Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει τα πυρά της Von der Leyen η Κίνα: Η ΕΕ θέλει να μας βάζει κυρώσεις και παράλληλα να εξαγάγει προϊόντα της

Επιστρέφει τα πυρά της Von der Leyen η Κίνα: Η ΕΕ θέλει να μας βάζει κυρώσεις και παράλληλα να εξαγάγει προϊόντα της
«Δεν βγάζει νόημα» η τακτική της ΕΕ επισημαίνει ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Το Πεκίνο απορρίπτει τις αιτιάσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ έναντι της Κίνας, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής των αξιωματούχων της Ένωσης με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping.
Η ΕΕ φέρει ευθύνη για την εμπορική ανισορροπία που καταγγέλλει, καθώς εμπόδισε τις επιχειρήσεις να εξαγάγουν στην Κίνα, δήλωσε την Τετάρτη (6/12) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin, απαντώντας στην έκκληση της von der Leyen προς την Κίνα να ανοίξει την πρόσβαση στην αγορά της.
«Αν η ΕΕ από τη μια επιβάλλει σκληρούς περιορισμούς στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και από την άλλη ελπίζει να αυξήσει απότομα τις εξαγωγές προς την Κίνα, φοβάμαι ότι αυτό δεν βγάζει νόημα», είπε ο Wang σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Το σχόλιο του Wang φάνηκε να αναφέρεται σε περιορισμούς στις εξαγωγές των πιο προηγμένων εργαλείων λιθογραφίας, που έγιναν από την ολλανδική εταιρεία ASML - πρόκειται για υλικά που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση των πιο ισχυρών τσιπ υπολογιστών.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μέρος των κερδών που προέρχονται από τα κινεζικά εμπορικά πλεονάσματα κερδίζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί.
Το ένα τρίτο της παραγωγής των εταιρειών της ΕΕ στην Κίνα εξήχθη πίσω στην ΕΕ, εξήγησε.
«Η τρέχουσα κατάσταση του εμπορίου Κίνας-ΕΕ είναι το αποτέλεσμα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, των διεθνών εμπορικών συνθηκών και της βιομηχανικής σύνθεσης των δύο πλευρών», δήλωσε ο Wang.
«Τα εμπορικά στοιχεία δεν αντανακλούν το πραγματικό μερίδιο ενδιαφέροντος μεταξύ Κίνας και ΕΕ υπό το φως των ολοκληρωμένων παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων» διευκρίνισε σχετικά.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (5/12) η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «δεν θα ανεχθούν μια ανισορροπία στο εμπόριο μακροπρόθεσμα».
Στους μήνες που προηγήθηκαν της συνόδου κορυφής, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ υπογράμμισαν το εμπορικό της έλλειμμα με την Κίνα, το οποίο είχε διπλασιαστεί σε δύο χρόνια σε ένα ρεκόρ 390 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης