Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε γιουάν και ρούβλια το 100% των εμπορικών συναλλαγών Κίνας και Ρωσίας – Η στρατηγική για τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος

Σε γιουάν και ρούβλια το 100% των εμπορικών συναλλαγών Κίνας και Ρωσίας – Η στρατηγική για τη διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος
Η αποδολαριοποίηση το διμερές εμπόριο και η νέα νομισματική τάξη
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν καταργήσει σχεδόν πλήρως τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στο διμερές εμπόριο, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.
Σε συνάντηση με Κινέζους και Ρώσους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, ο Mishustin δήλωσε ότι περισσότερο από το 90% του εμπορίου μεταξύ των δύο κρατών εκφράζεται είτε σε ρούβλι είτε σε γιουάν ενώ το ποσοστό αυτό τείνει με το 100%
Αυτό «καταδεικνύει σχεδόν πλήρη αποδολαριοποίηση των οικονομικών δεσμών», μεταξύ των δύο κρατών δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Κίνας επεκτάθηκαν επίσης φέτος, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν στρέψει τη ρωσική οικονομία να στην Κίνα ως βασικό εμπορικό εταίρο.
Ο Mishustin ανακοίνωσε ότι οι συνολικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν διογκωθεί σε ρεκόρ 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.
Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ υποχώρησε πρόσφατα σε χαμηλό 30 ετών.
Αυτό έγινε αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία το 2022.
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη στην προσπάθεια διεθνοποίησης του γιουάν.
Αυτές οι τάσεις επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη επιθυμία της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών των BRICS να αποδολαριοποιήσουν τις οικονομίες τους, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι το μπλοκ θα μπορούσε ακόμη και να εκδώσει το δικό του νόμισμα για να ανταγωνιστεί το δολάριο.
Παρόλα αυτά, το δολάριο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές με μεγάλο περιθώριο, με το δολάριο να αντιπροσωπεύει το 54% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας και το 88% του παγκόσμιου εμπορίου το 2022.
Western Banks in Russia Shrink to Cold-War Levels as China Rises
Η διεθνοποίηση του γιουάν

Η χρήση του κινεζικού γιουάν εκτινάχθηκε στο 4,61% των παγκόσμιων πληρωμών τον Νοέμβριο, καθιστώντας το τέταρτο πιο ενεργό νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022 και ξεπερνώντας το ιαπωνικό γιεν, σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών πληρωμών Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT).
Το μερίδιο του γιουάν στις παγκόσμιες πληρωμές εκτινάχθηκε από 3,6% τον Οκτώβριο και ήταν η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022 που έφτασε στην τέταρτη θέση.
Την εποχή εκείνη, το μερίδιο του γιουάν ήταν 3,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα SWIFT.
Συνολικά, η αξία πληρωμών σε κινεζικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 34,87% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, σε σύγκριση με 5,35% αύξηση όλων των συναλλαγών συνολικά, σύμφωνα τα στοιχεία από το SWIFT.
Τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σταθερή πρόοδο στη διεθνοποίηση του γιουάν, την αυξανόμενη απήχηση του γιουάν ως νομίσματος για παγκόσμιες πληρωμές και εμπορικές συναλλαγές, σε συνδυασμό με τις ανοδικές προσδοκίες για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της κινεζικής οικονομίας, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι ισοτιμίες

Το γιουάν υποχώρησε σε σχέση με το δολάριο, το οποίο έχει μερίδιο 47% των παγκόσμιων πληρωμών.
Το ευρώ, στο 23%, και η λίρα, στο 7,15%, κατετάγησαν ως τα νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές κατά τη διάρκεια του μήνα.
«Το αυξανόμενο ποσοστό των διασυνοριακών πληρωμών του γιουάν αντανακλά την αυξανόμενη δημοτικότητα του γιουάν στον διασυνοριακό διακανονισμό και πληρωμή από διάφορες χώρες και αντανακλά την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων επενδυτών στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας», δήλωσε ο Zhou Maohua. μακροοικονομικός αναλυτής της Everbright Bank, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2032.

Το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης «διπλού κύκλου»

Κρίνοντας από την τάση, η Κίνα επιταχύνει την διαμόρφωση ενός νέου προτύπου οικονομικής  ανάπτυξης «διπλού κύκλου», καθώς ανοίγει τη οικονομία της πλήρως στις διεθνείς αγορές, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνεται ο ρυθμός διεθνοποίησης του γιουάν, είπε ο Zhou, σημειώνοντας ότι η ζήτηση γιουάν σε διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, τις συναλλαγές καθώς και οι επενδύσεις και η χρηματοδότηση έχουν.ανοδική πορεία.
Καθώς περισσότεροι θετικοί παράγοντες συγκλίνουν για να δώσουν στο κινεζικό γουάν μια περαιτέρω ώθηση στην αξία του και στον ρόλο του ως ασφαλούς καταφυγίου εν μέσω προβλεπόμενης παρακμής του δολαρίου ΗΠΑ, τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο γιουάν γίνονται επίσης δημοφιλή μεταξύ των παγκόσμιων επενδυτών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, επισήμανε ο Zhou .
Cyrus S (@CyrusShares) / X
Η τάση και οι συμφωνίες

Από την αρχή του έτους, υπήρξαν αξιοσημείωτες εξελίξεις που σηματοδοτούν τη διεθνοποίηση του γιουάν, το οποίο ξεπερνώντας το ευρώ και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα στα συναλλαγματικά αποθέματα της Βραζιλίας, η πρώτη χρήση του γιουάν από την Αργεντινή για την αποπληρωμή χρεών στο ΔΝΤ και οι πληρωμές του Πακιστάν για αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου σε γιουάν.
Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBC), η κεντρική τράπεζα, εξουσιοδότησε τράπεζες στο Πακιστάν και την Καμπότζη να πραγματοποιούν συναλλαγές σε γιουάν και υπέγραψε συμφωνία με την κεντρική τράπεζα της Σερβίας για τη δημιουργία τράπεζας που θα συναλλάσσεται σε γιουάν.
Τον Νοέμβριο, η PBC και η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής τοπικών νομισμάτων που περιλαμβάνει 50 δισεκατομμύρια γιουάν (6,98 δισεκατομμύρια δολάρια) ή 26 δισεκατομμύρια ριάλια Σαουδικής Αραβίας.
Στις διασυνοριακές συναλλαγές της Κίνας για το εμπόριο αγαθών, το ποσοστό των διακανονισμών συναλλαγών σε γιουάν έφτασε το 24,4% τους πρώτους εννέα μήνες, αυξημένο κατά 7 % από την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της PBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης