Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες πιέσεις της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Νέες πιέσεις της Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Δημοσίευμα της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Η Άγκυρα αυξάνει τη διπλωματική της κινητικότητα προσηλωμένη σε δύο κυρίως στόχους.
Στη βελτίωση των σχέσεων με τους Αμερικανούς και στη συνέχιση της πίεσης προς τη Δύση για την απομόνωση του Ισραήλ. Ύστερα από την σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο ο Πρόεδρος Erdogan με τον Joe Biden, διαφαίνεται μια νέα ώθηση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ιδιαίτερα λόγω της δήλωσης του Biden προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι βλέπει θετικά το θέμα των F16 και είναι έτοιμος να παρουσιάσει την έκθεση του στο Κογκρέσο. Παραμένει βέβαια εκκρεμές το πρόβλημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά ο Erdogan έχει ρίξει το μπαλάκι στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και η έγκριση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή εφόσον υπάρξει πράσινο φως από το Κογκρέσο.
Χθες το απόγευμα υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan και του Αμερικανού ομολόγου του Antony Blinken. Συζήτησαν τις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα, την ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το ζήτημα των F16 -και αυτό είναι ενδιαφέρον- τη συνεργασία των δυο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Για το θέμα της Γάζας, ο Fidan φέρεται να είπε ότι η κατάσταση χειροτερεύει και κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Ισραήλ για να σταματήσουν τις επιθέσεις. Τόνισε επίσης ότι μετά την καθιέρωση πλήρους εκεχειρίας, το Ισραήλ πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία με στόχο μια διαρκή ειρήνη, βασισμένη σε λύση δύο κρατών. Τούρκοι αναλυτές βλέπουν μια πιθανή αλλαγή στην στάση του Erdogan εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους τον Αμερικανών και θεωρούν ότι η βελτίωση των σχέσεων με ΗΠΑ και Δύση μπορεί να αποτελέσει πλέον προτεραιότητα ακόμα και έναντι του πολέμου στη Γάζα.

Προσευχές στην Παλαιστίνη και πλοία στο Ισραήλ

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση αποτελούν οι σχέσεις Άγκυρας και Hamas με φόντο τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Όπως γράφει ο έγκυρος Τούρκος αναλυτής Gehim Tastekim στο γνωστό ιστότοπο Al Monitor, "εξισορροπώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, ο Erdogan βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ Δύσης και Fidan. Παρά την έντονη κριτική του στο Ισραήλ, ο Erdogan αναμένεται να πορευτεί προσεκτικά στις σχέσεις με τη Fidan, απρόθυμος να προσθέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και να θέσει σε κίνδυνο το εμπόριο με το Ισραήλ".
Υπάρχει και ένα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα σχετικά με την ειλικρίνεια της στάσης του Προέδρου Erdogan υπέρ του Fidan και κατά του Ισραήλ. Πολλοί στην Τουρκία έχουν αναρωτηθεί γιατί δεν διακόπηκαν οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου παρά τη σκληρή ρητορική του Ερντογάν.
Και πολλοί επισημαίνουν ότι η θερμή υπεράσπιση της Fidan από τον Πρόεδρο Erdogan ως "πατριωτικό απελευθερωτικό κίνημα" δεν έχει εμποδίσει την αδιάκοπη ροή τουρκικών αγαθών προς το Ισραήλ, σε σημείο που τα τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι "η Τουρκία στέλνει προσευχές στην Παλαιστίνη και πλοία στο Ισραήλ".
Με άλλα λόγια, μπορεί τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος να επιστρατεύσει τη "Realpolitik" του, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε μετά τη νίκη στις εκλογές του περασμένου Μαΐου: "Αν χρειαστεί θα είμαστε και κοντά τη Δύση και κοντά στην Ανατολή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης