Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό - «Τρύπα» 60 δισ. ευρώ μετά τη δικαστική απόφαση - κόλαφο

Γερμανία: Αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό - «Τρύπα» 60 δισ. ευρώ μετά τη δικαστική απόφαση - κόλαφο
Η δικαστική απόφαση εμπόδισε την κυβέρνηση να μεταφέρει 60 δισ. ευρώ σε αδιάθετα κονδύλια από την πανδημία προς πράσινες πρωτοβουλίες
Σχετικά Άρθρα
Η επιτροπή προϋπολογισμού της Γερμανίας διέκοψε τις τελικές διαβουλεύσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τους επικεφαλής του προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που έφερε τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προσπαθεί να διορθώσει μια μεγάλη τρύπα στα δημοσιονομικά του, αφού η δικαστική απόφαση εμπόδισε την κυβέρνηση να μεταφέρει 60 δισ. ευρώ σε αδιάθετα κονδύλια από την πανδημία προς πράσινες πρωτοβουλίες και στήριξη της βιομηχανίας.
Η απόφαση του δικαστηρίου αύξησε τις εντάσεις στον ήδη εύθραυστο τριμερή συνασπισμό του καγκελάριου Olaf Scholz, ο οποίος έχει δει την υποστήριξη να υποχωρεί, καθώς αντιμετωπίζει μια σειρά κρίσεων και η οικονομία παραπαίει στα πρόθυρα της ύφεσης, σημειώνει το Reuters.

Διαφωνίες Πράσινων - Φιλελεύθερων

Αν και οι Πράσινοι επιθυμούν πρόσθετες δαπάνες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι ηγούνται του υπουργείου Οικονομικών, απορρίπτουν το πρόσθετο χρέος και τους υψηλότερους φόρους.
"Ορισμένες από τις δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος θα πρέπει τώρα να περικοπούν, κάτι στο οποίο τα κυβερνητικά κόμματα πιθανόν να δυσκολευτούν να συμφωνήσουν", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer.
Το περιεχόμενο των προϋπολογισμών των υπουργείων οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής, δήλωσαν οι υπεύθυνοι του προϋπολογισμού.
Τα κρατικά φρένα για τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επρόκειτο να λήξουν στο τέλος του έτους, παρατάθηκαν έως τις 31 Μαρτίου 2024, μετέδωσε την Παρασκευή το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να εγκρίνει την αλλαγή, επέτρεψε την παράταση μόνο μέχρι το τέλος Μαρτίου, ανέφερε το dpa.

Καθυστερήσεις

Ορισμένες συγκεκριμένες πιστώσεις δαπανών, ωστόσο, θα συζητηθούν λεπτομερώς την ερχόμενη Πέμπτη, μετά την ειδική συνεδρίαση της Τρίτης για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου.
Τα τελικά βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού και τα νέα στοιχεία για το χρέος θα δημοσιοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη, αντί για αυτή την εβδομάδα, όπως αναμενόταν προηγουμένως.
Ένα από τα δύο τμήματα του προϋπολογισμού που δεν μπόρεσε να οριστικοποιηθεί περιλαμβάνει βασικά σχέδια, όπως ο διπλασιασμός της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Την Τετάρτη, η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ώθησε την κυβέρνηση να αναβάλει την επίσημη ψηφοφορία της επιτροπής προϋπολογισμού για την επόμενη Πέμπτη.
Παρά τη δικαστική απόφαση, ο προϋπολογισμός του 2024 αναμένεται να ψηφιστεί κανονικά στο τέλος της εβδομάδας προϋπολογισμού της Bundestag την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής προϋπολογισμού.
Οι επικεφαλής του προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνασπισμού κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι αρνείται να συνεργαστεί στις διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό.
"Καλούμε το CDU/CSU να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τη δικαστική απόφαση και τις συνέπειές της αντί να εμποδίζει τις εργασίες στο κοινοβούλιο", δήλωσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης