Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγιστικές εξελίξεις: «Ο Zelensky φοβάται ότι θα τον σκοτώσει ο ουκρανικός στρατός - Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με Zaluzhny»

Καταιγιστικές εξελίξεις: «Ο Zelensky φοβάται ότι θα τον σκοτώσει ο ουκρανικός στρατός - Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με Zaluzhny»
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας πιστεύει ότι η Ρωσία θα διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα του πολέμου με τον Ουκρανό αρχιστράτηγο Valery Zaluzhny
Σχετικά Άρθρα
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, τόσο στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, όσο και στο πολιτικό με την αντιπαράθεση μεταξύ ουκρανικής ηγεσίας και στρατού να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να φέρνει το τέλος πιο κοντά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είναι σε απόγνωση, όπως έγινε φανερό από την έκκληηση που απηύθυνε στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ικετεύοντας σχεδόν για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις Βρυξέλλες.
O Volodymyr Zelensky βρίσκεται σε μία φάση σκληρής αντιπαράθεσης με τον στρατό της Ουκρανίας,
δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko σε συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στο Μινσκ, αναφέρει το Sputnik
«Υπάρχει μια πολύ σκληρή σύγκρουση - σχεδόν θανάσιμη- σε εξέλιξη μεταξύ του προέδρου Zelensky και του στρατού», είπε ο Lukashenko.
«Η θέση που έχει ο ουκρανικός στρατός είναι κάπως διαφορετική, για να το θέσω ήπια, από τις απόψεις των πολιτικών και του Zelensky, είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.

Ο Zelensky φοβάται για τη ζωή του - Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί με τον στρατό 

Ο Ουκρανός πρόεδρος το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά – και μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αντίδρασή του από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην ασφάλειά του, πιστεύει ο Lukashenko.
Ταυτόχρονα, οι «οι περισσότεροι επαγγελματίες στρατιωτικοί» εκτιμούν ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει.
Ως εκ τούτου, η ρωσική πλευρά θα πρέπει να διαπραγματευτεί πρώτα με τον ουκρανικό στρατό, θεωρεί ο Lukashenko.
Το καλοκαίρι του 2022, ο Alexander Lukashenko μίλησε επίσης για τη σοβαρή σύγκρουση του Zelensky με τον στρατό.

Δεν μπορούν να πολεμήσουν άλλο

Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται ότι «δεν μπορούν να πολεμήσουν άλλο», είπε ο Lukashenko.
Το φθινόπωρο του 2023, ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για την αντιπαράθεση μεταξύ του Zelensky και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
Στις 4 Δεκεμβρίου, αποκαλύφθηκε ότι το γραφείο του Zelensky συζητούσε την πιθανότητα αποπομπής του Zaluzhny.
Οι Financial Times παρατήρησαν στη συνέχεια ότι ο Valery Zaluzhny δεν εμφανιζόταν πλέον με τον Zelensky δημόσια.

Σε απόγνωση ο Zelensky

Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προδώσουν την Ουκρανία και να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απηύθυνε ο Zelensky, επισημαίνοντας πως αυτή η ημέρα θα μείνει στην Ιστορία.
«Σας ζητώ ένα πράγμα σήμερα μην προδώσετε τον λαό και την πίστη του στην Ευρώπη», είπε ο Zelensky στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα.
Και αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία μας.
Είτε είναι καλό είτε κακό για εμάς, η ιστορία θα καταγράψει τα πάντα.
Κάθε λέξη, κάθε βήμα, κάθε πράξη και αδράνεια.
Ποιος πολέμησε για τι.
Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να μην ξαναπέσει στην αναποφασιστικότητα σήμερα.
Κανείς δεν θέλει η Ευρώπη να θεωρείται αναξιόπιστη.
Ή ανίκανη να λάβει αποφάσεις, που η ίδια προετοίμασε» υποστήριξε ο Zelensky.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πολύπειρος Αμερικανός δημοσιογράφος – ερευνητής Seymour Hersh με άρθρο έχει υποστηρίξει ότι ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Valery Zaluzhny διαπραγματεύεται κρυφά με τον Ρώσο ομόλογό του Valery Gerasimov, κατάπαυση του πυρός και μία πιθανή ειρήνη με τους όρους της Μόσχας, έχοντας παραμερίσει τον Zelensky.
Σύμφωνα με τον Hersh, σοβαρές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο επίπεδο των στρατιωτικών ηγετών «έχουν αποκτήσει ραγδαία δυναμική ενώ οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει την καταστροφική ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Joe Biden».

Δραματική η κατάσταση για τους Ουκρανούς - O Zaluzhny παραμέρισε τον Zelensky

«Όλοι στην Ευρώπη μιλούν για αυτό - τις ειρηνευτικές συνομιλίες– μου είπε ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που πέρασε χρόνια ασχολούμενος με υψηλού επιπέδου ουκρανικά διπλωματικά και στρατιωτικά ζητήματα στην κυβέρνηση.
Αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα μεταξύ κατάπαυσης του πυρός και διευθέτησης», έχει επισημάνει ο Hersh.
Ο Αμερικανός ερευνητής επικαλείται μάλιστα τον έμπειρο δημοσιογράφο Anatol Liven, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δραματική για το Κίεβο, «οπότε οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική διευθέτηση γίνονται όλο και πιο απαραίτητες για την Ουκρανία».
Αποκάλυψε ότι ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» για την ουκρανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Zelensky να συμφωνήσει σε συνομιλίες, δεδομένης της επανειλημμένης άρνησής της να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Η κινητήρια δύναμη αυτών των συνομιλιών δεν είναι η Ουάσιγκτον ή η Μόσχα αλλά οι δύο υψηλόβαθμοι στρατηγοί που ηγούνται των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ο Valery Gerasimov της Ρωσίας και ο Valery Zaluzhny της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρώην διπλωμάτης και πληροφοριοδότης Andrii Telizhenko δηλώνει στο Sputnik ότι ο Zelensky πλέον είναι άχρηστος για τη Δύση, αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρνείται να το δεχθεί.
«Σήμερα βλέπουμε ότι η νομιμότητα του προέδρου, ο οποίος είχε την υποστήριξη του 70% των Ουκρανών επειδή ήθελαν ειρήνη, πέφτει δραματικά, παρόλο που η μηχανή προπαγάνδας εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ο Andrii Telizhenko.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η εμπιστοσύνη των Ουκρανών στο πρόσωπο του Zelensky έχει πέσει στο 32% ενώ ο Zaluzhny συγκεντρώνει το 70%.
Μάλιστα ο Zelensky υπολείπεται σε δημοτικότητα ακόμη και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του oυκρανικού στρατού Kyrylo Budanov, που συγκεντρώνει το 45%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης