Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αζερμπαϊτζάν: Oι συνοριακές διαφορές δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία

Αζερμπαϊτζάν: Oι συνοριακές διαφορές δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ειρηνευτική συμφωνία με την Αρμενία
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο αιφνιδιαστική επίθεση για την ανακατάληψη του Nagorno Karabakh
Το Αζερμπαϊτζάν εκτιμά πως δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια για την επίτευξη βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας με τη γειτονική Αρμενία, θεωρώντας πως το ζήτημα της οριστικής χάραξης των συνόρων θα πρέπει να επιλυθεί ξεχωριστά, τόνισε σήμερα ένας εκ των κορυφαίων συμβούλων του αζέρου προέδρου Ilham Aliyev.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν τον Σεπτέμβριο αιφνιδιαστική επίθεση για την ανακατάληψη του Nagorno Karabakh, αποσχισθείσας περιοχής της οποίας οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν Αρμένιοι και υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν.
Ο πρόεδρος Aliyev διεμήνυσε πως με «σιδηρά πυγμή» αποκατέστησε την κυριαρχία της χώρας του.
«Η 35ετής σύγκρουση έχει πλέον τελειώσει», είπε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο Hikmet Hajiev, σύμβουλος του αζέρου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Στρατηγικός στόχος του Αζερμπαϊτζάν είναι πλέον «να κερδίσει την ειρήνη», για την οποία απαιτούνται ενέργειες και από τις δύο πλευρές, τόνισε.
Μια ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι πυρηνική φυσική, εξήγησε. «Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί πως δεν υπάρχουν πλέον εμπόδια στη διαδικασία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας», συμπλήρωσε ο Hajiev.
Οι δύο γειτονικές χώρες του νότιου Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για το Nagorno Karabakh, ενώ πρόσφατα συμφώνησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων και εξέφρασαν τη βούλησή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με απώτερο σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία επιχειρούσαν επί δεκαετίες να μεσολαβήσουν με στόχο την επίτευξη ειρήνης, αλλά ο Hajiev τόνισε πως καθοριστικές είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μπακού και Γερεβάν, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη χρονιά.
Μετά την ανακατάληψη του Nagorno Karabakh, το Αζερμπαϊτζάν αντιτίθεται σε εξωτερική ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις με την Αρμενία και ο πρόεδρος Aliyev έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον για την υποστήριξή της στο Γερεβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης