Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe φαβορί για διάδοχος της Georgieva

ΔΝΤ: Ο πρόεδρος του Eurogroup Paschal Donohoe φαβορί για διάδοχος της Georgieva
Τι επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg
Φαβορί για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να είναι ο ιρλανδός Paschal Donohoe σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.
Ο Donohoe που επί του παρόντος είναι υπουργός Δημοσίων Δαπανών στην Ιρλανδία, έχει κερδίσει έδαφος καθώς εξαργυρώνει την επιτυχημένη πορεία του ως υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2017-2022 ενώ είναι ο πρόεδρος του Eurogroup από την εποχή της πανδημίας.
Η τρέχουσα θητεία της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Kristalina Georgieva λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, αλλά η επιλογή του διαδόχου της μπορεί να λάβει χώρα μήνες νωρίτερα.

Τα σκάνδαλα

Η υποστήριξή της από τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέλος του ταμείου με δικαίωμα ψήφου, αμφιταλαντεύτηκε μετά τις κατηγορίες το 2021 ότι την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση, η οποία θα εμφάνιζε βελτιωμένη την οικονομική θέση της Κίνας.
Αν και κανένας υποψήφιος δεν έχει υποβάλει ακόμη σχετικό αίτημα για τον ρόλο του ΔΝΤ, πηγές ανέφεραν ότι ο Donohoe διεξάγει προκαταρκτικές συνομιλίες για το θέμα.
Εκπρόσωπος του Ιρλανδού πολιτικού ανέφερε ότι "είναι πλήρως επικεντρωμένος στο τρέχον έργο και τις ευθύνες του στην Ιρλανδία και στο Eurogroup και δεσμεύεται να υπηρετήσει πλήρως την εντολή του" ενώ πρόσθεσε ότι "θα είναι επίσης υποψήφιος στις επόμενες εκλογές στην Ιρλανδία".
Η Georgieva δεν έχει ακόμη δηλώσει δημόσια αν σκοπεύει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.
Έκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η προσοχή της «στρέφεται στο να βοηθήσει τα μέλη του ΔΝΤ να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο κόσμος».
Ο Donohoe σύμφωνα με το Bloomberg έχει υποστήριξη των ΗΠΑ
Διατηρεί στενή σχέση με την Υπουργό Οικονομικών janet Yellen, η οποία διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της τελευταίας να υποστηρίξει χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, για μια παγκόσμια φορολογική συμφωνί 
Η υποστήριξή του θεωρήθηκε ως το κλειδί στην ώθηση της Yellen να κλείσει μια συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης