Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο επεισόδιο στην αποδολαριοποίηση: Για πρώτη φορά, η Ινδία πληρώνει σε ρουπίες για την αγορά πετρελαίου

Νέο επεισόδιο στην αποδολαριοποίηση: Για πρώτη φορά, η Ινδία πληρώνει σε ρουπίες για την αγορά πετρελαίου
Με πάνω από το 85% των πετρελαϊκών της αναγκών να εξαρτάται από τις εισαγωγές, η Ινδία έχει υιοθετήσει μια πολύπλευρη στρατηγική, δίνοντας έμφαση στην προμήθεια από τους πιο αποδοτικούς προμηθευτές, στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και στην τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων
Σχετικά Άρθρα
Η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, πραγματοποίησε την πρώτη πληρωμή της σε ρουπίες για αργό πετρέλαιο που αγόρασε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σηματοδοτώντας μια στρατηγική ώθηση για την προώθηση του τοπικού νομίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο και γράφοντας νέο επεισόδιο στην αποδολαριοποίηση.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Ινδίας να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές πετρελαίου, να μειώσει το κόστος συναλλαγών και να καθιερώσει τη ρουπία ως βιώσιμο νόμισμα διακανονισμού συναλλαγών. Η πρωτοβουλία αυτή ευθυγραμμίζεται με την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας στις 11 Ιουλίου 2022, επιτρέποντας στους εισαγωγείς να πληρώνουν σε ρουπίες και στους εξαγωγείς να λαμβάνουν πληρωμές στο τοπικό νόμισμα.
Αξιωματούχοι τόνισαν ότι η διεθνοποίηση είναι μια συνεχής διαδικασία και επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι.
Τον Ιούλιο, η Ινδία επισημοποίησε μια συμφωνία με τα ΗΑΕ για διακανονισμούς σε ρουπίες, με αποτέλεσμα η Indian Oil Corporation (IOC) να καταβάλει τις πληρωμές για την αγορά ενός εκατομμυρίου βαρελιών αργού πετρελαίου από την Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc) σε ινδικές ρουπίες. Επιπλέον, ορισμένες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έχουν επίσης διακανονιστεί σε ρουπίες.
Με πάνω από το 85% των πετρελαϊκών της αναγκών να εξαρτάται από τις εισαγωγές, η Ινδία έχει υιοθετήσει μια πολύπλευρη στρατηγική, δίνοντας έμφαση στην προμήθεια από τους πιο αποδοτικούς προμηθευτές, στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και στην τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων. Η προσέγγιση του έθνους αποδείχθηκε επωφελής κατά τη διάρκεια της αύξησης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποδολαριοποίηση

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Ινδία στοχεύει να διερευνήσει τους εμπορικούς διακανονισμούς σε ρουπίες και όχι σε δολάρια για τον εξορθολογισμό των συναλλαγών, βάζοντας τέλος τις μετατροπές νομισμάτων.
Ενώ υπήρξε επιτυχία σε διακανονισμούς μη πετρελαϊκών συναλλαγών με συγκεκριμένες χώρες, οι εξαγωγείς πετρελαίου συνολικά δίστασαν να υιοθετήσουν τη ρουπία, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και το υψηλό κόστος συναλλαγών. Το υπουργείο Πετρελαίου, απευθυνόμενο σε μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή, τόνισε ότι οι πληρωμές για το αργό πετρέλαιο μπορούν να γίνουν σε ινδικές ρουπίες, με την προϋπόθεση ότι οι προμηθευτές θα τηρούν τις ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση πληρωμών με τη χρήση ινδικής ρουπίας, καθώς οι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και το υψηλό κόστος συναλλαγών.
Κατά το οικονομικό έτος 2022-23 (Απρίλιος 2022 έως Μάρτιος 2023), η Ινδία δαπάνησε 157,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την εισαγωγή 232,7 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου. Στους βασικούς προμηθευτές περιλαμβάνονταν το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και τα ΗΑΕ, με τη Δυτική Ασία να συνεισφέρει το 58% του συνόλου των προμηθειών. Η εγχώρια προσφορά καλύπτει λιγότερο από το 15% της ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης