Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ενεργοποιούν πολυεθνική δύναμη για να αντιμετωπίσουν τους Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα

ΗΠΑ: Ενεργοποιούν πολυεθνική δύναμη για να αντιμετωπίσουν τους Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα
Σε ετοιμότητα η Combined Task Force 153 από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους
Η Ουάσιγκτον έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον 12 χώρες για να διασφαλίσει τη διέλευση εμπορικών πλοίων εντός και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αποκαλύπτει ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ στο Al Arabiya English.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν τρόπους για να επεκτείνουν μια υπάρχουσα ομάδα, την Combined Task Force 153, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τη βάση της στο Μπαχρέιν.
Το CTF-153 έχει επί του παρόντος 39 κράτη μέλη, εντούτοις ο αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ εξήγησε ότι οι συνομιλίες αφορούν προς το παρόν την εμπλοκή 12 κρατών - μελών.
Η ταυτότητα των σύμμαχων χωρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, καθώς ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Al Arabiya αγγλικά υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε με ποιες χώρες διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ.
Οι Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και άλλους πυραύλους στο Ισραήλ, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Hamas - Ισραήλ, ήτοι στις 7 Οκτωβρίου.
Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έχουν, επίσης, απειληθεί πυραύλους και βλήματα που εκτοξεύονται από άλλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι Houthis επιτέθηκαν στο Μηχανοκίνητο Δεξαμενόπλοιο STRINDA τη Δευτέρα χρησιμοποιώντας αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ (ASCM) ενώ περνούσε από το στενό Μπαμπ αλ-Μάντεμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Houthis ανέλαβαν πράγματι την ευθύνη για την επίθεση, επιβεβαιώνοντας ότι στόχευσαν το δεξαμενόπλοιο, διότι επρόκειτο να παραδώσει αργό πετρέλαιο στο Ισραήλ.
Ωστόσο, οι Νορβηγοί ιδιοκτήτες του τανκ είπαν ότι κατευθυνόταν προς την Ιταλία και δεν σχεδίαζαν να σταματήσουν στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.
Το USS Mason, το οποίο ανταποκρίθηκε σε κλήση του δεξαμενόπλοιου, κατευθύνθηκε προς το σημείο, αλλά αργότερα έφυγε αφού δεν χρειάστηκε βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούν την ιδέα μιας ειδικής ομάδας επικεντρωμένης στις απειλές των Houthis μετά από την κλιμάκωση των επιθέσεων από την σιιτική οργάνωση ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων.
Για το λόγο αυτό,ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη ταξίδεψε στον Κόλπο νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μιά απόπειρα να κατευνάσει τα πνεύματα.
Ο Tim Lenderking συνέχισε την «εντατική» διπλωματία των ΗΠΑ και τον περιφερειακό συντονισμό για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν εν μέσω της αύξησης των επιθέσεων από τους Houthis και το Ιράν, τόνισε σχετικά το State Department.
Ενώ σε ακόμη ανώτερο επίπεδο, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Lloyd Austin συζήτησε για τις «απειλές που θέτουν οι Houthis στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα» με περιφερειακούς αξιωματούχους και συμμάχους των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης