Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση του Ιράν στις ΗΠΑ: H αμερικανική task force στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει «εξαιρετικά προβλήματα»

Προειδοποίηση του Ιράν στις ΗΠΑ: H αμερικανική task force στην Ερυθρά Θάλασσα θα έχει «εξαιρετικά προβλήματα»
«Κανείς δεν μπορεί να κάνει κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε» τόνισε ο ΥΠΑΜ του Ιράν
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Mohammad Reza Ashtiani, προειδοποίησε ότι η προωθούμενη από τις ΗΠΑ πολυεθνική ομάδα για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα αντιμετωπίσει «εξαιρετικά προβλήματα», ανέφεραν την Πέμπτη (14/12) τα επίσημα μέσα ενημέρωσης από την Τεχεράνη.
Τα σχόλια του Ashtiani ήρθαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν σε συνομιλίες με άλλες χώρες για τη σύσταση ενός ειδικού πολυεθνικού στόλου μετά από μια σειρά επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Houthis στην Υεμένη σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Εάν κάνουν μια τέτοια παράλογη κίνηση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξαιρετικά προβλήματα», τόνισε με νόημα ο Ashtiani στο επίσημο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Φοιτητών (ISNA) σε σχόλια που δημοσίευσε την Πέμπτη (14/12).
«Κανείς δεν μπορεί να κάνει κίνηση σε μια περιοχή όπου κυριαρχούμε», υποστήριξε, αναφερόμενος στο status της Ερυθράς Θάλασσας.
Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής της ιρανικής άμυνας δεν διευκρίνισε ποια μέτρα ήταν διατεθειμένο να λάβει το Ιράν ως απάντηση στη σύσταση της ειδικής πολυεθνικής Δύναμης που προωθούν οι ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με «άλλες χώρες» για τη συγκρότηση «ναυτιλιακής ομάδας δράσης ... για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Εντωμεταξύ, οι Houthis της Υεμένης, οι οποίοι είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, έχουν εισχωρήσει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς επιτιθέμενοι σε πλοία σε ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και εκτοξεύοντας drones και πυραύλους στο Ισραήλ, πάνω από 1.000 μίλια από την έδρα εξουσίας τους στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.
Ως μία πρώτη απάντηση σε αυτό, το αμερικανικό και το γαλλικό ναυτικό έχουν ήδη ενισχύσει την παρουσία τους στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσουν τα πλοία από τον κίνδυνο κατάληψης ή επίθεσης από την σιίτικη ομάδα ανταρτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης