Τελευταία Νέα
Διεθνή

Musk κατά Σουηδίας για το μποϊκοτάζ των ταχυδρομικών υπαλλήλων στην Tesla

Musk κατά Σουηδίας για το μποϊκοτάζ των ταχυδρομικών υπαλλήλων στην Tesla
Έξαλλος ο Elon Musk
Σχετικά Άρθρα
Εναντίον του σουηδικού κράτους προσέφυγε σήμερα 27/11 η Tesla, εξαιτίας της άρνησης των ταχυδρομικών υπαλλήλων να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων της.
Η απεργιακή κινητοποίηση στην Tesla ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του μεταλλουργικού συνδικάτου IF Metall, λόγω της άρνησης της αυτοκινητοβιομηχανίας να τηρήσει τη συλλογική σύμβαση για τις αποδοχές των εργαζομένων. Πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Τα ταχυδρομεία προσχώρησαν στην κινητοποίηση στις 20 Νοεμβρίου και οι υπάλληλοί τους σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα γραφεία και τα συνεργεία επισκευής της Tesla.
Επειδή οι πινακίδες κυκλοφορίας στέλνονται μόνο ταχυδρομικά, η απεργία αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τα καινούρια αυτοκίνητα Tesla να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, κάτι που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο Elon Musk, χαρακτήρισε «παράλογο».
Στο αίτημά που κατέθεσε στο δικαστήριο του Νόρκεπινγκ, η Tesla ζητά να επιβληθεί στη σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών να διασφαλίσει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας θα παραδοθούν στην εταιρεία. Ζητά επίσης να επιβληθεί πρόστιμο 1 εκατ. κορώνων (87.000 ευρώ) αν η υπηρεσία δεν τηρήσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Η Υπηρεσία Μεταφορών διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή των πινακίδων έχει ανατεθεί στην εταιρεία Postnord, ιδιοκτησίας του σουηδικού και του δανέζικου κράτους, με βάση μια σύμβαση που αφορά όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Με άλλο αίτημά της, η Tesla ζήτησε από δικαστήριο της πόλης Σόλνα, στα προάστια της Στοκχόλμης, να επιβάλει στην Postnord να παραδώσει τις πινακίδες.
Εκτός από το IF Mettall άλλα οκτώ συνδικάτα –μεταξύ άλλων, οι λιμενεργάτες και οι οικοδόμοι– ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα «αλληλεγγύης» προς τους εργαζομένους της Tesla.
Η διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελούν τον κανόνα στην αγορά εργασίας της Σουηδίας, γίνεται ανά τομέα. Οι συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν το ύψος των αποδοχών και τις συνθήκες εργασίας, καλύπτουν το 90% των μισθωτών. Οι εργαζόμενοι στην Tesla όμως δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη συλλογική σύμβαση του τομέα τους, επειδή η εταιρεία δεν την έχει υπογράψει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης