Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ, Ισραήλ, Hamas για ομήρους και εκεχειρία - Στην ανατολική Γάζα εισβάλει ο ισραηλινός στρατός

Κοντά σε συμφωνία ΗΠΑ, Ισραήλ, Hamas για ομήρους και εκεχειρία - Στην ανατολική Γάζα εισβάλει ο ισραηλινός στρατός
Φρένο στα σχέδια Netanyahu για μακροχρόνια κατοχή της Γάζας βάζει ο Biden, κυρώσεις ΗΠΑ στους εξτρεμιστές εποίκους της Δυτικής Όχθης
Σχετικά Άρθρα
(Upd 11).Το Iσραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Hamas κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών, ανέφερε σε δημοσίευμά της η Washington Post, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden με άρθρο του στην εφημερίδα επιχειρεί να βάλει φρένο στα σχέδια Netanyahu για μακροχρόνια κατοχή της Γάζας, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επανένωσης Γάζας και Δυτικής Όχθης υπό μια ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, και ανακοινώνοντας κυρώσεις για τους εξτρεμιστές της ισραηλινής ακροδεξιάς, συγκεκριμένα ότι θα πάψουν να δίνουν βίζες στους εποίκους που ασκούν βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία αυτή, που ωστόσο δεν έχει κλείσει ακόμη, έρχεται τη στιγμή που το Ισραήλ δρομολογεί την περαιτέρω εκκένωση της βόρειας Γάζας, πεκτείνει την επίθεσή του στη νότια Γάζα με αεροπορικές επιδρομές σε σχολεία του ΟΗΕ και προσφυγικούς καταυλισμούς με δεκάδες νεκρούς αμάχους, ενώ σχεδιάζει, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Άμυνας Gallant, την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στην ανατολική Γάζα. 
γαζα6.JPG


Washinton Post: Υπάρχει συμφωνία που προβλέπει απευθέρωση ομήρων και 5ήμερη εκεχειρία

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Hamas, σε αντάλλαγμα για «πενθήμερη παύση πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έξι σελίδων σχέδιο της συμφωνίας αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών και προβλέπει ότι θα υπάρξει εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να επαληθευτεί η παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.
Τουλάχιστον 50 όμηροι,  γυναίκες και παιδιά, από τους 240 ομήρους που είχε πάρει η Hamas  θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.
Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο.
Η Washington Post αναφέρει πως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Hamas υποστηρίζουν το υπό διαβούλευση σχέδιο.
Ωστόσο όπως δήλωσαν τόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu όσο και αμερικανοί αξιωματούχοι η συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. 

γαζα2.JPG
Biden σε Washington Post: Φρένο στην μακρόχρονη κατοχή της Γάζας, κυρώσεις ΗΠΑ στους εξτρεμιστές εποίκους

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, με άρθρο παρέμβασή του στην ίδια εφημερίδα, Washington Post, που θεωρείται ναυαρχίδα του Δημοκρατικού Κόμματος, επιχειρεί να βάλει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Netanyahu για μακρόχρονη κατοχή της Γάζας, και ιδίως των ακροδεξιών του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού για αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θέλουν οι ΗΠΑ να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον», o Joe Biden τονίζει:
«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».
«Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Hamas».
«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει.
Στο ίδιο κείμενο παρέμβασης ο Biden προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα πάψουν να δίνουν βίζες εισόδου στους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη, αναφερόμενος στην βία που συγκεκριμένα ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και η οποία έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.
«Εχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο αμερικανός πρόεδρος.

γαζα1.JPG
Netanyahu: Δεν υπάρχει συμφωνία, «ακατάλληλη» η Παλαιστινιακή Αρχή για τη διακυβέρνηση της Γάζας

Σχολιάζοντας τα άρθρα της Washington Post, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu - του οποίου η κυβερνηση αμφισβητείται και η δημοτικότητα βουλιάζει - είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ότι οι Ισραηλινοί θα ενημερωθούν εφόσον επιτευχθεί.
Ο Netanyahu δέχεται τεράστια πίεση από το εσωτερικό της κοινωνίας του από τις οικογένειες των ομήρων και το βράδυ του Σαββάτου 18/11 ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγάλη διαδήλωση και πορεία που οργάνωσαν οι οικογένειες από το Τελ Αβίβ μέχρι την Ιερουσαλήμ προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Hamas.
Απαντώντας στα αιτήματα των οικογενειών, ο ισραηλινός πρωθυπουργός προσκάλεσε μια αντιπροσωπεία τους σε συνομιλίες με το υπουργικό του συμβούλιο τις επόμενες ημέρες, έσπευσε όμως να δεσμευτεί ότι το Ισραήλ «θα συνεχίσει να πολεμά μέχρι να καταστραφεί η Hamas», αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου.
Σε ερώτημα σχετικά με το άρθρο του προέδρου των ΗΠΑ στην Washington Post, στο οποίο ο Joe Biden δήλωσε  πως μετά το τέλος του πολέμου η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση τόσο της Λωρίδας της Γάζας όσο και της Δυτικής Όχθης, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε  επιφυλακτικός.
Όπως είναι σήμερα, υποστήριξε ο Netanyahu η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «ακατάλληλη» να αναλάβει τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Επεσήμανε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ ορισμένοι υπουργοί του «πανηγυρίζουν για όσα συνέβησαν».
«Είναι αδύνατον να εγκατασταθεί στη Γάζα μια πολιτική κυβέρνηση που υποστηρίζει την τρομοκρατία, ενθαρρύνει την τρομοκρατία, χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και εκπαιδεύει για τρομοκρατικές ενέργειες», τόνισε.

γαζαραφα.JPG
Hamas: Έχουμε χάσει επαφή με μέλη μας που κρατούσαν κάποιους ομήρους

Η Hamas, από την πλευρά της, ανακοίνωσε  ότι λόγω των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας χάθηκε κάθε επικοινωνία με ορισμένα μέλη της που «φρουρούσαν ισραηλινούς αιχμαλώτους».
Ο Abu Obaida, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Al Qassam, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η τύχη των αιχμαλώτων παραμένει άγνωστη, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες και βέβαια αγνοείται αν αυτή η εξέλιξη μπορεί αν περιπλέξει την εφαρμογή της συμφωνίας, αν και όταν αυτή κλείσει οριστικά.
γαζα8.JPG

Βομβαρδισμοί σε σχολεία και καταυλισμούς σε όλη τη Γάζα, σε αυτοκινητοπομπή των Γιατρών χωρίς Σύνορα

Oι ανακοινώσεις για τo θέμα των ομήρων έγιναν τη στιγμή που το Ισραήλ κλιμακώνει ξανά τις αεροπορικές επιδρομές του, σε σχολεία του ΟΗΕ και προσφυγικούς καταυλισμούς με δεκάδες νεκρούς αμάχους, σε βόρεια, κεντρική και νότια Γάζα, ενώ οι χερσαίες δυνάμεις του, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Άμυνας Gallant, ετοιμάζονται να εισβάλλουν στην ανατολική και νότια Γάζα.
Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς το πρωί της Κυριακής 19/11 στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 ανθρώπων,  μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Στόχοι επιθέσεων έγιναν οι καταυλισμοί προσφύγων Nousseirat και Boureij στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αλλά και πόλη Khan Yunes στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με το WAFA.
Συν τοις αλλοις συνεχίζεται η περισυλλογή νεκρών και τραυματιών από το σχολείο Al Faqoora, με τους νεκρούς, κυρίως γυναικόπαιδα να έχουν ήδη ξεπεράσει τους 50.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières) ανέφερε επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής που απομάκρυνε παλαιστινίους υπαλλήλους της και τα μέλη των οικογενειών τους από το νοσοκομείο Al Shifa.

γιατροί.JPG

«Στις 18 Νοεμβρίου 2023, ένας συγγενής υπαλλήλου των MSF σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε κατά την επίθεση σε αυτοκινητοπομπή μας που επιχειρούσε να απομακρύνει 137 ανθρώπους – παλαιστίνιους εργαζόμενους για τους MSF και τις οικογένειές τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την εσκεμμένη επίθεση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
;Άλλοι AΠαράλληλα, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σπίτι στον καταυλισμό προσφύγων Nousseiρat στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μια γυναίκα και το παιδί της σκοτώθηκαν στην πόλη Khan Yunes στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με το WAFA.
Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιχειρήσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) στη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Reuters, σε δύο διαφορετικά επεισόδια βίας στη Jenin και τη Βηθλέεμ.

Σφοδρές μάχες Hamas - Ισραηλινού στρατού στην Jabalya

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα σφοδρές μάχες μεταξύ των ενόπλων της Hamas και των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων σημειώθηκαν κοντά στη Jabalya, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός της Γάζας με 100.000 άτομα.
Η Jabalya έχει γίνει κατ επανάληψη στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών που έχουν οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες αμάχους, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιδρομές του έχουν στόχο τους μαχητές της Hamas που φιλοξενούνται εκεί.

Τελεσίγραφο για εκκένωση της Jabalya

Το πρωί της Κυριακής, 19/11 ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους πολλών συνοικιών της Jabalya να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κετευθυνθούν προς τη νότια Γάζα «για να διαφυλάξουν την ασφάλειά τους», με αραβικά μηνύματα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η ανακοίνωση έλεγε ότι ο IDF σταματά τη στρατιωτική δράση μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. για την ομαλή εκκένωση της Jabalya.

γαζα9.JPG

Απολογισμός: 12.300 Παλαιστίνιοι νεκροί, 8.300 γυναικόπαιδα,  δεκάδες πτώματα σκορπισμένα στους δρόμους της βόρειας Γάζας

Το Υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε ότι 12.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ισλαμικής οργάνωσης που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ στους 30.000 ανέρχονται οι τραυματίες.
O εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεκάδες πτώματα βρίσκονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να τα πλησιάσει.
γαζα3.JPG

Gallant: Στα ανατολικά και νότια θα επεκταθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπά σκληρά τη Hamas στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιχειρήσει επίσης «σύντομα» στο νότο της Γάζας.
«Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της χερσαίας εισβολής, αρχίζουμε να επιχειρούμε στα ανατολικά της Λωρίδας», λέει.
«Η Hamas έχει χτυπηθεί σκληρά, χάνει τούνελ, αποθήκες, αμυντικές θέσεις» και πολλοί από τους ανώτερους διοικητές της έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.
«Φτάνουμε σε όλες τις θέσεις που είναι σημαντικές για τη Hamas και τις χτυπάμε», λέει.
Όσοι κρύβονται στα νότια της Λωρίδας, όπου ο Ισραηλινός Στρατός δεν έχει στείλει ακόμη χερσαία στρατεύματα, «θα το νιώσουν σύντομα», λέει ο Gallant.
γαζα5.JPG

Αυτοψία ΠΟΥ στο Al Shifa - «Ζώνη θανάτου το νοσοκομείο», ζητάμε εκκένωση

 
Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ηγήθηκε αποστολής εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε το Σάββατο 18/11 το νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας για να διενεργήσει αυτοψία.
Περιγράφοντας ως «απελπιστική» την κατάσταση σε μια «ζώνη θανάτου», χαρακτήρισε αναπόφευκτη την αναστολή της λειτουργίας του νοσοκομείου και την εκκένωσή του.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ – του οποίου οι εμπειρογνώμονες πέρασαν περίπου μια ώρα στο Al Shifa –, στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και 291 ασθενείς.
Μεταξύ αυτών είναι 32 βρέφη σε κρίσιμη κατάσταση, 22 αιμοκαθαιρόμενοι και δύο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται επειγόντως σχέδια για την άμεση εκκένωση των υπολοίπων ασθενών, του προσωπικού και των οικογενειών τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι απεσταλμένοι είδαν ένα νοσοκομείο που δεν ήταν πλέον σε θέση να λειτουργήσει: «χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς καύσιμα, με ιατρικές προμήθειες που εξαντλήθηκαν», έγραψε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tendros Adhanom Gebreghesus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Στην ανακοίνωση του ΠΟΥ υπογραμμίζεται πως η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Al Shifa έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια.
Πολλοί τραυματίες απειλούνται επίσης από σοβαρές λοιμώξεις, λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και των κακών συνθηκών υγιεινής.
Στην είσοδο του νοσοκομείου Al Shifa οι εμπειρογνώμονες αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Ο ηγέτης της Hamas ζητά νέα συνάντηση αραβικών και μουσουλμανικών χωρών

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hamas, o ηγέτης της Ismail Haniya  πραγματοποίησε αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με περιφερειακούς και διεθνείς ηγέτες μετά την εκκένωση του νοσοκομείου Al Shifa στη Γάζα, και ζήτησε 
να πραγματοποιηθεί μία έκτακτη συνεδρίαση σε συνέχεια της κοινής συνόδου αραβικών και μουσουλμανικών κρατών ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για να σταματήσει η συνεχιζόμενη επίθεση και να σπάσει η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.

Khamenei (Ιράν): Να διακόψουν τα μουσουλμανικά κράτη τους πολιτικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei παρότρυνε τα μουσουλμανικά κράτη “τουλάχιστον να διακόψουν τους πολιτικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ για μία περιορισμένη χρονική περίοδο”
, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, λίγες εβδομάδες μετά το κάλεσμα του Ιράν για ένα ισλαμικό εμπάργκο πετρελαίου και τροφίμων κατά του Ισραήλ.
Στη διάρκεια μιας κοινής διάσκεψης μεταξύ των μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ (11 Νοεμβρίου) οι μουσουλμανικές χώρες δεν συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων ευρείας κλίμακας κατά του Ισραήλ, όπως είχε ζητήσει ο Ιρανός πρόεδρος Embrahim Raisi.

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ - Hezbollah στο Νότιο Λίβανο

Στο μέτωπο του Νοτίου Λιβάνου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Hezbollah έπληξε με ρουκέτες αρκετές περιοχές του βόρειου Ισραήλ κονtά στα σύνορα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  σειρήνες ήχησαν κοντά στον πόλη Shlomi και στα χωριά  Margaliot και Manara καθώς δεκάδες βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ από την άλλη πλευρά των λιβανέζικων συνόρων ενώ αρκετές ρουκέτες εξερράγησαν σε ανοιχτές περιοχές κοντά στην πόλη.
Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι κατόπιν αυτού η ισραηλινή αεροπορία επιτέθηκε και κατέστρεψε στόχους της Hezbollah στο Λίβανο.

Οι αντάρτες Χούτι θα πλήττουν όλα τα πλοία που έχουν σχέση με το Ισραήλ

Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι της Υεμένης θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Yahia Sharia, σύμφωνα με λογαριασμό τους στο Telegram την Κυριακή 19/11.
Ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούτι κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα αυτών των πλοίων.
Λίγες ώρες μετά, το σαουδαραβικό κανάλι Al Arabiya μετέδωσε ότι οι αντάρτες Χούθι έχουν καταλάβει ισραηλινό φορτηγό.
Το Ισραήλ ελέγχει τις αναφορές αυτές και αναφέρει ότι εκτιμάται πως  δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλοίο.

Al Thani (Κατάρ): Πολύ κοντά η συμφωνία  για τους ομήρους

Στο διπλωματικό επίπεδο, κατά τις επαφές που λαμβάνουν χώρα στη Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και την προστασία των αμάχων στη Γάζα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεϊχης Mohamed bin Adulrahman al Thani, δήλωσε ότι η πεποίθησή του είναι ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas είναι πολύ κοντά, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις που παραμένουν είναι «πολύ μικρές».
«Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη μία συμφωνία είναι κυρίως πρακτικές και διαχειριστικές», δήλωσε ο Σεΐχης al Thani, στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrel.
Ωστόσο ο al Thani έσπευσε να προσθέσει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ και η πολιορκία του νοσοκομείου al-Shifa στη Γάζα αποτελούν «έγκλημα».
«Το Ισραήλ δεν σέβεται κανέναν διεθνή νόμο ή σύμβαση», κατέληξε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borell δήλωσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα, πρέπει να εφαρμοστεί.
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι απλά λέξεις… Πρέπει να εφαρμόζονται», είπε.
Τη Δευτέρα 19/11 θα γίνει έκτακτη συνεδρίου του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Στη συνεδρίαση που θα γίνει διαδικτυακά θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ursula von der Leyen: Αντίθετη και η ΕΕ στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen από την άλλη μεριά που περιοδεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε  ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Addel Fatah al Sissi που έγινε το Σάββατο 18/11 στο Κάιρο.
«Συζήτησα με τον πρόεδρο al Sissi την τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ευχαρίστησα την Αίγυπτο για τον ρόλο της στην παροχή και την διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους», δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter (Χ) η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Συμφωνούμε επί της αρχής για τον μη εκτοπισμό των Παλαιστινίων και για έναν πολιτικό ορίζοντα που θα βασίζεται στην λύση των δύο κρατών», παλαιστινιακού και ισραηλινού, πρόσθεσε.
Στην συνέχεια, η πρόεδρος της Κομισιόν μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στο Al Aris στη χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής που συνορεύει με το Ισραήλ και την Γάζα.
Από εκεί, βρέθηκε στο συνοριακό πέρασμα της Rafah, όπου χαιρέτισε τις νέες «αιγυπτιακές προσπάθειες» για την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Στο αεροδρόμιο του Al Aris συγκεντρώνεται εδώ και εβδομάδες η διεθνής βοήθεια η οποία πρέπει να διοχετευθεί στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του περάσματος της Rafah,  του μοναδικού συνοριακού περάσματος που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ και από όπου η βοήθεια προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό περνά στάγδην.
Στο Al Aris η Ursula von der Leyen  δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «τετραπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα, που φθάνει πλέον τα 100 εκατομμύρια ευρώ και προστίθεται στην βοήθεια των 260 εκατομμυρίων ευρώ που προσφέρουν τα κράτη μέλη της Ενωσης».
«Συμφωνούμε όλοι ότι ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στην Γάζα πρέπει να αυξηθεί και αυτή είναι η ιδέα πίσω από την πρόταση της Κύπρου για την εγκαθίδρυση θαλασσίου διαδρόμου», είπε.
Την Κυριακή 19/11 η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdallah B.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για να σταματήσει μια ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον «άσχημο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον αμάχων», δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.
Οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να αναγκάσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο για την προστασία των αμάχων και να διασφαλίσουν  ότι το Ισραήλ θα ακούει τις παγκόσμιες εκκλήσεις για μια αδιάκοπη ροή βοήθειας στον θύλακα, τόνισε ο Ιορδανός μονάρχης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης