Τελευταία Νέα
Διεθνή

40N6: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση – Ο Ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύεται από S 400 και χτυπά... κυριολεκτικά παντού

40N6: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση – Ο Ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύεται από S 400  και χτυπά... κυριολεκτικά παντού
Ο νέος κατευθυνόμενος πύραυλος 40N6 που εκτοξεύτηκε από συστοιχίες S-400 χρησιμοποιήθηκε για το χτύπημα στόχων «σε μέγιστες αποστάσεις»
Σχετικά Άρθρα
Το πλέον διάσημο σύστημα αεράμυνας, το ρωσικό S- 400 απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη φήμη, αφού χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί σε έναν στόχο στην Ουκρανία με έναν νέο τύπο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Ο νέος κατευθυνόμενος πύραυλος 40N6 που εκτοξεύτηκε από συστοιχίες S-400 χρησιμοποιήθηκε για το χτύπημα στόχων «σε μέγιστες αποστάσεις», με ρωσικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης A-50 να λειτουργούν παράλληλα με τους εκτοξευτές και να παρέχουν πρόσθετη καθοδήγηση στους πυραύλους.
Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι η τροχιά του 40N6 - πρώτα άνοδος σε εξαιρετικά μεγάλο ύψος και μετά κάθοδος στον επιδιωκόμενο στόχο– ουσιαστικά του προσφέρει «απαράμιλλες δυνατότητες κρούσης» και την ικανότητα να χτυπά στόχους σε χαμηλό υψόμετρο.

Τι μπορεί να κάνει ο 40N6;

Ο 40N6 είναι ένας ρωσικής κατασκευής κατευθυνόμενος πύραυλος εδάφους - αέρος, σχεδιασμένος για συστήματα αεράμυνας S-400 και S-500, που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε βεληνεκές έως 380 χιλιόμετρα.  Το ενσωματωμένο σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου επιτρέπει την εκτόξευση 40N6 σε στόχους που βρίσκονται πέρα από την εμβέλεια του αποκλειστικού σταθμού ραντάρ της μονάδας εκτοξευτή.
Όπως εξήγησε ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Dmitry Kornev τα συνηθισμένα ραντάρ έχουν πρόβλημα να ανιχνεύσουν στόχους σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.
«Ένας πύραυλος μπορεί να φτάσει σε έναν στόχο τόσο μακριά, αλλά δεν θα γνώριζε πού ακριβώς να πετάξει και ποιον να στοχεύσει. Και η μονάδα εκτοξευτή επίσης μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό», είπε ο Kornev.
Στην περίπτωση του 40N6, αυτό το πρόβλημα διορθώθηκε μέσω «κάτι που ονομάζεται προσδιορισμός στόχου, όταν ένα άλλο σύστημα παρέχει δυνατότητες ραντάρ σε αυτόν τον πύραυλο», εξήγησε ο αναλυτής.

40N.JPG
Διπλάσιο βεληνεκές, καταστροφικά αποτελέσματα

«Για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος A-50 εντοπίζει έναν στόχο και μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες σε ένα σύνταγμα αεράμυνας που εκτοξεύει αυτόν τον πύραυλο.
Ο πύραυλος ακολουθεί αυτή την καθοδήγηση μετά την εκτόξευση, δεν «βλέπει» ακόμη τον στόχο και απλώς πετά προς την κατεύθυνσή του.
Ο πύραυλος τελικά ανιχνεύει τον στόχο, κλειδώνει πάνω του και κινείται για να τον καταστρέψει.
Η άφιξη αυτού του πυραύλου ουσιαστικά διπλασίασε το αποτελεσματικό βεληνεκές των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, το οποίο προηγουμένως δεν ξεπερνούσε το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων λόγω των προαναφερθέντων προβλημάτων απόκτησης στόχων, σημείωσε ο Kornev.
Παρατήρησε πως ένας πύραυλος 40N6 μπορεί να στοχεύσει σχεδόν οποιοδήποτε αερομεταφερόμενο εχθρικό στόχο, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, των πυραύλων cruise των αερομεταφερόμενων συστημάτων ραντάρ μεγάλης εμβέλειας.
Επιπλέον, ένας πύραυλος 40N6 μπορεί να χτυπήσει στόχους σε αποστάσεις όπου οι εν λόγω στόχοι απλώς «δεν περιμένουν επίθεση», επεσήμανε ο Kornev.
40n6.jpg

Αποκρούουν μαζικές επιθέσεις

Πρόσθεσε ότι, ενώ τα ρωσικά S-400 ήταν ήδη ικανά να αποκρούουν μαζικές αεροπορικές επιθέσεις, η προσθήκη του 40N6 στο οπλοστάσιό τους, τους επιτρέπει πλέον να αποκρούουν τέτοιες επιθέσεις σε πολύ μεγάλη απόσταση.
«Η Δύση δεν έχει τέτοια συστήματα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή», παρατήρησε ο Kornev, σημειώνοντας πως οι δυτικοί μηχανικοί προφανώς δεν έχουν σχεδιάζει έναν πύραυλο όπως ο 40N6.

Εξαιρετικά αποτελεσματική και συνδυαστική αεράμυνα

Υπενθυμίζεται πως το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου A-50 διαδραμάτισε βασικό ρόλο στα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας που καταστρέφουν ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, δήλωσε στο Sputnik ο Yury Knutov , Ρώσος στρατιωτικός ιστορικός και σχολιαστής.
Ο ρωσικός στρατός διαθέτει πλέον πυραυλικά συστήματα αεράμυνας που κατέρριψαν συνολικά 24 ουκρανικά αεροσκάφη μέσα σε πέντε ημέρες, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Sergey Shoigu.
Όλα αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη είχαν πιθανώς καταρριφθεί από το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400, υποστήριξε ο Knutov, υπενθυμίζοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για τον τύπο της αεράμυνας.
Παρατήρησε εξάλλου ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύστημα S-300 σε συνδυασμό με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Beriev A-50 για να καταστρέψει ουκρανικά αεροσκάφη.

interceptor.JPG
«Έτσι, χάρη στην ικανότητά τους να πετούν σε μεγάλο ύψος, τα A50 μπορούν να ανιχνεύσουν εχθρικά αεροσκάφη που απογειώνονται από κλειστά ή μυστικά ουκρανικά στρατιωτικά αεροδρόμια, ή ακόμα και από τμήματα αυτοκινητοδρόμων», εξήγησε ο Knutov.
Όσον αφορά τον αναχαιτιστή πυραύλων S-300, «φθάνει σε μια συγκεκριμένη περιοχή χάρη είτε σε ένα αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης είτε σε εντολές που αποστέλλονται απευθείας από τον πολυλειτουργικό σταθμό ραντάρ του αεροσκάφους Α50», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Και τότε ο ίδιος ο αναχαιτιστής αρχίζει να αναζητά έναν στόχο, εντοπίζοντας και τελικά καταστρέφοντάς τον.
Το βεληνεκές του συστήματος αεράμυνας εδώ μπορεί να είναι κολοσσιαίο, έως και 400 χιλιόμετρα, ή ακόμα περισσότερο», επεσήμανε ο σχολιαστής.
Τόνισε ότι το γεγονός πως η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 24 ουκρανικά αεροσκάφη σε πέντε ημέρες υποδηλώνει «την ικανή χρήση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων και μια αλλαγή στην τακτική των δυνάμεων αεράμυνας.

Η μοίρα των F -16

«Αυτό, μαζί με τη χρήση των αεροσκαφών Α-50, μας επιτρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα όχι μόνο του εντοπισμού εχθρικών αεροσκαφών, αλλά και της καταστροφής τους με υψηλή αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κάτι που με τη σειρά του θα αναγκάσει τις χώρες του ΝΑΤΟ να σκεφτούν αν η Ουκρανία χρειάζεται πραγματικά (τα αμερικανικής κατασκευής) αεροσκάφη F-16, τα οποία μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα με τα σοβιετικής κατασκευής Su-27 και MiG-29 μαχητικά αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας», είπε ο Knutov αναφερόμενος προφανώς στις πρόσφατες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για τα καταρριφθέντα ουκρανικά Su-27 και MiG-29 στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Η Μόσχα έχει δεσμευθεί να απαντήσει για την ανάπτυξη F-16 στη στρατιωτική της στρατηγική και προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο «σενάριο κλιμάκωσης» εγκυμονεί «τεράστιους κινδύνους» για τη Δύση.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ δημιουργούν κινδύνους άμεσης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
Πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει την παράδοση των F-16 ικανών να φέρουν πυρηνικά στο Κίεβο ως απειλή από τη Δύση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης