Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έσκασε η φούσκα των ακινήτων στη Γερμανία - Πτώση 10,2% στις τιμές το γ' τρίμηνο 2023

Έσκασε η φούσκα των ακινήτων στη Γερμανία - Πτώση 10,2% στις τιμές το γ' τρίμηνο 2023
Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης και το μεγαλύτερο από τότε που η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας άρχισε να τηρεί αρχεία το 2000
Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη Γερμανία συνέχισαν την πτώση τους, κατά 10,2% το τρίτο τρίμηνο 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε ένα ακόμη ζοφερό σημάδι για τον τομέα των ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Παρασκευής.
Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης και το μεγαλύτερο από τότε που η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας άρχισε να τηρεί αρχεία το 2000, υπογραμμίζοντας τη μεγαλύτερη κρίση ακινήτων της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Η φούσκα έχει σκάσει

"Μέχρι το 2022, υπήρχε μια κερδοσκοπική φούσκα τιμών στη Γερμανία, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 50 ετών", δήλωσε ο Konstantin Kholodilin από το τμήμα μακροοικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).
"Από τότε οι τιμές πέφτουν. Η φούσκα έχει σκάσει".
Για χρόνια, ο τομέας των ακινήτων στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη γνώριζε άνθηση, καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ζήτηση ισχυρή.
Αλλά η απότομη αύξηση των επιτοκίων και του κόστους έβαλε τέλος στην κούρσα, οδηγώντας τους κατασκευαστές σε αφερεγγυότητα, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση στερεύει και οι συμφωνίες παγώνουν, σημειώνει το Reuters.
Η πτώση για τις μονοκατοικίες και τις διπλοκατοικίες στις μεγάλες γερμανικές πόλεις ήταν ιδιαίτερα έντονη το τρίτο τρίμηνο - 12,7%, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 9,1%.

Στην πίεση και κατασκευές

Άλλα στοιχεία την Παρασκευή έδειξαν ότι οι παραγγελίες για τον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκαν κατά εποχικά προσαρμοσμένο 6,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η Γερμανική Ομοσπονδία Κατασκευαστικής Βιομηχανίας δήλωσε ότι ο τομέας των κατασκευών κατοικιών οδεύει προς περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας.
Ο αυστριακός γίγαντας ακινήτων Signa, ο οποίος έχει σημαντική παρουσία στη Γερμανία, κατέθεσε τον περασμένο μήνα αίτηση πτώχευσης, το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής θύμα της κρίσης ακινήτων στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης