Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κορυφαίοι των ΗΠΑ στο δείπνο με τον Κινέζο Xi Jinping – Τους υποσχέθηκε να στείλει μερικά πάντα στο ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνιας

Οι κορυφαίοι των ΗΠΑ στο δείπνο με τον Κινέζο Xi Jinping – Τους υποσχέθηκε να στείλει μερικά πάντα στο ζωολογικό κήπο της Καλιφόρνιας
Το δείπνο με τον Xi ήταν ένα «καυτό εισιτήριο» για τους CEO των πιο ισχυρών εταιρειών της Αμερικής
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ο επικεφαλής της Tesla, Elon Musk, και ο Steve Schwarzman της Blackrock, ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στη δεξίωση στο Σαν Φρανσίσκο για την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.
Διοργανωμένο από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας και την Εθνική Επιτροπή Σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, το δείπνο ακολούθησε τη ημερήσια σύνοδο κορυφής του Xi με τον Πρόεδρο Joe Biden, την οποία ο Biden χαρακτήρισε «μερικές από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε».
Το δείπνο με τον Xi ήταν ένα «καυτό εισιτήριο» για τους CEO των πιο ισχυρών εταιρειών της Αμερικής, μια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησης μιας χώρας που έκανε εμπόριο αξίας σχεδόν 760 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.
Καλεσμένοι ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Salesforce, Marc Benioff, ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Stan Deal, ο διευθύνων σύμβουλος της FedEx, Raj Subramaniam, ο επικεφαλής της Visa Ryan McInerney, ο Ray Dalio της Bridgewater Associates, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ο πρόεδρος της Mastercard, Merit Janow και ο Larry Fink της BlackRock.
Η κυβέρνηση Biden εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εμπορίου Gina Raimondo, τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα, Nicholas Burns και τον Kurt Campbell, κορυφαίο σύμβουλο του Λευκού Οίκου για την Κίνα. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed, είχε επίσης μια θέση στο βασικό τραπέζι.
Σύμφωνα με τις κάρτες θέσεων, ο Cook καθόταν δίπλα στον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είπαν ότι ο Musk παρευρέθηκε στη δεξίωση των VIP, αλλά δεν έμεινε για το δείπνο.

Συνεργάτες ή αντίπαλοι;

Ο Xi εκφώνησε την κεντρική ομιλία, τις πιο εκτενείς παρατηρήσεις του μέχρι στιγμής στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ.
Χρησιμοποίησε μάλιστα την ομιλία για να παρουσιάσει μια άποψη για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας που διαφέρει σημαντικά από αυτή του Biden.
«Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» αναρωτήθηκε ο Xi.
«Αν κάποιος δει την άλλη πλευρά ως πρωταρχικό ανταγωνιστή, την πιο συνεπακόλουθη γεωπολιτική πρόκληση και μια απειλή με ρυθμό, θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, άστοχες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα», είπε ο Xi.
Το ότι ο Biden έχει περιγράψει την Κίνα με καθέναν από αυτούς τους όρους στο παρελθόν δεν ήταν τυχαία.
Αντί για αντιπάλους, ο Xi τόνισε ότι η Κίνα θέλει μια εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια σχέση «win-win».
Ως μέρος του γενικού μηνύματός του, ο Xi ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα στείλει πάντα στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, αφού τρεις από τις αρκούδες επέστρεψαν πρόσφατα στην Κίνα από τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο Smithsonian της Ουάσιγκτον.
«Τα πάντα είναι από καιρό απεσταλμένοι της φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού», είπε.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διατήρηση των πάντα και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των Καλιφορνέζων, ώστε να εμβαθύνουμε τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης