Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφάζονται Zelensky και Zaluzhny για την κινητοποίηση 500.000, ένας νεκρός ανά 5 λεπτά – Ρωσικές πόλεις Οδησσός, Κίεβο

Σφάζονται Zelensky και Zaluzhny για την κινητοποίηση 500.000, ένας νεκρός ανά 5 λεπτά – Ρωσικές πόλεις Οδησσός, Κίεβο
Maryana Bezuglaya (Βουλευτής Ουκρανίας): Κάθε 5 λεπτά σκοτώνεται ή τραυματίζεται ένας Ουκρανός στρατιώτης - Πρωτοφανές: Ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας διαλύθηκε μέσα σε δύο χρόνια εχθροπραξιών
(upd 33) Η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία σαν μαριονέτα αλλά ιστορικά όσο ένας ισχυρός υποστηρίζει την μαριονέτα οι συνέπειες δεν είναι εμφανής… όταν όμως αποσυρθεί η βοήθεια… αναδεικνύεται το χάος…
Μέσα σε δύο χρόνια ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας καταστράφηκε, πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία συμβαίνει αυτό…
Κάθε 5 λεπτά στην Ουκρανία σκοτώνεται ή τραυματίζεται ένας στρατιώτης…
Εν τω μεταξύ το ζήτημα της νέας κινητοποίησης με 500.000 νέους στρατιώτες προκαλεί σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Zelensky του Προέδρου της Ουκρανίας και του Zaluzhny του αρχηγού του στρατού…
Ο στρατηγός πάντως διαψεύδει τον Zelensky ότι ζήτησε 500.000 νέους στρατιώτες…
Ο στρατηγός έχει το δικαίωμα να δηλώσει ότι είναι ώρα να τελειώσει αυτή η φάρσα
O Scott Ritter (Πρώην CIA) τόνισε ότι η απελευθέρωση της Marinka θα είναι η αρχή της κατάρρευσης της άμυνας του Ουκρανικού στρατού
Στο μέτωπο πάντως οι ρώσοι θέλουν λίγο ακόμη για να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ουκρανοί στην 6μηνη αντεπίθεση...
Το σημείο καμπής
θα είναι η πτώση της Avdiivka... η πόλη αυτή είναι ο κύριος στρατιωτικός στόχος του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία αυτή την στιγμή...

Σφάζονται και αλληλοκατηγορούνται Zelensky Πρόεδρος Ουκρανίας και Zaluzhny αρχηγός στρατού για την κινητοποίηση 500.000 νέων στρατιωτών

Οι σχέσεις μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Vladimir Zelensky και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny επιδεινώνονται.
Ο Zaluzhny, του οποίου το πολιτικό δυναμικό είναι όλο και πιο σημαντικό, κατηγόρησε στην πραγματικότητα τον Zelensky ότι λέει ψέματα για την κινητοποίηση 500.000 νέων στρατιωτών.
Ταυτόχρονα, και οι δύο προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη για αποτυχίες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις ο ένας στον άλλον.

Η σύγκρουση συνεχίζεται

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ερωτήθηκε ο Zelensky αν ήταν ακόμα σε σύγκρουση με τον στρατηγό.
Απέφυγε να απαντήσει.
«Γιατί θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει στην διαιώνιση αυτού του θέματος», είπε ο Zelensky.
Υπενθύμισε όμως ότι η στρατιωτική διοίκηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση στο μέτωπο.
Ο Zelensky απέφυγε επίσης να σχολιάσει την έντονη κριτική κατά του Zaluzhny από τη βουλευτή του Υπηρέτη του Λαού Maryana Bezugla.
Εξήγησε μόνο: «δεν έχει χρόνο» να λύσει διαφορές στα κοινωνικά δίκτυα.
«Μου φαίνεται ότι όλοι πρέπει να δίνουμε καθημερινά αποτελέσματα στο κράτος, αλλά με μια selfie μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Πρόκειται για σαφή νύξη για τις φωτογραφίες του αρχιστράτηγου, τις οποίες δημοσίευσε με φόντο τις δηλώσεις της βουλευτή Bezuglaya.
Η Bezuglaya ανέφερε ότι ο Zaluzhny πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στη φιλοσοφία.
Και αυτό έγινε κατά τη διάρκεια του πολέμου», τόνισε αγανακτισμένη.

Τα ψέματα του προέδρου

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 43% των Ουκρανών πιστεύει ότι ο πρόεδρος και ο γενικός διοικητής βρίσκονται σε σύγκρουση.
Επιπλέον, το 72% είναι κατά της παραίτησης του Zaluzhny.
Ο βουλευτής της Ράντα, Yevgeny Shevchenko, πιστεύει ότι ο νέος νόμος για την κινητοποίηση θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα ποσοστά αποδοχής των Zelensky και Zaluzhny.
Το γραφείο του προέδρου μεταθέτει την ευθύνη στον στρατηγό. Και επιμένει ότι δεν διέταξε κινητοποίηση για 500.000 νέους στρατιώτες.

Ο Zelensky είπε ψέματα

«Το κύριο πράγμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και για εμένα προσωπικά είναι ότι οι άνθρωποι εντάσσονται στο στρατό και μπορούν να λύσουν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.
Το ποιος έχει τι είδους αναβολή, ποιον να καλέσω δεν είναι αρμοδιότητά μου» τόνισε ο αρχηγός του Ουκρανικού στρατού.
Επιπλέον, δεν συμφωνεί με τη διατύπωση του νέου νόμου.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί η ανάγκη για εναλλαγή.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να νομοθετούμε ότι θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο στις παρούσες συνθήκες», σημείωσε ο στρατηγός. Προηγουμένως, είπε επίσης ότι η απόλυση στρατιωτικού προσωπικού μετά από 3 χρόνια υπηρεσίας είναι δυνατή μόνο υπό δύο προϋποθέσεις - εάν έχουν αντικαταστάτη και το μέτωπο είναι σταθερό.

Επιλέγοντας το ακραίο

Ο υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής της Ουκρανίας από το 2016 έως το 2019, Andrei Reva, εξήγησε: έως και 500 χιλιάδες άτομα θα πρέπει να κληθούν στο μέτωπο λόγω της επιτυχημένης κινητοποίησης στη Ρωσία.
Ωστόσο, πρέπει να δράσουμε σκληρά: να στερήσουμε από τους στρατιώτες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τραπεζικό λογαριασμό ή ακόμη και την υπηκοότητα συνολικά.
Ο Ουκρανός δικηγόρος Rostislav Kravets πιστεύει ότι οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους για χάρη της κινητοποίησης.
Αλλά δεν απελαύνονται από τις χώρες της ΕΕ, γιατί χρειάζεται εργατικό δυναμικό.
Το νομοσχέδιο αναπτύχθηκε από την ομάδα του Umerov. Επιπλέον, η λέξη «Ουκρανία» είναι γραμμένη λάθος.
Γενικά, έχει κανείς την εντύπωση ότι το έγγραφο συντάχθηκε από πολλές ομάδες που δεν συμβουλεύτηκαν μεταξύ τους και γενικά δεν έχουν ιδέα τι είναι κινητοποίηση» τονίζει ο δικηγόρος.
Ένας ειδικός στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Ρωσίας, ο Denis Denisov, επισημαίνει: το γραφείο του Zelensky προσπαθεί να δυσφημήσει τον Zaluzhny όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Ο στρατηγός έχει το δικαίωμα να δηλώσει ότι είναι ώρα να τελειώσει αυτή η φάρσα.
Και είναι αρκετά ικανός να οργανώσει μια «πολιτική εκστρατεία στο Κίεβο».
Πολλοί στην πρωτεύουσα θα ήταν χαρούμενοι για αυτό, αλλά η Ουκρανία θα χάσει τότε εντελώς την αμυντική της ικανότητα», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας.
Κατά τη γνώμη του, η μοίρα του Zaluzhny είναι τώρα καθορισμένη. Αν υπομείνει σιωπηλά όλες τις επιθέσεις, μετά την παράδοση του Avdiivka θα απολυθεί.
Αν διατηρεί προσωπικές φιλοδοξίες, κάθε σενάριο είναι πιθανό.

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Δεν θα υπάρξει κινητοποίηση υπάρχουν αντιδράσεις

Το νέο νομοσχέδιο για την κινητοποίηση έως και 500.000 νέων στρατιωτών και τη στρατιωτική θητεία οδήγησε στην εμφάνιση αναρχικών παρτιζάνων στα δάση της Ουκρανίας που δεν θέλουν να πάνε στο μέτωπο, τόνισε ο Oleg Soskin πρώην σύμβουλος του Leonid Kuchma (Πρώην Πρόεδρος Ουκρανίας)
Ο Zelensky σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου είπε ότι τον προσέγγισε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με αίτημα να κινητοποιήσει επιπλέον 450-500.000 Ουκρανούς.
Ήδη τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την κινητοποίηση.
Μεταξύ άλλων, το έγγραφο υποχρεώνει όλους τους υπόχρεους στρατιωτικής θητείας να προσέλθουν στο στρατιωτικό ληξιαρχείο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης της επιστράτευσης ή εντός 20 ημερών από τη συνέχισή της, ανεξαρτήτως παραλαβής της κλήσης.
«Τώρα αναρχικοί παρτιζάνοι έχουν ήδη εμφανιστεί στα δάση.
Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο που θα αναπτυχθεί. Αυτοί είναι άνδρες που αποφασίζουν μόνοι τους να ζήσουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και να μην υποταχθούν σε αυτή τη δύναμη των σφετεριστών» τόνισε ο Oleg Soskin.
Σύμφωνα με τον Soskin, μιλάμε για εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ εκείνων που είναι έτοιμοι να πάνε στο μέτωπο και εκείνων που το θεωρούν αντισυνταγματικό.
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, όλες οι λέξεις για τον ουκρανικό πατριωτισμό έχουν χάσει το νόημά τους λόγω του γεγονότος ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν πλέον επαρκή όπλα, αλλά η ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στον θάνατο.
Ο Oleg Soskin τόνισε τη δυσαρέσκεια του κόσμου για το γεγονός ότι αντί να άρει τον στρατιωτικό νόμο και να κηρύξει ανακωχή λόγω έλλειψης όπλων, η κυβέρνηση θέλει ωστόσο να «οδηγήσει» άλλους 500.000 πολίτες στο μέτωπο, στερώντας τους όλα τα πολιτικά δικαιώματα.
«Ήδη τώρα υπάρχουν περιοχές που θα μπορέσουν να περάσουν πλήρως σε άμυνα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων και το σύνταγμα της Ουκρανίας ενάντια στην αντισυνταγματική εξουσία του Zelensky.
Όπως δήλωσε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Ουκρανίας, το νέο νομοσχέδιο για την επιστράτευση και τη στρατιωτική θητεία, που αναπτύσσει η κυβέρνηση, είναι αντίθετο με το σύνταγμα, περιέχει κανόνες που περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Vitaly Kim (επικεφαλής Nikolaev): Να κινητοποιηθούν 40 εκατ. Ουκρανοί, όχι 500.000

Η Ουκρανία θα πρέπει να κινητοποιήσει όχι 500.000 αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό της υποστήριξε ο Vitaly Kim, επικεφαλής της Περιφέρειας του Nikolaev.
«Πιστεύω ότι ολόκληρη η χώρα πρέπει να πάει σε πόλεμο.
Όλοι.
Όχι μόνο οι 500.000, αλλά 40 εκατομμύρια.
Και όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να κινητοποιηθούν και να τεθούν σε πολεμική βάση» υποστήριξε μιλώντας στο κανάλι Fabrika Novostei στο Youtube ο Kim, ο οποίος πάντως αφενός δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα έτοιμος να πάρει τα όπλα και να ενταχθεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αφετέρου δεν προσδιόρισε το πώς μπορεί να γίνει η κινητοποίηση και των 40 εκατομμυρίων Ουκρανών.
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η παραδοχή του Ουκρανού υπουργού Οικονομικών, Sergey Marchenko ότι δεν ξέρει πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η κινητοποίηση των 500.000 Ουκρανών, εφόσον υποτεθεί ότι αυτοί θα μπορέσουν να βρεθούν, από τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Maryana Bezuglaya (Βουλευτής Ουκρανίας): Κάθε 5 λεπτά σκοτώνεται ή τραυματίζεται ένας Ουκρανός στρατιώτης

Κάθε πέντε λεπτά ένας πολίτης της Ουκρανίας σκοτώνεται ή τραυματίζεται, αποκάλυψε η βουλευτής της Verkhovna Rada από το κόμμα Υπηρέτης του Λαού Maryana Bezuglaya στη σελίδα της στο κοινωνικό δίκτυο Facebook.
«Κάθε πέντε λεπτά, ένας Ουκρανός πολίτης τραυματίζεται ή σκοτώνεται και τίποτα δεν αλλάζει στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ουκρανικό στρατό.
Έτσι εξήγησε η βουλευτής γιατί επικρίνει τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε ότι οι απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας ανήλθαν σε περισσότερους από 383.000 στρατιώτες.
Η Ουκρανία έχασε συνολικά 14.000 άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 553 αεροσκάφη και 259 ελικόπτερα, 8.500 πυροβόλα πεδίου και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων.

Medvedev: Ρωσικές πόλεις Κίεβο, Οδησσός, Kharkiv - Στόχος η αλλαγή του καθεστώτος Zelensky

Το Κίεβο, η Οδησσός, το Kharkiv, το Dnepropetrovsk, το Nikolaev, όπως και πολλές άλλες που παραμένουν υπό προσωρινή κατοχή, είναι ρωσικές πόλεις υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.

«Η Οδησσός, το Dnepropetrovsk, το Kharkiv, το Νικολάεφ, το Κίεβο είναι ρωσικές πόλεις, όπως και πολλές άλλες προσωρινά κατεχόμενες πόλεις. Όλες εξακολουθούν να επισημαίνονται με κίτρινο-μπλε στους χάρτες και στα ηλεκτρονικά tablet» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο Medvedev.
Ο Medvedev είπε ότι δεν αποκλείονται οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
«Οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, είναι πιθανές.
Η Ρωσία δεν τις απέρριψε ποτέ, σε αντίθεση με τις τρελές αρχές της Ουκρανίας» τόνισε ο Ρώσος πολιτικός, ο οποίος αναφερόμενος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας, υποστήριξε πως αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι.
Όπως είπε, οι στόχοι αυτής της επιχείρησης είναι ο αφοπλισμός του ουκρανικού στρατού, να αρνηθεί το Κίεβο την ιδεολογία του νεοναζισμού καθώς και να αλλάξει το καθεστώς Zelensky, ενώ επισήμανε ότι περίπου μισό εκατομμύριο Ρώσοι έχουν συνάψει συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Lavrov (Ρώσος ΥΠΕΞ): Ρητορική πολέμου από το Κίεβο, δεν θέλουν ειρήνη

Το Κίεβο έχει ρητορική πολέμου και δεν έχει καμία διάθεση για ειρήνη υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov.

«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε την έλλειψη οποιασδήποτε βούλησης για ειρήνη από την πλευρά του καθεστώτος του Zelensky.
Οι εκπρόσωποι του σκέφτονται με όρους πολέμου, καταφεύγουν σε μάλλον επιθετική ρητορική.
Οποιαδήποτε διακοπή των συγκρούσεων αποκλείεται από την πλευρά τους.
Η απόφαση της 30ης Σεπτεμβρίου του 2022 του Zelensky για απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική ηγεσία παραμένει σε ισχύ.
Βγάλτε τα συμπεράσματα σας» υποστήριξε ο Lavrov, αναφέροντας πως ένα πρώτο βήμα για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι η άρση αυτής της απαγόρευσης από τον Zelensky.
Ο Lavrov χαρακτήρισε την περίφημη «φόρμουλα ειρήνης» του Zelensky αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας, σημείωσε ότι η Ρωσία έγινε σημαντικά ισχυρότερη το 2023 και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν αποκαλέσει τη Ρωσία εχθρό.
Επιπλέον, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η προσπάθεια της Δύσης να φέρει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας απέτυχε παταγωδώς και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky πρόδωσε τον λαό του.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν να πολεμήσουν

Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν πώς να πολεμήσουν λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, ο οποίος αναφέρει πως η Ευρώπη προσπαθεί να διορθώσει αυτό το μειονέκτημα, με τη συμβολή… και της Ουκρανίας.

«Επειδή ο πόλεμος είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής σε αυτό το μέρος του κόσμου, η Ευρώπη δεν ξέρει πώς να πολεμήσει.
Η παραγωγή όπλων δεν είναι ο πιο δημοφιλής επιχειρηματικός τομέας» αναφέρει μιλώντας στην ουκρανική εφημερίδα Kiev Independent o Kuleba αναφερόμενος στα προβλήματα με την αύξηση της παραγωγής βλημάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην ΕΕ και στην αποτυχία της να προσαρμοστεί σε έναν «πόλεμο πλήρους κλίμακας».
Όπως λέει, η Ευρώπη προσπαθεί «με ενθουσιασμό» να διορθώσει αυτό το μειονέκτημα και η Ουκρανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.
Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι είχαν δεσμευτεί ότι θα προμήθευαν με 1 εκατομμύριο οβίδες τον ουκρανικό στρατό έως τον Μάρτιο του 2024, στόχος που φαντάζει ανέφικτος, δεδομένου ότι έως σήμερα η ΕΕ έχει δώσει στους Ουκρανούς περίπου 300.000 οβίδες.

Πρωτοφανές: Ο τακτικός στρατός της Ουκρανίας διαλύθηκε μέσα σε δύο χρόνια εχθροπραξιών

Σε λιγότερο από δύο χρόνια ενεργών εχθροπραξιών, ο τακτικός ουκρανικός στρατός τελείωσε, διαλύθηκε.
Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ζήτησε από το Κίεβο να καλέσει 500.000 επιπλέον στρατιώτες.
Ακόμη και οι ίδιοι οι στρατιωτικοί παραδέχονται ότι αυτή η απαίτηση δεν είναι εφικτή, και οι βουλευτές στο Κίεβο διαμαρτύρονται ότι η χώρα δεν έχει χρήματα.
Ο ουκρανικός στρατός καταγγέλλει ότι η διαδικασία κινητοποίησης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.
Όλοι όσοι ήθελαν να πολεμήσουν βρίσκονται ήδη στο μέτωπο, σε αιχμαλωσία ή στους τάφους.
Δεν έχουν απομείνει εθελοντές στη χώρα και το μαζικό κυνήγι στρατιωτών στους δρόμους δεν αρκεί για να κλείσουν οι τρύπες στις τάξεις του Ουκρανικού στρατού.
Πρόσφατα, οδοφράγματα εμφανίστηκαν στους δρόμους σε πόλεις σε όλη τη χώρα, όπου όλοι οι άνθρωποι σταματούν αναζητώντας νέα τροφή για κανόνια.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο είναι έτοιμο να ζητήσει να επιστρέψουν πρόσφυγες από το εξωτερικό.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία τους να εκδώσουν στρατεύσιμους που διέφυγαν από την κινητοποίηση.
Στο εξωτερικό, το Κίεβο κυνηγά όχι μόνο τους πολίτες του, αλλά και τους μισθοφόρους.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η στρατολόγηση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Lviv και το Κίεβο, αλλά «κάπου στη Σομαλία, το Κονγκό, την Υεμένη».
Εκεί, ο ουκρανικός στρατός θα μπορέσει να βρει πολλούς στρατιώτες με πλούσια εμπειρία μάχης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φέρεται να έχουν ήδη μειώσει τις απαιτήσεις για τους υποψηφίους για τη λεγόμενη Λεγεώνα των Ξένων.
Τώρα οι μισθοφόροι δεν απαιτείται να γνωρίζουν Ουκρανικά ή Αγγλικά, καθώς και να έχουν ειδικές δεξιότητες.
Όλα αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να επανδρώσουν τον ουκρανικό στρατό.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας εισήγαγε νομοσχέδιο για τη «βελτίωση της κινητοποίησης».
Φοβούμενοι τη δημόσια δυσαρέσκεια, ορισμένα στοιχεία αφαιρέθηκαν γρήγορα από την επίσημη ιστοσελίδα του Verkhovna Rada του Ουκρανικού κοινοβουλίου.
Όπως προτείνει το Ουκρανικό υπουργείο άμυνας, η ηλικία στρατευμάτων θα μειωθεί στα 25 έτη.
Οι υπόχρεοι στρατιωτικής θητείας που δεν προσήλθαν εγκαίρως στις στρατιωτικές μονάδες αυτομάτως θα περιορίζονται τα δικαιώματά τους.
Για παράδειγμα, θα τους απαγορεύεται να κάνουν οποιαδήποτε επιχείρηση με την περιουσία τους, θα λαμβάνουν παροχές και υπηρεσίες από το κράτος, θα τους αρνούνται δάνεια κ.λπ.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η κατηγορία της περιορισμένης ικανότητας για στρατιωτική θητεία θα καταργηθεί και μια μεγάλη κατηγορία ατόμων με αναπηρία θα μπορούσε να σταλεί στο μέτωπο.

Μονόφθαλμοι και νάνοι θα στρατεύονται

Ακόμη και μονόφθαλμοι και νάνοι θα υπόκεινται σε κινητοποίηση, ενώ όλοι οι βουλευτές της Ουκρανίας παραμένουν στο απυρόβλητο.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι στρατιώτες πρέπει όχι μόνο να πιαστούν στους δρόμους, αλλά και να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν.
Οι δυτικοί προστάτες της Ουκρανίας θα πρέπει να πληρώσουν για αυτό.

Δημοσκόπηση: Το ένα τρίτο των Ουκρανών πιστεύει ότι τα γεγονότα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση

Λιγότεροι από τους μισούς Ουκρανούς πολίτες πιστεύουν ότι τα γεγονότα στη χώρα εξελίσσονται προς τη «σωστή κατεύθυνση», ενώ το ένα τρίτο είναι βέβαιο για το αντίθετο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κοινωνιολογικής έρευνας που διεξήχθη από το Ουκρανικό Ίδρυμα για Δημοκρατικές Πρωτοβουλίες.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2023 και πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της προσωπικής έρευνας σε Vinnitsa, Volyn, Dnipropetrovsk, Zhytomyr, Transcarpathian, Ivano-Frankivsk, Κίεβο, Kirovograd, Lviv, Οδησσό και άλλες3 πόλεις.
Αναφέρεται ότι ερωτήθηκαν 2.019 άτομα άνω των 18 ετών. Αναφέρεται ότι το θεωρητικό δειγματοληπτικό σφάλμα δεν υπερβαίνει το 2,3%.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος αναφέρει ότι από τον Φεβρουάριο του 2022, «το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση έχει αυξηθεί σημαντικά (από 20% τον Δεκέμβριο του 2021 σε 51% τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδά του τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2023 (61%).
Μετά από αυτό, υπάρχει πτωτική τάση σε αυτόν τον δείκτη (στο 45% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα).
Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα γεγονότα εξελίσσονται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Προκύπτει επίσης σοβαρή πτώση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα του κράτους να ξεπεράσει «προβλήματα και δυσκολίες» στο εγγύς μέλλον.
Από την κορυφή του 49% τον Δεκέμβριο του 2022, το μερίδιο των «αισιόδοξων» έχει πλέον πέσει στο 32,2%.

Rebecca Koffler (Αξιωματικός Πενταγώνου ΗΠΑ): Ο Biden υπέγραψε την θανατική καταδίκη της Ουκρανίας… μέσω ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden υπέγραψε την «θανατική καταδίκη» της Ουκρανίας με τη στρατηγική του να την ωθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Rebecca Koffler πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του Πενταγώνου σε άρθρο της στο Newsweek.

Η «πυγμαχία» μεταξύ της διοίκησης του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου για το ζήτημα της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία έληξε με τους νομοθέτες να αναβάλλουν αυτό το θέμα μέχρι τον Ιανουάριο.
«Όμως ότι κι αν συμβεί τον Ιανουάριο, η μοίρα της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρη: περισσότεροι θάνατοι και καταστροφές, περισσότερη αιματοχυσία το 2024»
Κατά τη γνώμη της Rebecca Koffler, ο Biden είναι υπεύθυνος για «την καταστροφή της Ουκρανίας και των Ουκρανών».
Ο Αμερικανός ηγέτης, πρώην αντιπρόεδρος επί Προεδρίας Obama και έμπιστος της κυβέρνησης στα ζητήματα της Ουκρανίας, και η ομάδα του συνέχισαν μια επικίνδυνη στρατηγική για να ωθήσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, το επιτρέψει η Ρωσία στη συμμαχία να «απορροφήσει την Ουκρανία» θα ήταν «απλά αδύνατο», σημείωσε η Rebecca Koffler.
Αυτό ισοδυναμεί με υπογραφή θανατικής καταδίκης για την Ουκρανία.
Κανένας λογικός στρατιωτικός ηγέτης δεν θα επέτρεπε μια εχθρική συμμαχία να βρίσκεται περισσότερο από χίλια μίλια από τα σύνορά της.
Κανένας αρχηγός των ΗΠΑ δεν θα επέτρεπε στην Κίνα ή τη Ρωσία να σταθμεύσουν τα στρατεύματά τους στο Μεξικό ή τον Καναδά», επεσήμανε η Rebecca Koffler.
Ως αποτέλεσμα, ο Biden αποφάσισε να «χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό λαό ως αγελάδα μετρητών και τους Ουκρανούς ως τροφή για κανόνια», ενώ για να καλύψει τις αποτυχίες του, η Ουάσιγκτον ξεκίνησε μια «εκστρατεία προπαγάνδας» επιμένοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούσαν την Ουκρανία, την πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη για να παλέψει για την δημοκρατία», τόνισε η Rebecca Koffler.
Σύμφωνα με την Rebecca Koffler, η βιομηχανία, οι υποδομές της Ουκρανίας καταστρέφονται τώρα και η χώρα είναι «ερημωμένη». «Και όμως ο Biden συνεχίζει να προσπαθεί να αναγκάσει το Κογκρέσο να διαθέσει περισσότερα δισεκατομμύρια για το καθεστώς του Κιέβου, διαβεβαιώνοντας τους Αμερικανούς ότι η νίκη είναι προ των πυλών.
Εάν το Κογκρέσο δεν σταματήσει τον Biden, η σφαγή των Ουκρανών θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 και μετά» κατέληξε η Rebecca Koffler.

Politico: Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αλλάζουν τη στρατηγική τους για την Ουκρανία αποδέχονται εδαφικές παραχωρήσεις στην Ρωσία


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες αλλάζουν σιωπηλά τον στόχο της ουκρανικής πολιτικής από «ολική νίκη επί της Ρωσίας» σε ενίσχυση της θέσης του Κιέβου για πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κάτι που πιθανότατα θα σήμαινε εδαφικές παραχωρήσεις στην Ρωσία, γράφει το Politico, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου και έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις δυτικές πρωτεύουσες, μετά το φιάσκο της αντεπίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μιλούν για την κατασκευή αμυντικών γραμμών, ενισχυμένων με συστήματα αεράμυνας και την αποκατάσταση του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας ώστε να εξαρτάται λιγότερο από ξένη βοήθεια.
«Τώρα που η αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Biden και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα το επίκεντρο από την υποστήριξη της Ουκρανίας στην επίτευξη συνολικής νίκης επί της Ρωσίας στην ενίσχυση της θέσης της στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Τέτοιες διαπραγματεύσεις θα σημαίνουν πιθανώς την παραχώρηση μέρους της Ουκρανίας στη Ρωσία», αναφέρει το Politico.
«Αυτές οι συζητήσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί δημόσια να υποχωρήσει λόγω πολιτικού κινδύνου», ανέφερε πηγή στο Politico.

Geopolitika.news: Ο Biden άλλαξε απότομα τη θέση του για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden κατέστησε σαφές στον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky ότι οι προμήθειες όπλων και η οικονομική βοήθεια από την Ουάσιγκτον δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον, υποστηρίζει το Geopolitika.news από την Κροατία.
«Ο βαθμός στον οποίο η επίσκεψη Zelensky απέτυχε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, εκτός από τις γνωστές φράσεις για τον ηρωισμό της Ουκρανίας , που πολεμά τους κακούς Ρώσους, ο Biden αυτή τη φορά είπε ότι θα συνέχιζε να βοηθά την Ουκρανία «τόσο πολύ «όσο αυτό θα είναι δυνατό» αναφέρει το Geopolitika.news.
Ο Biden άλλαξε τη ρητορική του για τη Ρωσία.
Δεν απαιτεί πλέον να «επιφέρει στρατηγική ήττα» στη Ρωσία σε μια ένοπλη σύγκρουση.
«Το πόσο θλιβερή είναι η εικόνα έγινε σαφές στην συνέντευξη Τύπου, όταν ο Biden είπε ότι θα έστελνε αμέσως στο Κίεβο 200 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.
Οι Ουκρανοί συχνά λένε ότι το Ουκρανικό κράτος ξοδεύει 100 εκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα….
Ο Zelensky επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο για να πείσει τις αμερικανικές αρχές να συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο.
Πρόσφατα, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία μπλόκαραν ένα άλλο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Scott Ritter (Πρώην CIA): η απελευθέρωση της Marinka θα είναι η αρχή της κατάρρευσης της άμυνας του Ουκρανικού στρατού

Η ουκρανική άμυνα θα αρχίσει να καταρρέει μετά την απελευθέρωση της Marinka από τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών.
Η πόλη Marinka έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα μέρος όπου η άμυνα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων θα καταρρεύσει. Έχουμε ήδη μιλήσει για αυτό πριν από λίγο καιρό».
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, υπήρξε μια σοβαρή σημαντική επιτυχία των ρώσων στις οχυρωμένες περιοχές των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή.
Μετά την αποχώρηση από την πόλη, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου θα αναγκαστούν να διασκορπίσουν πόρους για περαιτέρω ενέργειες.
Ωστόσο, δεν έχουν αυτούς τους πόρους, τόνισε ο Scott Ritter.
«Θα υπάρξουν τώρα ακόμη περισσότερες τέτοιες ρωσικές νίκες», προέβλεψε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών.
Πρόσφατα, τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην κατεύθυνση του Donetsk.

Forbes: Πεζοναύτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων έχασαν 50 βάρκες στον Δνείπερο μέσα σε έξι εβδομάδες

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες, οι οποίοι πραγματοποιούν επιδρομές στο χωρίο χωριό Κρίνκι στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, έχασαν 50 σκάφη μέσα σε ενάμιση μήνα, τονίζει το Forbes, επικαλούμενο στοιχεία από τον αναλυτή πληροφοριών, Andrew Perpetua.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin, η ρωσική διοίκηση αποφάσισε να υποχωρήσει λίγα μέτρα στο Κρίνκι για να προστατεύσει το προσωπικό από περιττές απώλειες.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπήκαν σε ένα μικρό τμήμα της αριστερής όχθης, αλλά αυτό, όπως λένε οι ίδιοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί , έγινε για αυτούς ο δρόμος προς την κόλαση.
«Στις έξι εβδομάδες από τότε που η 35η Ουκρανική Ταξιαρχία Πεζοναυτών διέσχισε για πρώτη φορά τον ευρύ ποταμό Δνείπερο και πήρε προγεφύρωμα στο Κρίνκι στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη του ποταμού, οι πεζοναύτες και τα υποστηρικτικά στρατεύματα έχασαν πολλά σκάφη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Andrew Perpetua, περίπου 50 βάρκες είναι κατεστραμμένες ή βυθισμένες».
Σύμφωνα με το Forbes, η πιο «περίεργη» απώλεια φαίνεται να είναι η τελευταία απώλεια, όταν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένα ρωσικό drone γεμάτο εκρηκτικά χτύπησε το ουκρανικό BMK-T, ένα ρυμουλκό που σχεδιάστηκε για τη μεταφορά πορθμείων και γεφυρών.
Σύμφωνα με το Forbes, το γεγονός ότι οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν αυτά τα σκάφη δεν υποδηλώνει την πρόθεσή τους να χτίσουν γέφυρες λόγω του πλάτους του ποταμού σε αυτήν την περιοχή και τον κίνδυνο αυτού του εγχειρήματος λόγω της απειλής του ρωσικού πυροβολικού και των drones.
Σύμφωνα με το Forbes, με αυτόν τον τρόπο η ουκρανική διοίκηση προσπαθούσε μόνο να τροφοδοτήσει την 35η ταξιαρχία με τη βοήθεια εκείνων των σκαφών που παρέμεναν διαθέσιμα.
«Όσο περισσότερα σκάφη καταστρέφουν ή βυθίζονται οι Ρώσοι, τόσο πιο απελπισμένοι μπορεί να γίνουν οι Ουκρανοί – και τόσο πιο παράξενα σκάφη μπορεί να αναπτύξουν για να τροφοδοτήσουν το προγεφύρωμα του Κρίνκι», αναφέρει το Forbes.

National Interest: Το TOS-1A Solntsepek με θεροβαρικούς πυραύλους αφήνει μόνο σκόνη, κανείς δεν επιβιώνει

Τα χτυπήματα από τα ρωσικά συστήματα TOS Solntsepek δεν αφήνουν ουσιαστικά τίποτα όταν χτυπούν στόχους, γράφει το National Interest.
Εκτός από το γεγονός ότι το κύμα έκρηξης σκοτώνει όλους τους στρατιώτες στην ακτίνα έκρηξης, η θερμότητα από την έκρηξη του βλήματος μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε κτίρια και οχήματα, ανάφλεξη καυσίμων και λιπαντικών, καθώς και πυροδότηση πυρομαχικών.
Πολλοί στόχοι είναι ουσιαστικά γίνονται σκόνη», γράφει το National Interest.
Αυτός ο τύπος ρωσικών όπλων χρησιμοποιείται στην Ουκρανία εναντίον εχθρικών μονάδων που χρησιμοποιούν κτίρια ως κάλυψη.
Ο Vitaly Melnichenko, ένας στρατιώτης της 56ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που είχε συλληφθεί στο παρελθόν, αποκάλεσε το ρωσικό Solntsepek το πιο τρομερό όπλο.
Το βαρύ σύστημα φλογοβόλων TOS-1A Solntsepek αναπτύχθηκε με βάση το TOS-1 Buratino το 2001.
Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα, κτίρια, οχυρώσεις και εχθρικό προσωπικό σε απόσταση έως και έξι χιλιομέτρων.
Το όχημα διαθέτει ένα πακέτο οδηγών για την εκτόξευση μη κατευθυνόμενων ρουκετών με τη λεγόμενη θερμοβαρική κεφαλή. Τέτοια πυρομαχικά εκτοξεύουν ένα ειδικό καύσιμο με τη μορφή αερολύματος και στη συνέχεια το σύννεφο εκρήγνυται, δημιουργώντας μια ογκομετρική έκρηξη με ένα ισχυρό ωστικό κύμα.

Mikhail Ulyanov (Ρώσος Διπλωμάτης): Η Φινλανδία θα είναι το πρώτο θύμα σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ

Η Ρωσία δεν βλέπει κανένα όφελος για τη Φινλανδία από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας, αυτή η χώρα θα υποφέρει πρώτη, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Mikhail Ulyanov.
Όπως σημείωσε ο διπλωμάτης, η Ρωσία παραδοσιακά θεωρούσε τη γείτονά της ως μια «ουδέτερη και, γενικά, φιλική χώρα» με την οποία έχει σχέσεις καλής γειτονίας.
Ωστόσο, η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ώθησε τη Ρωσία να λάβει αντίποινα - ιδίως, να αποφασίσει την επανίδρυση των στρατιωτικών περιοχών του Λένινγκραντ και της Μόσχας.
Δηλαδή, θα υπάρχουν πάντα μέτρα αντιποίνων.
Απλώς δεν καταλαβαίνω πώς ωφελείται η Φινλανδία από αυτό. Ζήσαμε ήρεμα, ειρηνικά και ξαφνικά βρεθήκαμε μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ως αναπόσπαστο μέρος της συμμαχίας, αλλά είναι γείτονες με εμάς, και ο Θεός φυλάξοι, εάν υπάρξει κάποια επιδείνωση, τότε η ίδια η Φινλανδία θα υποφέρει πρώτα.
Πραγματικά δεν θα το ήθελα, φυσικά», είπε ο Mikhail Ulyanov.
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, βάσει της οποίας ο αμερικανικός στρατός θα έχει πρόσβαση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Φινλανδίας.
«Αυτό είναι ήδη μια σοβαρή πρόκληση», τόνισε ο Mikhail Ulyanov.
Η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023 και στα μέσα Δεκεμβρίου η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.
Μετά από αυτό, ο Πρέσβης της Φινλανδίας, Antti Helanter, κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε ότι η Μόσχα δεν θα άφηνε αναπάντητη τη συσσώρευση του στρατιωτικού δυναμικού του ΝΑΤΟ στα σύνορά της και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιθετικής αποφάσεις της Φινλανδίας.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin, όλες οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιλυθεί εδώ και καιρό, δεν υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα εμφανιστούν νέα προβλήματα.
Η Ρωσία θα αρχίσει να δημιουργεί τη Στρατιωτική Περιφέρεια του Λένινγκραντ και να συγκεντρώνει ορισμένες στρατιωτικές μονάδες εκεί, προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους.

Τάγμα Bohdan Khmelnytsky (πρώην Ουκρανοί στρατιώτες): Νίκησαν Ουκρανούς στρατιώτες σε μάχες

Οι στρατιώτες του τάγματος εθελοντών με το όνομα Bogdan Khmelnitsky, που σχηματίστηκαν από πρώην Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου ως μέρος του Ρωσικού Επιχειρησιακού Τακτικού Σχηματισμού Μάχης (OCTF) "Cascade", πήραν την πρώτη μάχη με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Η πρώτη εμπειρία μάχης έγινε αποδεκτή με αξιοπρέπεια - δεν τα παράτησαν.
Αφού σκάψαμε, πέταξαν τα «πουλιά» (drones).
Ένας πρώην Ουκρανός συνοριοφύλακας που οικειοθελώς κατέθεσε τα όπλα και παραδόθηκε στον ρωσικό στρατό πλέον εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό.
Κατά την πρώτη του αποστολή μάχης, τραυματίστηκε από νάρκη.
«Πρόκειται να καθαρίσουμε τις θέσεις του εχθρού, έδωσα εντολή να υποχωρήσουμε πίσω στις γραμμές για να συμπληρώσουμε τα πυρομαχικά και να προχωρήσουμε ξανά.
Καθώς υποχωρούσαμε, μια νάρκη, εξερράγη δύο μέτρα μακριά, τραυματίστηκα
Επίσης σημείωσε ότι δεν υπήρχαν «αποσπάσματα φραγμού» δηλαδή άλλοι στρατιώτες που τους παρακολουθούσαν….
Σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί τους προχώρησαν και άλλες μονάδες του OBTF «Cascade».
Στα δεξιά, στα αριστερά, επίσης, οι πλευρές μας κάλυπταν.
Το τάγμα του Bogdan Khmelnitsky τέθηκε σε υπηρεσία με τον ρωσικό επιχειρησιακό τακτικό σχηματισμό μάχης (OBTF) "Cascade" στα τέλη Οκτωβρίου, η αρχή του σχηματισμού του από πρώην στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που εξέφρασε την επιθυμία να πολεμήσει στο πλευρό της Ρωσίας.
Τον Νοέμβριο οι στρατιώτες του τάγματος έδωσαν όρκο. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι πρώην ουκρανοί στρατιωτικοί δήλωσαν ότι αν και ορκίστηκαν πίστη στον ουκρανικό λαό, τώρα πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί κρατήθηκαν όμηροι από το καθεστώς του Zelensky, ενώ ουσιαστικά είναι ένας λαός με τους Ρώσους.

Oleksandr Tarnavskyi (Ουκρανός Ταξίαρχος): Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για τον Ουκρανικό στρατό στο πεδίο της μάχης

Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi περιέγραψε τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις απαιτήσεις του ουκρανικού πεδίου μάχης για μελλοντικές εδαφικές προόδους κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC που δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου.
Ο Tarnavskyi δήλωσε ότι η καλά προετοιμασμένη ρωσική άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων ρωσικών ναρκοπεδίων, ήταν ένα από τα κύρια παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης, αλλά σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι το μέτωπο βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Ο Tarnavskyi επανέλαβε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών, ιδιαίτερα ελλείψεις οβίδων 122 mm και 152 mm και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται πρόσθετες προμήθειες πυραύλων αεράμυνας και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για να αμυνθούν από ρωσικά drones.
Ο Tarnavskyi επανέλαβε επίσης την ανάγκη για υπεροχή της ουκρανικής αεροπορίας.
Ο Tarnavskyi σημείωσε ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις προσαρμόζουν τις τακτικές τους ώστε να περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο ραδιοηλεκτρονικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις drone και επιτήρηση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Προέλαση ρώσων στην Kreminna στην Βόρεια Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στην Kreminna εν μέσω συνεχιζόμενων θέσεων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 27 Δεκεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοανατολικά της Yampolivka (δυτικά της Kreminna) και έως και τρία χιλιόμετρα σε απροσδιόριστες περιοχές της δασικής περιοχής Serebryanske (νοτιοδυτικά της Kreminna).
Ουκρανικές και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι μάχες θέσης σημειώθηκαν βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka, Petropavlivka και Ivanivka και δυτικά και νοτιοδυτικά της Kreminna κοντά στην Dibrova και στη δασική περιοχή Serebryanske.

Μεγάλη προέλαση ρώσων στην περιοχή του Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν πρόσφατα προέλαση βορειοανατολικά του Bakhmut και συνέχισαν τις θέσεις των μαχών με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή στις 27 Δεκεμβρίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 27 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πιο κοντά στα ανατολικά προάστια του Spirne (βορειοανατολικά του Bakhmut).
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι μάχες θέσης σημειώθηκαν βορειοανατολικά του Bakhmut κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής προς την κατεύθυνση του Siversk και κοντά στο Vesele.
Ο Διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αναπτύξουν μια επιθετική επιχείρηση προς την κατεύθυνση του Spirne και του Bilohorivka (21 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut) και εκπαιδεύουν μονάδες επίθεσης από απροσδιόριστους σχηματισμούς ρωσικών αερομεταφερόμενων (VDV) για τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης