Τελευταία Νέα
Διεθνή

O παρανοϊκός Zelensky αποδομεί τον Ουκρανικό στρατό και προειδοποιεί τους διοικητές να μείνουν μακριά από την πολιτική

O παρανοϊκός Zelensky αποδομεί τον Ουκρανικό στρατό και προειδοποιεί τους διοικητές να μείνουν μακριά από την πολιτική
Ο στρατηγός Zaluzhny χαίρει εκτίμησης στην Ουκρανία.... ενώ πολλοί Ουκρανοί είναι απογητευμένοι από τον Zelensky 
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι τρομοκρατημένος...οι δηλώσεις του ότι οι στρατιωτικοί διοικητές και η πολιτική αρένα δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αποδεικνύοντας ότι η δύναμή του απειλείται όχι από τη Ρωσία, αλλά από τις δικές του τάξεις, τους στρατιωτικούς....
Ο αρχιστράτηγος του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, Valeriy Zaluzhny, δεν έχει σχέδιο πολέμου για το 2024 και, ως εκ τούτου, πρέπει να παραιτηθεί, δήλωσε η βουλευτής της Verkhovna Rada, Maryana Bezuglaya, αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας
Σύμφωνα με την Ουκρανίδα βουλευτή, ο αρχιστράτηγος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούσε να παράσχει σχέδιο για το 2024, αναφέροντας μόνο ότι ο στρατός πρέπει να αναπληρώνεται με τουλάχιστον 20.000 νεοσύλλεκτους το μήνα, αριθμός αδύνατος.
«Η τρέχουσα κατάσταση είναι ότι εάν η στρατιωτική ηγεσία αποτύχει να παρουσιάσει ιδέες για το 2024 και όλες οι προτάσεις κινητοποίησής της συνοψίζονται στο γεγονός ότι είναι περισσότεροι άνθρωποι χωρίς την παραμικρή πρόταση για αλλαγή στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τότε αυτή η ηγεσία πρέπει να παραιτηθεί», είπε η Maryana Bezuglaya.

Ο Zelensky προειδοποιεί τον Zaluzhny να μείνει μακριά από την πολιτική

Προηγήθηκαν των σχολίων της οι δηλώσεις που έκανε ο Zelensky στην Βρετανική The Sun στις 20 Νοεμβρίου, προειδοποιώντας τον Valeriy Zaluzhny να μείνει μακριά από την πολιτική.
«Αν ένας στρατιωτικός αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, είναι δικαίωμά του, τότε να μπει στην πολιτική αλλά δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τον πόλεμο.
Εάν διαχειριστείτε τον πόλεμο έχοντας κατά νου ότι αύριο θα κάνετε πολιτική ή εκλογές, τότε με τα λόγια σας και στην πρώτη γραμμή συμπεριφέρεστε ως πολιτικός και όχι ως στρατιωτικός νομίζω ότι αυτό είναι τεράστιο λάθος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το μήνυμα Zelensky στον Zaluzhny μέσω της Βρετανικής Sun

Σύμφωνα με τη Sun, υπάρχουν φήμες ότι ο Zaluzhny θα είναι πιθανός αντίπαλος του Zelensky εάν αποφασίσει να ακολουθήσει πολιτική καριέρα.
«Με όλο τον σεβασμό στον στρατηγό Zaluzhny και σε όλους τους διοικητές που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, υπάρχει απόλυτη κατανόηση της ιεραρχίας και αυτό είναι όλο, και δεν μπορεί να υπάρχουν δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε.
Σύμφωνα με το νόμο και σε καιρό πολέμου αυτό δεν μπορεί καν να συζητηθεί. Αυτό δεν οδηγεί στην ενότητα του έθνους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ωστόσο, κατά την άποψη του Zelensky, το στρατιωτικό προσωπικό που εισέρχεται στην πολιτική λαμβάνει χώρα στη χώρα από το 2014:
«Διάφορες πολιτικές δυνάμεις ωθούν τον στρατό στην πολιτική. Ήταν μετά το 2014 όταν κάθε πολιτικό κόμμα ήθελε κάποιο στρατιωτικό προσωπικό και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πιστεύω ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος».

Η αντεπίθεση στην Ουκρανία είναι σε αδιέξοδο…

Ο στρατηγός Zaluzhny δήλωσε νωρίτερα πρόσφατα ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία βρισκόταν σε αδιέξοδο και ότι ήταν απίθανο να υπάρξει πρόοδος.
Έγραψε στον Economist την 1η Νοεμβρίου ότι «ο πόλεμος περνά τώρα σε ένα νέο στάδιο» και ότι «αυτό που εμείς στο στρατό αποκαλούμε «πόλεμο θέσης» ή στατικές και φθοροποιές μάχες, όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, σε αντίθεση με τον πόλεμο «ελιγμών» που είναι πόλεμος κίνησης και ταχύτητας» και παραδέχτηκε ότι «πιθανότατα δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος».

Ο Zelensky, στη Sun, απάντησε στον Zaluzhny λέγοντας:
«Στο ηθικό δεν υπάρχει αδιέξοδο.
Είμαστε στο σπίτι μας.
Οι Ρώσοι είναι στη γη μας.
Επομένως δεν υπάρχει αδιέξοδο».

Ο στρατηγός Zaluzhny χαίρει εκτίμησης στην Ουκρανία.... ενώ πολλοί Ουκρανοί είναι απογητευμένοι από τον Zelensky 

Ο στρατηγός χαίρει ευρείας δημοτικότητας στην Ουκρανία – οι υποστηρικτές του παρουσίασαν ακόμη και το πορτρέτο του σε πόλεις που ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε από τη Ρωσία το 2022.
Τα λόγια του έχουν επιρροή.
Για αυτόν τον λόγο, ο Zelensky φοβάται τις κινήσεις του Zaluzhny που αποκαλύπτει την πραγματική κατάσταση στη σύγκρουση και, ακόμη πιο επικίνδυνα, επιδιώκει πολιτική καριέρα.
Ο Zelensky απέλυσε πρόσφατα έναν από τους αναπληρωτές του Zaluzhny, υπεύθυνο για τις ειδικές δυνάμεις, δείχνοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί σιγά-σιγά να αποδυναμώσει τη δύναμη και την επιρροή του στρατηγού.

Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ουκρανίας (SZRU) ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου την απόλυση του Oleksandr Tarasovsky από τον αναπληρωτή επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών.
Οι λόγοι της απόλυσής του δεν προσδιορίστηκαν στο υπ’ αριθμ. 757/2023 διάταγμα.
Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η απόλυση του Tarasovsky έγινε μόνο μία ημέρα αφότου ο Zelensky είπε στους δημοσιογράφους ότι πολλές υπηρεσίες πληροφοριών τον είχαν ενημερώσει για εκστρατείες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι συγκρούσεις του Ουκρανού προέδρου με άλλες αρχές στο Κίεβο έχουν δημοσιοποιηθεί.
Αναφέρθηκε ότι ο Zelensky φοβάται μια εμφύλια εξέγερση κατά της κυβέρνησής του στο πλαίσιο των διαδηλώσεων στο Μαϊντάν που ανέτρεψαν έναν από τους προκατόχους του.

Ουσιαστικά, ο Zelensky μάχεται για να παραμείνει στην εξουσία ενόψει της εσωτερικής και εξωτερικής πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, κάτι που θα σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει την απώλεια εδάφους.
Ο Zelensky ακύρωσε ακόμη και τις προεδρικές εκλογές του 2024 παρά τις διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτον, η οποία θεωρεί τη δημοκρατική διαδικασία ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να πωλεί την οικονομική της υποστήριξη για την Ουκρανία στο αμερικανικό κοινό.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο αίτημα της κυβέρνησης Bidenγια αποστολή βοήθειας 61,4 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Μια δημοσκόπηση του NBC που δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου έδειξε ότι το ποσοστό αποδοχής του προέδρου των ΗΠΑ Biden έχει μειωθεί στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο της προεδρίας του, με τους περισσότερους ψηφοφόρους να αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική.
Αυτές οι εγχώριες ανησυχίες των ΗΠΑ θα έχουν φυσικά αντίκτυπο στη στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία φαίνεται ήδη μέσω της πτώσης κατά 30% στις παραδόσεις αμερικανικών βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία από τις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Hamas εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την εξουσία μπροστά στις απειλές και τις πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να μειώνεται σιγά-σιγά προς όφελος του Ισραήλ και να αυξάνονται οι εγχώριες αντιδράσεις, φυσικά θα έχει άσχημη απήχηση στην ικανότητα του Zelensky να συνεχίσει έναν δαπανηρό και μάταιο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Αν και η μειωμένη υποστήριξη των ΗΠΑ αποδυναμώνει την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει πόλεμο, θα ενισχύσει τους πιθανούς επικριτές του Zelensky, συμπεριλαμβανομένου του Zaluzhny.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης