμετάσχουν και άλλες χώρες στην ομάδα κρούσης, δήλωσε ο αντιναύαρχος, Brad Cooper, της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στο Associated Press σε συνέντευξή του την Κυριακή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Lars Lokke Rasmussen, αρνήθηκε να συνδέσει την ανακοίνωση της κυβέρνησής του πριν από δύο ημέρες με τις επιθέσεις των Houthi στο πλοίο που ανήκει στη Δανία.
Είπε ότι η Δανία, η οποία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, δεν πτοήθηκε από την επίθεση και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επισπεύσει τη διαδικασία εξασφάλισης της κοινοβουλευτικής έγκρισης για την αποστολή του δανέζικου πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Αυτή η επίθεση υπογραμμίζει σαφώς πόσο σοβαρή είναι δυστυχώς η κατάσταση τώρα", είπε σε δηλώσεις που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης