Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια η θρυλική Toshiba

Εκτός χρηματιστηρίου μετά από 74 χρόνια η θρυλική Toshiba
Η πορεία ενός γίγαντα
Σχετικά Άρθρα
Σε μία νέα εποχή εισέρχεται η θρυλική ιαπωνική εταιρεία Toshiba, καθώς αύριο 20/12 σταματά η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά από 74 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια της δημοφιλούς τεχνολογικής εταιρείας χαρακτηρίστηκαν από σκάνδαλα και μεγάλα οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εξαγοραστεί από την Japan Industrial Partners (JIP) τον Μάρτιο του 2023 έναντι 14 δισεκ. δολαρίων.
Ανάμεσα στους στόχους των νέων ιδιοκτητών είναι το brand να επανέλθει σε ιαπωνικά χέρια μετά από την πολύχρονη διαμάχη των ξένων επενδυτών που είχαν παραλύσει την εταιρεία και μέσα από μια ριζική ανανέωση του υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο να χαράξει μια νέα πορεία. Ήδη σε συνεργασία με την Rohm, που είναι ένας από τους νέους επενδυτές, θα επενδύσουν 2,7 δισ. δολάρια για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής μικροτσίπ. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όχι μόνο για τον όγκο των θέσεων εργασίας που διακυβεύονται, περίπου 106.000, αλλά κι επειδή αρκετά τμήματα της Toshiba θεωρούνται κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Toshiba ιδρύθηκε το μακρινό 1875, όταν άρχισε να κατασκευάζει εξοπλισμό τηλεγράφων. Στη χρηματιστηριακή αγορά εισήχθη τον Μάιο του 1949 – όταν το Χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε και πάλι καθώς η Ιαπωνία προσπαθούσε να κλείσει τις μεγάλες πληγές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό με δραστηριότητες που εκτείνονται από τα ηλεκτρονικά είδη έως και την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Επί δεκαετίες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σύμβολο της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και της καινοτομίας του ιαπωνικού τεχνολογικού κλάδου. Το 1985 η Toshiba έβγαλε στην αγορά αυτό που περιέγραψε ως τον «πρώτο μαζικής παραγωγής φορητό απολογιστή», το γνωστό σε όλους μας laptop.
Τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει παρόλα αυτά σοβαρές προκλήσεις, που είχαν να κάνουν εν πολλοίς με κακοδιαχείριση και ένα μεγάλο σκάνδαλο λογιστικής απάτης. Το 2015 παραδέχθηκε ότι είχε παραποιήσει τα κέρδη της κατά περισσότερο από 1 δισεκ. δολάρια σε διάστημα 6 ετών και πλήρωσε πρόστιμο 7,37 δισεκ. γεν (47 εκατ. δολαρίων).
Δύο χρόνια αργότερα αποκάλυψε τεράστιες ζημιές στις αμερικανικές δραστηριότητες πυρηνικής ενέργειας. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία προέβη στην πώληση του ανθηρού τομέα παραγωγής μικροεπεξεργαστών μνήμης το 2018.
Έκτοτε δέχθηκε πολλές προσφορές εξαγοράς, μεταξύ άλλων και από το βρετανικό fund CVC Capital Partners το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης