Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια θανάτου με τον χρόνο στην Ουκρανία – To ΔΝΤ βλέπει 2 μήνες, βόμβα από Πεντάγωνο: Τέλος τα λεφτά 30/12

Παιχνίδια θανάτου με τον χρόνο στην Ουκρανία – To ΔΝΤ βλέπει 2 μήνες, βόμβα από Πεντάγωνο: Τέλος τα λεφτά 30/12
Kirill Budanov (Διεύθυνση πληροφοριών Ουκρανίας): Θα υπάρξει αναγκαστική κινητοποίηση στον στρατό, δεν έχουμε στρατιώτες, οι απώλειες θα αυξάνονται - Daniel Davis (Αμερικανός Αντισυνταγματάρχης): Οι Ουκρανοί τελειώνουν, ο ρωσικός στρατός είναι πλέον στην αντεπίθεση
(upd31) Η Ουκρανία παίζει παιχνίδια θανάτου με τον χρόνο….
Το ΔΝΤ βλέπει ότι η οικονομία της Ουκρανίας μπορεί να επιβιώσει με δικές της δυνάμεις μόνο για δύο μήνες.
Οι στρατιωτικοί βλέπουν ότι η στροφή του Ουκρανικού στρατού στην άμυνα δίνει τεράστιο χώρο προέλασης στους ρώσους…
Οι βρετανοί ωστόσο…. προειδοποιούν ότι η Ρωσία έχει ένα πυρηνικό πύραυλο Avangard που αναπτύσσει ταχύτητες 27 φορές την ταχύτητα του ήχου σε 30 λεπτά οι δυτικές πρωτεύουσες θα έχουν ισοπεδωθεί χωρίς να υπάρξει αντίδραση…
Οι υπερηχητικές μονάδες Avangard αναπτύσσουν ταχύτητα 28 Mach,
η οποία είναι περίπου 7,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δεν υπάρχει όπλο στον κόσμο που μπορεί να το αναχαιτίσει...
Οι προειδοποιήσεις πάντως αυξάνονται… η Ουκρανία εάν συνεχίσει τις προσπάθειες νέας αντεπίθεσης το 2024 θα ισοπεδωθεί, οι ρώσοι θα καταλάβουν όλη την Ουκρανία, θα είναι το οριστικό τέλος της Ουκρανίας…
H δήλωση του Kirill Budanov της Διεύθυνσης πληροφοριών της Ουκρανίας σοκάρει...θα υπάρξει αναγκαστική κινητοποίηση στον στρατό, δεν έχουμε στρατιώτες
Οι Ουκρανοί έχασαν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους αφού συσκευές υποκλοπής ανακαλύφθηκαν στον στρατηγό Valery Zaluzhny

Βόμβα από Πεντάγωνο ΗΠΑ: Στις 30 Δεκεμβρίου 2023 τελειώνει η οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Ως τις 30 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η αμερικανική οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.
Όπως έκανε γνωστό το Πεντάγωνο, μετά τις 30 Δεκεμβρίου δεν θα μπορεί να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, εκτός εάν το Κογκρέσο εγκρίνει νέα χρηματοδότηση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που δίνεται ακριβής ημερομηνία για το πότε θα εξαντληθούν τα μετρητά.
Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ξοδεύει τα τελευταία 1,07 δισ. δολάρια για να αγοράσει νέα όπλα και εξοπλισμό που θα αντικαταστήσουν όσα αποθέματα έχουν αφαιρεθεί και σταλεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο ελεγκτής του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚόρντ σε επιστολή της 15ης Δεκεμβρίου που ήρθε σε γνώση του Bloomberg.
Δεκαπέντε ημέρες αργότερα — στις 30 Δεκεμβρίου — οι λογαριασμοί θα είναι άδειοι.
«Όταν καταβληθούν αυτά τα κεφάλαια, το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τη χρηματοδότηση που έχει διατεθεί για βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία», έγραψε ο ΜακΚόρντ στην επιστολή προς τους επικεφαλής των επιτροπών αμυντικής πολιτικής και πιστώσεων της Βουλής και της Γερουσίας.
Η επιστολή ενισχύει την πίεση στο Κογκρέσο ώστε να σπάσει το αδιέξοδο για τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο πρόεδρος Joe Biden προκειμένου να βοηθηθεί η Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ζητούν εκ παραλλήλου λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ως όρο για να εγκρίνουν το πακέτο. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Biden επιδιώκουν να διαπραγματευτούν με γερουσιαστές ένα συμβιβαστικό πακέτο συμπληρωματικών δαπανών.

Kristalina Georgieva (ΔΝΤ): Η Ουκρανία χωρίς την στήριξη της Δύσης δεν μπορεί να αντέξει πάνω από δύο μήνες, θα χρεοκοπήσει

Η Ουκρανία θα επιβιώσει για μερικούς μήνες χωρίς οικονομική βοήθεια από τη Δύση, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva σε συνέντευξη της στους Financial Times.
«Το Κίεβο θα είναι σε θέση να αντέξει το πιθανό βραχυπρόθεσμο κενό χρηματοδότησης για μερικούς μήνες, το πολύ δύο μήνες».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις δυτικές χώρες να «δώσουν επειγόντως δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια» στην Ουκρανία για να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία.
Περαιτέρω καθυστερήσεις στην αποδέσμευση της βοήθειας προς τις αρχές του Κιέβου θα μπορούσαν να τις αναγκάσουν να επιστρέψουν σε «αποσταθεροποιητικές πολιτικές όπως η εκτύπωση χρημάτων», πρόσθεσε.
«Είναι σημαντικό αυτή η περίοδος να μην καθυστερήσει, γιατί τότε θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στην Ουκρανία και θα έπρεπε να προσαρμοστεί στην κατάσταση ακριβώς τη στιγμή που η χώρα περίμενε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών».

Oleg Ustenko (Σύμβουλος Zelensky): Η Ουκρανία έχει plan B εάν δεν λάβει νέα βοήθεια από την Δύση

Εάν η Δύση σταματήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία το 2024, θα πρέπει να ενεργοποιήσει το σχέδιο Β, δήλωσε ο οικονομολόγος Oleg Ustenko, σύμβουλος του Vladimir Zelensky.
«Αν δεν υπάρξει υποστήριξη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε στο Plan B.
Το Plan B μπορεί να είναι πολυεπίπεδο, αλλά πιστεύω ότι σε πρώτο στάδιο θα είναι αρκετό να στραφούμε στην εγχώρια αγορά και να δανειστούμε».
Σύμφωνα με τον Ustenko, το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας είναι απίθανο να εγκρίνει αυτά τα μέτρα.
Ωστόσο, μπορεί να επιτρέψουν να σταθεροποιηθεί λίγο η κατάσταση στην αρχή του έτους, πρόσθεσε ο ειδικός.
Τώρα σχεδόν όλες οι αποφάσεις ΕΕ σχετικά με την κατανομή κεφαλαίων στις αρχές του Κιέβου μπλοκάρονται από την Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένης μιας όγδοης δόσης στρατιωτικής βοήθειας αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για το 2024, ένα ευρύτερο πακέτο 20 δισεκατομμυρίων για στρατιωτική υποστήριξη για τέσσερα χρόνια, καθώς και 50 δισεκατομμύρια σε μακροοικονομική βοήθεια για το 2024-2027.

Η ΕΕ υιοθέτησε το 12ο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα τη δωδέκατη δέσμη οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία.
«Με αυτό το 12ο πακέτο, προτείνουμε ένα ισχυρό σύνολο νέων καταχωρίσεων και οικονομικών μέτρων που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Το μήνυμά μας είναι σαφές: παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα της για ελευθερία και κυριαρχία», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν στην ΕΕ είναι η επιβολή απαγόρευσης της άμεσης ή έμμεσης εισαγωγής, αγοράς ή μεταφοράς διαμαντιών από τη Ρωσία. Αυτή η απαγόρευση ισχύει για τα διαμάντια ρωσικής προέλευσης, τα διαμάντια που εξάγονται από τη Ρωσία, τα διαμάντια που διέρχονται από τη Ρωσία και τα ρωσικά διαμάντια όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε τρίτες χώρες.
Μια άμεση απαγόρευση ισχύει για μη βιομηχανικά φυσικά και συνθετικά διαμάντια, καθώς και κοσμήματα με διαμάντια, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Επιπλέον, έμμεση απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών όταν υποβάλλονται σε επεξεργασία σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά από την 1η Μαρτίου 2024 ως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.
Η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών είναι μέρος μιας προσπάθειας των χωρών του G7 για την ανάπτυξη μιας διεθνώς συντονισμένης απαγόρευσης διαμαντιών που στοχεύει να στερήσει τη Ρωσία από αυτή τη σημαντική πηγή εσόδων.
Επιπλέον, απαγορεύεται η επανεξαγωγή στη Ρωσία ιδιαίτερα ευαίσθητων αγαθών τεχνολογίας, κατά την πώληση, την προμήθεια, τη μεταφορά ή την εξαγωγή σε τρίτη χώρα, με εξαίρεση τις χώρες εταίρους. Η ρήτρα καλύπτει απαγορευμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά στρατιωτικά συστήματα που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ή είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη, παραγωγή ή χρήση αυτών των ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, καθώς και αεροπορικά αγαθά και όπλα.
Επίσης, το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε 29 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ορισμένες από αυτές τις 29 οντότητες ανήκουν σε τρίτες χώρες που εμπλέκονται στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών ή είναι ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

Zelensky (Ουκρανία): Καλωσορίζουμε τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Ο καταπιεστής πρέπει να νιώσει την πίεση του ελεύθερου κόσμου

Χαιρετίζει την «έγκριση του 12ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας» ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.
Όπως τονίζει ο Ουκρανός πρόεδρος, η «πλήρης απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών», καθώς και «οι περιοιρισμοί σε αγαθά διπλής χρήσης» βάζουν φρένο σε κέρδη της Μόσχας ύψους 2,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο Zelensky τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό, η Ρωσία θα πρέπει «να αισθανθεί την πίεση από τον ελεύθερο κόσμο καθώς το κόστος της επιθετικότητας [της] αυξάνεται».
Τέλος, ο Ουκρανός ηγέτης καλεί τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν με αποτελεσματικότητα.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Zelensky στο X:
«Χαιρετίζω την έγκριση του 12ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Zaluzhny… διαψεύδει Zaluzhny: Δεν υπάρχει αδιέξοδο για τους Ουκρανούς στο μέτωπο

Στη διάψευση των όσων ο ίδιος είχε υποστηρίξει στο περιοδικό Economist προχώρησε επί της ουσίας ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny, ο οποίος επισήμανε πως δεν υπάρχει αδιέξοδο για τους Ουκρανούς στρατιώτες στο μέτωπο.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του ουκρανικού πρακτορείου ειδήσεων RBC – Ukraine για το εάν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης έχει φτάσει σε τέλμα ο Zaluzhny απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».
Τον περασμένο Νοέμβριο σε τοποθέτηση του στον Economist ο Zaluzhny είχε παραδεχθεί πως ο ουκρανικός στρατός είχε βρεθεί σε αδιέξοδο στο μέτωπο.
Ήταν αυτή η δήλωση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου Zelensky, ο οποίος απέρριψε τα περί τέλματος, αλλά και την σφοδρή αντιπαράθεση του με τον αρχηγό του ουκρανικού στρατού.

Tarnavskyi (Ουκρανός στρατηγός): Δεν έχουμε βλήματα πυροβολικού, περιορίζουμε τις επιχειρήσεις

Τον Zaluzhny φρόντισε να διαψεύσει ο Ουκρανός στρατηγός Oleksandr Tarnavskyi, ο οποίος υποστήριξε πως τα ουκρανικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις σε βλήματα πυροβολικού καθώς και ότι έχουν περιορίσει λόγω της έλλειψης πυρομαχικών, τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.
«Υπάρχει πρόβλημα με τα πυρομαχικά, ειδικά τα μετασοβιετικά (βλήματα) των 122 χιλιοστών και 152 χιλιοστών.
Και σήμερα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου» υποστήριξε ο Ουκρανός στρατηγός, αναφέροντας πως η έλλειψη βλημάτων πυροβολικού είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Όπως είπε, οι διαθέσιμες ποσότητες πυρομαχικών δεν επαρκούν για τις σημερινές ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ενώ ανέφερε πως δυνάμεις του ουκρανικού στρατού έχουν περάσει σε άμυνα κυρίως στο νοτιοανατολικό μέτωπο.

Kirill Budanov (Διεύθυνση πληροφοριών Ουκρανίας): Θα υπάρξει αναγκαστική κινητοποίηση στον στρατό, δεν έχουμε στρατιώτες, οι απώλειες θα αυξάνονται

Η αναγκαστική κινητοποίηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov.
«Χωρίς κινητοποίηση είναι αδύνατο, χρειαζόμαστε χιλιάδες και δεν θα καλυφθούν από καμία προσπάθεια στρατολόγησης.
Δεν έχουμε τόσο κόσμο», παραδέχτηκε.
Ο Kirill Budanov πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις δεν έχουν αρκετό κόσμο γενικά και προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να υφίστανται απώλειες και ότι ο αριθμός των στρατιωτών στον στρατό πρέπει να διατηρηθεί.
Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών παραδέχτηκε ότι «όλοι όσοι ήθελαν» εντάχθηκαν στο στρατό τους πρώτους έξι μήνες.
Τώρα οι Ουκρανοί δεν έχουν κίνητρο να υπηρετήσουν στο στρατό και προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να αποφύγουν την στράτευση.
«Έχουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων - αν και όλοι φωνάζουν: «Είμαι Ουκρανός», «η Ουκρανία είναι πάνω από όλα».
«Ποτέ δεν νιώσαμε πολίτες της Ουκρανίας», τόνισε ωστόσο ο Kirill Budanov.
Όλοι στηρίζουν με λόγια την Ουκρανία, αλλά ξεφεύγουν από την κινητοποίηση, κατέληξε.
Στην Ουκρανία, από τον Φεβρουάριο του 2022 ισχύει καθεστώς στρατιωτικού νόμου και διάταγμα για γενική επιστράτευση.
Άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών απαγορεύεται να φύγουν από την Ουκρανία.

Daniel Davis (Αμερικανός Αντισυνταγματάρχης): Οι Ουκρανοί τελειώνουν, ο ρωσικός στρατός είναι πλέον στην αντεπίθεση

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαντλούνται από στρατιώτες και όπλα μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση και η πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης πέρασε στη Ρωσία, δήλωσε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Daniel Davis.
«Η Ρωσία έχει εκμηδενίσει ολόκληρο το επιθετικό δυναμικό της Ουκρανίας.
Και τώρα οι Ρώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να στριμώχνουν τον Ουκρανικό στρατό.
Η Ουκρανία ξεμένει από ανθρώπους, άρματα μάχης και πυραύλους αεράμυνας.
Της τελειώνουν οι οβίδες πυροβολικού.
Απλώς δεν μένει κανείς να συνεχίσει την μάχη τόνισε ο Daniel Davis.

Douglas McGregor (Αμερικανός συνταγματάρχης): Από εδώ και πέρα θα συμβεί το μοιραίο, η προέλαση των ρώσων

Η μόνη επιλογή για την εξέλιξη των γεγονότων στην ουκρανική σύγκρουση είναι η προέλαση του ρωσικού στρατού, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Μόνο ένας ανόητος θα συνεχίσει να προκαλεί σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το μόνο που μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα είναι ότι οι Ρώσοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επίθεσή τους.
Είναι ώρα να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Douglas McGregor.

Ιστορική στιγμή: Η Bundeswehr πατά μόνιμα στη Λιθουανία

Για ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius αναφερόμενος στη συμφωνία που προβλέπει την μόνιμη ανάπτυξη μιας γερμανικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία
καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που ο γερμανικός στρατός, η Bundeswehr εγκαθιστά μόνιμα δυνάμεις του σε έδαφος εκτός των συνόρων της.
Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Pistorius και του Λιθουανού ομολόγου του, Arvydas Anusauskas προβλέπει ότι οι κύριες μονάδες της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης θα μεταβούν στη Λιθουανία εντός του 2025 και θα φτάσει σε πλήρη στρατιωτική ετοιμότητα το 2027.
Από την πλευρά του ο Pistorius είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που Γερμανία αναπτύσσει μόνιμα στρατιωτικές της δυνάμεις εκτός των συνόρων της.
«Θα είμαστε, και είμαστε ήδη έτοιμοι να υπερασπίσουμε το έδαφος του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Pistorius κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Anusauskas στο Vilnius.
Όπως είπε ο Pistorius, στόχος είναι η ανάπτυξη μιας δύναμης 4.800 στρατιωτών καθώς και 200 στελεχών πολιτικού προσωπικού σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Politico: Να μοιραστεί την εξουσία με την αντιπολίτευση ο Zelensky, να κάνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Να μοιραστεί την εξουσία με την αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών του 2024 καλεί τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky
το Politico, το οποίο επισημαίνει πως ο Zelensky θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
«Όλα άλλαξαν, όταν η αντεπίθεση της Ουκρανίας σταμάτησε το 2023.
Οι τεράστιες στρατιωτικές απώλειες εν μέσω πενιχρών επιτυχιών και ενός υποτονικού πολέμου χαρακωμάτων, υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον πρόεδρο και στην ομάδα του» υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το Politico, το οποίο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση που επικρατεί στην χώρα μεταξύ του προέδρου Zelensky και του επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Zaluzhny.
Σύμφωνα με το Politico, είναι η ώρα για τον Ουκρανό πρόεδρο να σκεφτεί το σενάριο δημιουργίας μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε μια ευρύτερη βάση.
«Το μόνο ερώτημα είναι εάν ο Zelensky είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να ξεπεράσει την απέχθεια του για τους περισσότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να αλλάξει το στιλ διακυβέρνησης του από μια συγκεντρωτική διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια πιο ευρεία και πιο συγκαταβατική» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Πρόσφατα το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης strana.ua ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της κοινωνιολογικής ομάδας «Rating» ο Valery Zaluzhny προηγείται με δέκα ποσοστιαίες μονάδες του Zelensky.

Ο Zelensky στερεί τη ζωή από τους Ουκρανούς αντί να κάνει ειρήνη – Έχει ζωή η Ουκρανία ένα μήνα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky ξοδεύει χρήματα από την Δύση και στερεί τη ζωή από τους Ουκρανούς αντί να διαπραγματεύεται τον τερματισμό της σύγκρουσης, τόνισε ο Douglas McGregor.
«Ο Zelensky ξόδεψε δισεκατομμύρια για να συνεχίσει τη σύγκρουση μετά την ειρηνευτική συμφωνία που ήταν τόσο κοντά. Γνωρίζουμε ότι οι Ουκρανοί έχασαν 500.000 ανθρώπους, ίσως και περισσότερους.
Στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώθηκαν 116.516 Αμερικανοί.
Αυτό είναι αρκετό για να καταστρέψει οποιαδήποτε χώρα.
Προηγουμένως, ο Douglas McGregor τόνισε ότι χωρίς τις ΗΠΑ η Ουκρανία δεν θα αντέξει ούτε ένα μήνα εναντίον της Ρωσίας.

RTVE: Καθημερινά όλο και πιο απίθανη μια νίκη της Ουκρανίας

Μέρα με την ημέρα γίνεται ολοένα και πιο απίθανη μια νίκη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας
αναφέρει το ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι RTVE.
«Η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο φαίνεται ολοένα και πιο απίθανη κάθε μέρα» υποστήριξε στο RTVE ο Ισπανός απόστρατος αντιναύαρχος Jose Manuel Sanjurjo, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει έναν πόλεμο φθοράς.
Σημειώνεται πως την θέση αυτή εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί στρατιωτικοί και αξιωματούχοι.
Πρόσφατα ο απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, James Stavridis υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν θα μπορέσει να οργανώσει μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση για τη Ρωσία την άνοιξη, αναφέροντας πως στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ignat (Ουκρανία): Απίθανο τα F-16 να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρωσικών πυραύλων

Την εκτίμηση πως είναι απίθανο τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας διατύπωσε ο Yuriy Ingnat, εκπρόσωπος της διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
«Τα F-16 είναι απίθανο να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο στη μάχη κατά των βαλλιστικών πυραύλων.
Είναι εγκαταστάσεις εδάφους που μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο.
Τα F-16 δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ενάντια σε τέτοιους πυραύλους» υπογράμμισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rada ο Ignat, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το πότε θα μεταφερθούν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Ωστόσο, υποστήριξε πως οι Ουκρανοί – πιλότοι και προσωπικό εδάφους – συνεχίζουν να εκπαιδεύονται σε διάφορες τοποθεσίες.

Scott Ritter (πρώην CIA): Δεν το επινοώ, οι Ουκρανοί έχουν χάσει το 90% των στρατεύσιμων, ανίκανες και οι ΗΠΑ, θα σκοτώσουν τον Zelensky

Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν έως και το 90% όσων κινητοποιήθηκαν λόγω της ανικανότητας της ηγεσίας της Ουκρανίας, δήλωσε ο Scott Ritter πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Λοιπόν, το 80% με 90% των ανδρών που εκπαιδεύσαμε είναι τώρα νεκροί ή τραυματίες.
Δεν επινοώ τίποτα, αυτά είναι στοιχεία από τον στρατιωτικό επίτροπο της Poltava.
Δηλαδή, υπάρχουν πιθανότητες 80% με 90% να πάει ο Ουκρανός στο μέτωπο και να μην επιστρέψει….
Πρόσθεσε ότι όλοι στο ΝΑΤΟ φταίνε για τον θάνατο ενός τεράστιου αριθμού Ουκρανών.
Εξαιτίας αυτού, κατέληξε ο αξιωματικός των πληροφοριών Scott Ritter, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα πρέπει να απολυθεί για ανικανότητα.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα σκοτώσουν τον Zelensky

Δυτικές χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να σκοτώσουν τον Zelensky αφού πλέον δεν είναι χρήσιμος τόνισε ο Scott Ritter.
«Η πρώτη σεζόν του Zelensky ξεκίνησε πολύ καλά.
Τα πράγματα δεν πάνε καλά στη δεύτερη σεζόν.
Ξέρεις τι γίνεται όταν τελειώνει η σεζόν;
Αρκετοί πεθαίνουν, πρέπει να χυθεί αίμα.
Και νομίζω ότι ο Zelensky θα σκοτωθεί σύντομα.
Ίσως με την κυριολεκτική έννοια, αλλά τουλάχιστον θα εξαφανιστεί σύντομα και θα φέρουν κάποιον άλλον, γιατί όλο αυτό είναι ένα θέατρο του παραλόγου», είπε o Scott Ritter και πρόσθεσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος απλώς παίζει ρόλο και η CIA, που έγραψε το «σενάριο»; στην καριέρα του, έκανε πολλά λάθη.
Για παράδειγμα, διαφήμιζαν την αντεπίθεση σε όλα τα μέσα.
Όμως, σύμφωνα με τον Scott Ritter, αυτή αποδείχθηκε μια εξαιρετικά ατυχής απόφαση, αφού η Ρωσία, στην πραγματικότητα, κατάλαβε πλήρως το Ουκρανικό σχέδιο και προετοιμάστηκε.

Myśl Polska: Ο Ουκρανικός στρατός εξάντλησε όλους τους πόρους, ενώ η ρωσική δύναμη μεγαλώνει

Ο ρωσικός στρατός είναι ανώτερος από τον ουκρανικό και συνεχίζει να αναπτύσσεται με επιτυχία, αναφέρει η πολωνική εφημερίδα Myśl Polska.
Οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνονται συνεχώς.
Δουλεύοντας σε πλήρη ταχύτητα, η ρωσική βιομηχανία όπλων, τοποθετημένη σε στρατιωτική βάση, προμηθεύει πολύ νέο, καθώς και επισκευασμένο και εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό από μετασοβιετικούς πόρους.
Οι κινητοποιημένοι Ρώσοι έφεδροι, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Putin, αριθμούν 240.000 στο μέτωπο, έχουν περάσει αρκετά καλή εκπαίδευση».
Η Ουκρανία, αντιθέτως, έχει σχεδόν εξαντλήσει τους πόρους κινητοποίησής της λόγω τεράστιων απωλειών.
Στην παρούσα συγκυρία, οι οικονομικοί πόροι, η στρατιωτική βιομηχανία και η δημογραφία της χώρας δεν μπορούν να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ουκρανία

Mirror: Σε 30 λεπτά οι ρωσικοί Avangard μπορεί να διαλύσουν όλη την Δύση, δεν υπάρχει τίποτε όμοιο στον κόσμο…

Η Δύση θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά την μεγάλη αναβάθμιση του ρωσικού στρατού με το πυραυλικό σύστημα Avangard, γράφει η βρετανική Mirror.
Νωρίτερα, ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, Συνταγματάρχης Sergei Karakaev, ανακοίνωσε την αναβάθμιση των βαλλιστικών πυραύλων της Ρωσίας.
Σύμπλεγμα πυραύλων «Avangard» φτάνει στο στόχο του με ταχύτητα 27 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.
Το συγκρότημα, εξοπλισμένο με μονάδα υπερηχητικής ολίσθησης, ταξιδεύει πέρα και πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης πριν χτυπήσει πολλούς στόχους σε όλο τον κόσμο σε λιγότερο από 30 λεπτά.
Είναι το μόνο όπλο του είδους του στον κόσμο και ο Putin λέει ότι η Δύση δεν έχει κανένα μέσο να το σταματήσει», αναφέρει η Mirror.
Το πυραυλικό συγκρότημα Avangard αποτελείται από έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο UR-100N UTTH και μια μονάδα πτέρυγας υπερηχητικής ολίσθησης ικανή να πετάξει σε πυκνά στρώματα της ατμόσφαιρας σε μια διηπειρωτική εμβέλεια με υπερηχητική ταχύτητα.
Σειριακή παραγωγή υπερηχητικών κεφαλών Avangard ξεκίνησε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, οι υπερηχητικές φτερωτές μονάδες Avangard αναπτύσσουν ταχύτητα 28 Mach, η οποία είναι περίπου 7,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Ταυτόχρονα, η μονάδα ελίσσεται σε μια απρόβλεπτη τροχιά, η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη την καταστροφή της με αντιπυραυλικά συστήματα.
Κατά τους ρώσους ο πύραυλος αυτός δεν μπορεί να αναχαιτιστεί εάν ενεργοποιηθεί…
maxresdefault_252863_138572.JPG

Daniel Kovalik (University of Pittsburgh): Η Ουκρανία ηττήθηκε, ήρθε η ώρα για ειρήνη…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία λόγω της έλλειψης πιθανοτήτων επιτυχίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Daniel Kovalik καθηγητής του University of Pittsburgh.
Σύμφωνα με τον Daniel Kovalik, η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι οι αμερικανικοί στρατιωτικοί πόροι είναι διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω της «πιθανής ήττας» της Ουκρανίας.
«Τον Μάρτιο του 2022, ήταν δυνατή η σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ έβαλαν veto», τόνισε ο Daniel Kovalik.
Όπως σημείωσε ο Kovalik, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δείχνει ότι η Ουκρανία «θα χάσει σε κάθε περίπτωση, η ήττα είναι μονόδρομος».

Saagar Enjeti (Αμερικανός Δημοσιογράφος): Ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω των αποτυχημένων πολιτικών της Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Saagar Enjeti στο πρόγραμμα Breaking Points.
«Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη χαθεί, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Αυτό μπορεί να δείξει η Αμερική.
Αυτή είναι μόνο σειρά στρατηγικών ήττων από το Βιετνάμ. Προφανώς, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό».
Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας αποδείχθηκε καταστροφική αποτυχία και η Βορειοατλαντική Συμμαχία έγινε πιο αδύναμη από ό,τι πριν από τη σύγκρουση.

Piotr Kulpa (Πολωνός πολιτικός): Η Ουκρανία προσπαθεί να μπει σε νέο πόλεμο

Οι προσπάθειες των Ουκρανών πολιτικών να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις των δυτικών χωρών θα οδηγήσουν σε μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, δήλωσε ο Piotr Kulpa Πολωνός πολιτικός.
Τόσο η Πολωνία όσο και η Ουκρανία, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να περιμένουμε από τους Αμερικανούς προέδρους, ούτως ή άλλως, όποιος κι αν είναι , ότι είμαστε φίλοι τους, είτε είναι Δημοκρατικοί είτε Ρεπουμπλικάνοι. Και δεν πρέπει να εμπλακούμε ή να ανακατευτούμε σε αυτόν τον πόλεμο, γιατί η σύγκρουσή τους είναι πολύ πιο σημαντική για αυτούς από οποιαδήποτε σχέση με την Πολωνία, την Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα», είπε ο Piotr Kulpa.
Σύμφωνα με τον Piotr Kulpa, η Ουκρανία προσπαθεί να διεισδύσει στον πόλεμο μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος PiS και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στην Πολωνία.
Αυτές οι ενέργειες του Κιέβου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραματική πτώση του επιπέδου υποστήριξης από την Πολωνία.
Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει την απώλεια εδαφών. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πολιτικό, δεν θα παρέμβουν εάν δεν θεωρούν αυτά τα εδάφη ως βασικά για τη δική τους πολιτική.

Συσκευές υποκλοπής ανακαλύφθηκαν στον στρατηγό Valery Zaluzhny

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας SBU επιβεβαίωσε πληροφορίες σχετικά με την ανακάλυψη συσκευής ακρόασης σε έναν από τους χώρους, που θα μπορούσε ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει
«Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας κίνησε ποινική διαδικασία μετά την ανακάλυψη μιας τεχνικής συσκευής σε μια από τις πιθανές τοποθεσίες του Zaluzhny.
Έχει κινηθεί διαδικασία βάσει του άρθρου «Παράνομη απόκτηση, πώληση ή χρήση ειδικών τεχνικών μέσων απόκτησης πληροφοριών»
Όπως διευκρίνισε η SBU, η συσκευή που βρέθηκε ήταν εκτός λειτουργίας και θα σταλεί για εξέταση.
«Δεν βρέθηκαν μέσα αποθήκευσης πληροφοριών ή μέσα απομακρυσμένης μετάδοσης ηχογραφήσεων», πρόσθεσε η υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή, νωρίτερα το πρακτορείο RBC-Ukraine, επικαλούμενο πηγή σε στρατιωτικούς κύκλους, ανέφερε ότι η υποκλοπή βρέθηκε στο γραφείο του Zaluzhny.
Η δημοσίευση της Ukrayinska Pravda, με τη σειρά της, έγραψε ότι οι ίδιες συσκευές βρέθηκαν και σε άλλα μέρη…

National Interest: Ρωσικά μαχητικά MiG-31 προκαλούν τρόμο στο Κίεβο

Κάθε πτήση ρωσικών μαχητικών MiG-31 προκαλεί σημαντική ανησυχία στο Κίεβο, γράφει το αμερικανικό περιοδικό National Interest.
Το Mig-31 αποδείχθηκε ένα καλό αεροσκάφος επίθεσης, το οποίο το Κίεβο αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρά.
Κάθε φορά που το Mig-31 απογειώνεται από τις ρωσικές βάσεις κοντά στην Ουκρανία, κηρύσσεται συναγερμός αεροπορικής επιδρομής σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό National Interest.
Ο λόγος για τέτοια προσοχή στο αεροσκάφος είναι ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος "Dagger", που μεταφέρεται από το MiG-31.
Η τεράστια ταχύτητα και το σημαντικό βεληνεκές των πυρομαχικών αναγκάζουν το Κίεβο να ανακοινώσει εκ των προτέρων τον συναγερμό για την προετοιμασία του χτυπήματος.
Το αμερικανικό περιοδικό National Interest αναφέρει ότι το μαχητικό MiG-31 εξακολουθεί να παραμένει «μυστικισμός» για τη Δύση, άρα οι δυνατότητές της προκαλούν συνεχείς εικασίες.
Το ρωσικό αεροσκάφος θεωρείται ένα από τα ταχύτερα στρατιωτικά αεροσκάφη στον κόσμο και διαθέτει τους πιο πρόσφατους ελέγχους πτήσης.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στην Avdiivka, μπήκαν στα περίχωρα της πόλης

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 17 Δεκεμβρίου και πρόσφατα πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένες προόδους.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακά κέρδη κοντά στο Stepove (3 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka).
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν προς το Novokalynove (5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka) και κοντά στην Krasnohorivka (3 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka), το εργοστάσιο κοκ Avdiivka στη βορειοδυτική Avdiivka και τη βιομηχανική ζώνη νοτιοανατολικά της Avdiivka στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στα περίχωρα της Avdiivka.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 17 Δεκεμβρίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τουλάχιστον 17 ρωσικές επιθέσεις ανατολικά της Novobakhmutivka (7 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka), της Stepove και της Avdiivka και τουλάχιστον 13 ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Pervomaiske (11 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) και στο Nevelske (15 χλμ  κοντά στην Avdiivka).
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που δρα κοντά στην Avdiivka δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν πρόσφατα να προχωρήσουν στην Avdiivka με μια στήλη έως και 10 τεθωρακισμένων οχημάτων και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν περίπου τα μισά από τα οχήματα....

Οι ρώσοι κατέλαβαν την πόλη Marinka

Οι ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Marinka και συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της πόλης του Ντόνετσκ στις 17 Δεκεμβρίου.
Το ISW δεν έχει δει οπτική επιβεβαίωση του ρωσικού ελέγχου σε όλη τη Marinka και οι ρωσικές πηγές συνεχίζουν να καλούν άλλες ρωσικές πηγές να περιμένουν την επίσημη ρωσική επιβεβαίωση.
Οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα περίχωρα της Novomykhailivka (11 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk).

Τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν 9 επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Donetsk

Τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν εννέα επιθέσεις στην κατεύθυνση του Donetsk μέσα σε μία ημέρα, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας.
"Στην κατεύθυνση του Ντόνετσκ, μονάδες της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων, υποστηριζόμενες από πυρά πυροβολικού και βαριά συστήματα φλογοβόλων, απέκρουσαν εννέα επιθέσεις από ομάδες επίθεσης της 24ης, 28ης μηχανοποιημένης, 79ης αεροπορικής επίθεσης και 81ης αεροπορικής ταξιαρχίας στις περιοχές των οικισμών Kurdyumovka, Belogorovka, Leninskoye, Shumy και Maryinka», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, η αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν ουκρανικές θέσεις στις περιοχές Klescheevka και Andreevka.

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_17_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_17_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_17_2023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_17_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_17_2023.png
Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_17_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης