Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάρωσαν ζωή και ιστορία οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Ερείπια το 70% των σπιτιών και όλα τα ιστορικά μνημεία

Σάρωσαν ζωή και ιστορία οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Ερείπια το 70% των σπιτιών και όλα τα ιστορικά μνημεία
Χειρότεροι από της Δρέσδης και του ISIS οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Σχετικά Άρθρα
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas τη Γάζα - με κύριο θύμα τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων αμάχων που ζουν εκεί - τα δημοσιεύματα της αμερικανικής Wall Street και του αραβικού Al Jazeera πρώτη φορά συνέπεσαν πλήρως κατά τις περιγραφές τους σχετικά με τις τρομακτικές καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα.
Η Wall Street Journal, παραπέμποντας σε ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών της Λωρίδας και σε άλλες μεθόδους τηλεπισκόπησης, κάνει λόγο για «τιμωρητικούς βομβαρδισμούς» «χειρότερους από της Δρέσδης», αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι:
Σχεδόν τα μισά από τα κτίρια της Γάζας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς και το 70% των 439.000 σπιτιών της.
Τα κτίρια που έχει χτυπήσει το Ισραήλ περιλαμβάνουν εργοστάσια, τζαμιά, σχολεία, θέατρα, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία.
Τα περισσότερα από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας είναι κλειστά και μόνο 8 δέχονται ασθενείς.
Εσπεριδοειδή, ελαιώνες και θερμοκήπια έχουν εξαφανιστεί.
Πάνω από τα δύο τρίτα των σχολείων της έχουν υποστεί ζημιές.
Μεγάλο μέρος της υποδομής ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, επικοινωνιών και υγειονομικής περίθαλψης που έκανε τη Γάζα να λειτουργήσει δεν επισκευάζεται.

Χειρότερα από τη Δρέσδη και το Ιράκ

«Η Γάζα θα μείνει στην ιστορία μαζί με τη Δρέσδη και άλλες διάσημες πόλεις που έχουν βομβαρδιστεί», δηλώνει στην αμερικανική εφημερίδα ο Robert Pape, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο που έχει γράψει για την ιστορία των αεροπορικών βομβαρδισμών.
«Αυτό που βλέπετε στη Γάζα εντάσσεται στο κορυφαίο 25% των πιο σφοδρών τιμωρητικών εκστρατειών στην ιστορία» εξηγεί ο Pape, και παραπέμπει στα καταγεγραμμένα στοιχεία και αριθμούς για να το τεκμηριώσει. 
Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από εμπειρογνώμονες τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης και στο Oregon State University, στη βόρεια Γάζα, όπου οι βομβαρδισμοί ήταν πιο εκτεταμένοι, το 80% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί - ποσοστό υψηλότερο από το ποσοστό των κατεστραμμένων κτιρίων της Δρέσδης το 1945.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ο πόλεμος είχε καταστρέψει ή καταστρέψει το 77% των εγκαταστάσεων υγείας, το 72% των δημοτικών υπηρεσιών όπως πάρκα, δικαστήρια και βιβλιοθήκες, το 68% των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και το 76% των εμπορικών χώρων και το 50% των δρόμων καθώς και όλη τη βιομηχανική ζώνη της βόρειας Γάζας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, το Ισραήλ έριξε 29.000 βόμβες στη Γάζα σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, ενώ οι ΗΠΑ είχαν ρίξει μόλις 3.678 στο Ιράκ μέσα σε 7 χρόνια, στο διάστημα 2004-2010.
Επικαλούμενη το Shelter Cluster, μια ομάδα ομάδων βοήθειας υπό την ηγεσία του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, η WSJ αναφέρει ότι «θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να καθαριστούν τα ερείπια», στη Γάζα μετά τον πόλεμο, «ένα έργο πολύπλοκο με την ασφαλή απομάκρυνση βομβών που δεν έχουν εκραγεί.
Η ανοικοδόμηση των κατοικιών της Γάζας, σύμφωνα με το Shelter Cluster, «θα διαρκέσει επτά έως 10 χρόνια», εάν διατεθούν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να γίνει αυτό.

Al Jazzera: Κατεστραμμένα όλα τα ιστορικά ορόσημα της Γάζας

Πλάνα που εξασφάλισε το Al Jazeera υποδεικνύουν μαζική καταστροφή των κυριότερων ιστορικών ορόσημων στην πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.
Το Ισραήλ έχει προκαλέσει δηλαδή καταστροφές συγκρίσιμες με τις καταστροφές που προκάλεσε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ανατινάζοντας τους αρχαιολογικούς χώρους της Παλμύρας.
Μεταξύ εκείνων που επλήγησαν είναι το Ιστορικό Λουτρό El Samra, γνωστό και ως Hammam El Smara, στην οδό Omar al-Mukhtar στην πόλη της Γάζας, ένα μνημείο του 12ου αιώνα που πλέον κείτεται σε ερείπια.
Το El Samra ήταν το τελευταίο δημόσιο λουτρό που έμεινε στη Γάζα από την Οθωμανική εποχή, που χτίστηκε πριν από περισσότερα από 800 χρόνια.
Το αρχαίο Μεγάλο Τζαμί Omari της Γάζας, που έχει τις ρίζες του στην προ-ισλαμική εποχή στην κορυφή ενός αρχαίου ναού των Φιλισταίων, έχει επίσης μετατραπεί σε ερείπια.
Στη γειτονιά Daraj, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αποδεκάτισαν το Qasr al-Basha, το παλάτι που είχε χτιστεί την εποχή των Μαμελούκων τον 13ο αιώνα.
Το κτίριο στέγαζε επίσης ένα μουσείο που εκθέτει τεχνουργήματα της ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και ισλαμικής εποχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης