Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Οι ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά απομονωθεί διπλωματικά στο ζήτημα της Γάζας με το veto στον ΟΗΕ

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Οι ΗΠΑ έχουν για πρώτη φορά απομονωθεί διπλωματικά στο ζήτημα της Γάζας  με το veto στον ΟΗΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός επειδή πιστεύουν ότι θα ωφελήσει τη Hamas
Το veto των Ηνωμένων Πολιτειών σε προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αποτέλεσε «πλήρη απογοήτευση», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023.
«Οι φίλοι μας εξέφρασαν για άλλη μια φορά ότι η Αμερική είναι πλέον μόνη σε αυτό το θέμα, ειδικά στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.
Ο ίδιος μίλησε μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και τον Αραβικό Σύνδεσμο που συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Ουάσιγκτον.
Το αίσθημα της «πλήρους απογοήτευσης» τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επισήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα μηνυμάτων κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, το Σάββατο 9/12.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός επειδή πιστεύουν ότι θα ωφελήσει μόνο τη Hamas.
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει εκεχειρία για την προστασία των αμάχων και την απελευθέρωση των ομήρων που είχε συλλάβει η Hamas κατά την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα κράτη του Περσικού Κόλπου, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αντιμετωπίζει τη Hamas ως τρομοκρατική ομάδα.
Ο Fidan είπε ότι συζήτησε επίσης την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης με τον Blinken.
«Από εδώ και στο εξής, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου και το έχουμε μεταφέρει στους ομολόγους μας», δήλωσε ο Fidan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης