Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Washington Post: Ο Zaluzhny αποδέχθηκε την ταπεινωτική ήττα της Ουκρανίας, όταν είδε τον αποτεφρωμένο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ

Αποκάλυψη Washington Post: Ο Zaluzhny αποδέχθηκε την ταπεινωτική ήττα της Ουκρανίας, όταν είδε τον αποτεφρωμένο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ
Η αμερικανική εφημερίδα εξηγεί γιατί απέτυχε τόσο εκκωφαντικά η αντεπίθεση των Ουκρανών με τα πολυδιαφημισμένα όπλα του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Με τον πλέον επίσημο τρόπο η ναυαρχίδα του αμερικανικού Τύπου η Washington Post (WaPo) υποστηρίζει ότι η ήττα της Ουκρανίας στην αιματηρή αντεπίθεση, που άρχισε στις 4/6/2023 φάνηκε από πολύ νωρίς.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, που βασίζεται σε πολεμικές ανταποκρίσεις, στόχος των Ουκρανών το πρώτο 24ωρο ήταν να προχωρήσουν 15 χιλιόμετρα, φτάνοντας στο χωριό Rabotino και στη συνέχεια στη Μελιτόπολη, κόβοντας τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.
Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε η ίδια η WaPo, τίποτα δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί.
Τα ναρκοπέδια, το λασπώδες έδαφος, οι ρωσικές επιχειρήσεις και η σε βάθος άμυνα συνέβαλαν στην ταπεινωτική αποτυχία της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης.

Ο αποτεφρωμένος εξοπλισμός του ΝΑΤΟ

Ρωσικό πυροβολικό, ATGM (αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι), ελικόπτερα και drones εξαφάνιζαν συνεχώς ίλες αρμάτων μάχης, που υποτίθεται ότι θα τους νικούσαν σε 24 ώρες.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, την τέταρτη ημέρα της αντεπίθεσης, ο αρχιστράτηγος των Ουκρανών Valery Zaluzhny «είχε δει αρκετά».
Ο αποτεφρωμένος εξοπλισμός του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών «Bradley» και των γερμανικών «Leopards», τον στρίμωξε το πεδίο της μάχης.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης ότι «ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών έριξε το ηθικό των Ουκρανών», αναγκάζοντας τον Zaluzhny να σταματήσει.
Στη συνέχεια απέρριψε τα αμερικανικά σχέδια μαζικής, μηχανοκίνητης επίθεσης και υποστήριξης με πυρά πυροβολικού ενώ αποφάσισε ότι μικρές ομάδες περίπου 10 στρατιωτών θα κινούνται με τα πόδια.
Η WaPo παραδέχεται ότι «οι μήνες προγραμματισμού με τις ΗΠΑ παραμερίστηκαν εκείνη μόλις την τέταρτη μέρα και το ήδη καθυστερημένο σχέδιο αντεπίθεσης σχεδόν σταμάτησε».
Σε διάστημα έξι μηνών οι Ουκρανοί έχουν προχωρήσει μόλις 19 χιλιόμετρα και κατέλαβαν μία χούφτα χωριά ενώ «η Μελιτόπολη είναι ακόμα μακριά», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για «τις μάταιες προσπάθειες παραβίασης των ρωσικών γραμμών, καθώς και το διευρυνόμενο ρήγμα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών διοικητών σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική».

Η ταπεινωτική ήττα μίας πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, καθώς και πάνω από 12 αξιωματικούς και στρατιώτες της πρώτης γραμμής.
Η WaPo απαρίθμησε αρκετά «βασικά ευρήματα», υποστηρίζοντας ότι «το 70% των στρατευμάτων σε μια από τις ταξιαρχίες που ηγούνταν της αντεπίθεσης και εξοπλισμένα με τα νεότερα δυτικά όπλα, μπήκαν στη μάχη χωρίς εμπειρία μάχης».
Ο ισχυρισμός αυτός της αμερικανικής εφημερίδας θα μπορούσε να είναι αληθινός αλλά φαίνεται επίσης σαν μια μάταιη προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι ταπεινωτικές αποτυχίες του εξαιρετικά
υπερδιαφημισμένου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, εκτιμά ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης οδήγησαν σε ρήξεις με τις ΗΠΑ» και ότι «ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή με τον ανώτατο διοικητή της Ουκρανίας για εβδομάδες στο πρώτο μέρος της εκστρατείας εν μέσω έντασης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους».
Η μία πλευρά «κατηγορούσε την άλλη για λάθη ή λάθος υπολογισμούς».

Οι αλληλοκατηγορίες

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία υπολείπεται σε βασικές στρατιωτικές τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εδάφους αναγνώρισης για την κατανόηση της πυκνότητας των ναρκοπεδίων», ενώ «Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αμερικανοί δεν φαινόταν να αντιλαμβάνονται πώς τα επιθετικά drones και η σύγχρονη τεχνολογία έχουν μεταβάλει ριζικά το πεδίο της μάχης».
Η WaPo αναγνωρίζει ότι «η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει ελάχιστα εδάφη, με κόστος χιλιάδων νεκρών και τραυματιών και δισεκατομμυρίων δυτικής στρατιωτικής βοήθειας μόνο το 2023»,
Το δημοσίευμα – αφιέρωμα εξηγεί τη διαδικασία εκπαίδευσης της 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανών στην περιοχή Grafenwoehr στη Γερμανία, όπου ο πρώην αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Mark Milley «συμβούλευε» τους Ουκρανούς στρατιώτες για το πώς να παραβιάσουν αποτελεσματικά τις ρωσικές γραμμές.
Ο Milley συνέχιζε να σκέφτεται «την ουσία της στρατηγικής συνδυασμένων όπλων της αντεπίθεσης, η οποία απαιτούσε συντονισμένους ελιγμούς από μια μαζική δύναμη πεζικού, τανκς, τεθωρακισμένων οχημάτων, μηχανικών και πυροβολικού».
Région de Donetsk, Ukraine, le 28 mai 2023Des soldats qui ont combattu les forces russe dans Bakhmout jusqu’en mi-mai partent participer à la contre-offensive ukrainienne sur le flanc sud-ouest de la ville en utilisant un transporteur de troupes blindé.Photo Laurent Van der Stockt pour Le Monde
Η τραγική μοίρα της 47ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανών

Ωστόσο, δεν ανέφερε ποτέ ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα τολμούσαν ποτέ να ξεκινήσουν τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς απόλυτη αεροπορική υπεροχή.
Ακριβώς η 47η ταξιαρχία επιλέχθηκε ως «δύναμη παραβίασης στον τύπο της αντεπίθεσης» και ήταν εξοπλισμένη με όπλα του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η WaPo ισχυρίζεται ότι οι άνδρες που στρατολογήθηκαν στην ταξιαρχία δεν είχαν εμπειρία μάχης, καθώς ήταν μια νεοσύστατη μονάδα.
Η ουκρανική ηγεσία αποφάσισε ότι «πιο έμπειρες ταξιαρχίες θα συγκρατούσαν τους Ρώσους κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Εν τω μεταξύ,
νεοσύλλεκτοι θα σχημάτιζαν νέες ταξιαρχίες, θα λάμβαναν εκπαίδευση του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν στην τότε επερχόμενη αντεπίθεση, αν και η WaPo αναφέρει ότι «ακόμη και οι πιο σκληραγωγημένες στη μάχη ταξιαρχίες αποτελούνται πλέον σε μεγάλο βαθμό από στρατευμένους αντικαταστάτες».
ukraine_b_1.JPG
Οι Αμερικανοί δεν καταλάβαιναν την αξία των drones στον σύγχρονο πόλεμο

Σύμφωνα με τη Washington Post, «οι Ουκρανοί στρατιώτες πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί εκπαιδευτές δεν καταλάβαιναν την κλίμακα της σύγκρουσης εναντίον ενός ισχυρότερου εχθρού», επισημαίνοντας πως αμέτρητα drones, οχυρώσεις, ναρκοπέδια κ.λπ. δεν ελήφθησαν υπόψη».
Οι Ουκρανοί στρατιώτες που έφεραν τα δικά τους drones αποκρούστηκαν, καθώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα ήταν προκαθορισμένα και δεν περιλάμβαναν drones.

Η πολιτική Δύση έκανε το καθεστώς του Κιέβου να πιστεύει ότι η μάχη με τη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με τις δικές της αμέτρητες εισβολές σχετικά ανήμπορων αντιπάλων.
Η συνολική αλαζονεία του ΝΑΤΟ και των υποτελών του, έφτασε τόσο μακριά που ανακοίνωσαν πομπωδώς την αντεπίθεση σαν να ήταν ήδη τελειωμένη συμφωνία, εξαλείφοντας εντελώς κάθε πιθανότητα να διατηρήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού, μια κρίσιμη πτυχή του πολέμου.
Όπως παραδέχεται η αμερικανική εφημερίδα, οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν καλά προετοιμασμένοι για την αντεπίθεση και αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, πολεμώντας σκληρά για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, ακόμη και κάτω από έντονα πυρά πυροβολικού.

Ο στρατηγός των ΗΠΑ που δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Zaluzhny

Η WaPo επισημαίνει στη συνέχεια ότι οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες οδήγησαν σε αυξανόμενη απογοήτευση μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ «οι οποίοι ταράζονταν όλο και περισσότερο το καλοκαίρι ότι η Ουκρανία δεν αφιέρωνε αρκετές δυνάμεις σε έναν από τους νότιους άξονες, δεδομένης της αμερικανικής άποψης για τη στρατηγική τους αξία».
Αναγνωρίζει τέλος ότι ο στρατηγός Christopher Cavoli, ο Αρχηγός της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, ήταν υπέρμαχος μιας πολύ πιο προσεκτικής προσέγγισης, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον «πιο αισιόδοξο, παρακινητικό τόνο» του Milley.
Ωστόσο, ο Cavoli φέρεται ότι «δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Zaluzhny κατά τη διάρκεια ενός μέρους του καλοκαιριού, μιας κρίσιμης φάσης της αντεπίθεσης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης