Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ιστορική αλλαγή από τον πόλεμο στην Ουκρανία - Ο αργός και οδυνηρός θάνατος που έφερε η επανάσταση των drones

Η ιστορική αλλαγή από τον πόλεμο στην Ουκρανία - Ο αργός και οδυνηρός θάνατος που έφερε η επανάσταση των drones
Η πρόοδος της τεχνολογίας των drone έχει αλλάξει τον τρόπο του πολέμου
Η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει προχωρήσει πολύ πιο αργά από ό,τι περίμενε κανείς.
Ειδικά οι δυτικοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να βλέπουν ότι οι Ουκρανοί είναι ανίκανοι για το είδος του γρήγορου, μεγάλης κλίμακας blitzkrieg που οραματίστηκαν.
Ωστόσο, οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά: οι μαζικές επιθέσεις έχουν γίνει αυτοκτονικές και η σταδιακή πρόοδος είναι ο μόνος τρόπος για τη νίκη.
Σύμφωνα με τον γεωστρατιγικό αναλυτή David Hambling, παρόμοια μοτίβα στον πόλεμο βλέπουμε ιδιαίτερα τελευταία στη θάλασσα και στον αέρα και για παρόμοιους λόγους.
Η πρόοδος της τεχνολογίας των drone το έχει μετατρέψει σε πόλεμο αργoύ και οδυνηρού θανάτου.
Τεχνικά γνωστό ως Lingchi που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «αργός τεμαχισμός», ο αργός θάνατος ήταν μια μορφή δημόσιας εκτέλεσης που προορίζεται για τους χειρότερους παραβάτες στην Κίνα.
Ο Lingchi ήταν επώδυνος και αργός, αλλά πάντα κατέληγε σε θάνατο.
Η νέα μορφή πολέμου είναι ομοίως πιο αργή και πιο σταδιακή από το αποφασιστικό χτύπημα ενός εκτελεστή, αλλά εξακολουθεί να είναι θανατηφόρος.

Αποτυχία συνδυασμένων όπλων;

Το δόγμα του ΝΑΤΟ απαιτεί επιθετικές ενέργειες που βασίζονται σε ελιγμούς συνδυασμένων όπλων, δηλαδή μια αιχμή του δόρατος από άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού που διαπερνούν τις εχθρικές γραμμές με την υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας.
Τα δύο τελευταία είναι σημαντικά για την καταστολή των αμυντικών πόρων και την απόκτηση ευκαιρίας για την επιτιθέμενη δύναμη να αντιμετωπίσει τον εχθρό.
Η επίτευξη του επιπέδου συντονισμού που απαιτείται για μια μονάδα μεγέθους ταξιαρχίας για να πραγματοποιήσει μια επίθεση είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα.
Οι στρατοί του ΝΑΤΟ που είναι στελεχωμένοι με επαγγελματίες στρατιώτες ξοδεύουν χρόνια μαθαίνοντας πώς να πολεμούν μαζί αποτελεσματικά.
Ουκρανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι κινητοποιήθηκαν πρόσφατα, εκπαιδεύονται μόλις λίγες εβδομάδες πριν πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις.
Ακόμη χειρότερα, ο εχθρός τους σκάβει εδώ και μήνες πίσω από τσιμεντένια εμπόδια, τάφρους κατά των αρμάτων και εκτεταμένα ναρκοπέδια.
Οι ουκρανικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας μεγάλες τεθωρακισμένες μονάδες είχαν μεγάλες απώλειες ακόμη και όταν σημείωναν πρόοδο, οι Ουκρανοί, αρκετά κατανοητό, άλλαξαν τακτική στη χρήση μικρών μονάδων και λιγότερων οχημάτων.
Τώρα μια επιχείρηση μπορεί να περιλαμβάνει μόνο 10-30 στρατιώτες κάθε φορά που πραγματοποιούν κρυφές διεισδύσεις με τα πόδια για να βρουν έναν τρόπο μέσω άμυνων.
Αντί για γρήγορες θωρακισμένες ανακαλύψεις, βλέπουμε αργά αυξητικά κέρδη καθώς οι Ρώσοι απωθούνται λίγα μέτρα κάθε φορά.
Κάποιοι υποθέτουν ότι η συνδυασμένη επίθεση με όπλα θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν οι Ουκρανοί ήταν πιο επαγγελματίες, αλλά όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή φαίνεται να μην πιστεύουν σε αυτό.
«Οι μέρες των μαζικών τεθωρακισμένων επιθέσεων, που έπαιρναν πολλά χιλιόμετρα εδάφους κάθε φορά, όπως κάναμε το 2003 στο Ιράκ - αυτά τα πράγματα έχουν ξεπεραστεί επειδή τα drones έχουν γίνει τόσο αποτελεσματικά τώρα», ανέφερε ο Bradley Crawford, πρώην λοχίας του αμερικανικού στρατού και βετεράνος του πολέμου που εκπαιδεύει τώρα ουκρανικές δυνάμεις.
Και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν τώρα χιλιάδες drones στην πρώτη γραμμή.
Οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης μεγάλης κλίμακας εντοπίζεται πολύ πριν φτάσει σε απόσταση βολής και εμπλέκεται με πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και drones καμικάζι.
Ο Ryan O'Leary, ένας άλλος βετεράνος του αμερικανικού στρατού που πολεμά τώρα στο πλευρό των Ουκρανών, είπε το ίδιο σε συνέντευξή του στο Politico, επισημαίνοντας ότι η εκπαίδευση του ΝΑΤΟ που έλαβαν τα ουκρανικά στρατεύματα δεν κάλυπτε την πραγματικότητα του σύγχρονου πολέμου με drone - κυρίως επειδή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμη προσαρμοσμένες σε αυτό.
Συγκεκριμένα, οποιοδήποτε τεθωρακισμένο όχημα στο ύπαιθρο είναι πιθανό να γίνει στόχος καμικάζι FPV, αγωνιστικά drones που φέρουν κεφαλές RPG.
Αυτά κοστίζουν μερικές εκατοντάδες δολάρια το καθένα και οι εθελοντικές ομάδες και στις δύο πλευρές παράγουν χιλιάδες κάθε μήνα.
Συνήθως χρειάζονται πολλά χτυπήματα FPV για να σταματήσει ένα τανκ, αλλά υπάρχουν πολλά από αυτά.
«Όπως μπορείτε να δείτε, μερικές δεκάδες drones FPV μπορούν να σταματήσουν εντελώς οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια», λέει η λεζάντα ενός ουκρανικού βίντεο που δείχνει πώς σταμάτησαν μια ρωσική θωρακισμένη προέλαση.
Όπως είπε ο στρατιωτικός αναλυτής Sergio Miller στο 19FortyFive, αυτή η αφθονία αντιαρματικών όπλων ακριβείας χαμηλού κόστους έχει παρόμοια επίδραση με το πολυβόλο στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο: έκανε την επίθεση σε ανοιχτό έδαφος σχεδόν αυτοκτονική.
Όπως οι γραμμές των προχωρημένων πεζοπόρων που έφτιαξαν ξιφολόγχες το 1916, μια διμοιρία τανκς έχει λίγες πιθανότητες να πλησιάσει τον εχθρό πριν αποδεκατιστεί από χτυπήματα του FPV.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας πόλεμος μικρότερης κλίμακας και πιο σταδιακός.
Ένας πόλεμος χιλιάδων περικοπών.

Ανορθόδοξο Ναυτικό της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δεν έχει αποτελεσματικό συμβατικό ναυτικό.
Η Hetman Sahaidachny, η μοναδική φρεγάτα της Ουκρανίας, βρισκόταν στο λιμάνι του Mykolaiv για επισκευές και οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούσαν γρήγορα, έτσι ο διοικητής αναγκάστηκε να καταστρέψει το σκάφος στο λιμάνι.
Θεωρητικά αυτό άφησε τη Ρωσία σε πλήρη ναυτικό έλεγχο ολόκληρης της Μαύρης Θάλασσας, στην πράξη τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.
Η Ουκρανία αντέδρασε, όχι με τις συμβατικές ναυτικές δυνάμεις, αλλά με έναν στολίσκο τοπικά κατασκευασμένων πλοίων drone γνωστών επίσης ως Uncrewed Surface Vessels ή USVs.
Το μικρότερο από αυτά είναι ουσιαστικά ένα ρομπότ τζετ σκι, το μεγαλύτερο σκάφος Sea Baby έχει μήκος 18 πόδια.
Όλα είναι ταχύπλοα, γεμάτα εκρηκτικά και καθοδηγούμενα από τηλεχειριστή χρησιμοποιώντας βιντεοκάμερα στην πλώρη του σκάφους.
Τον Οκτώβριο του 2022 πολλά USV καμικάζι παραβίασαν τη ρωσική άμυνα γύρω από τη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη και επιτέθηκαν σε πλοία που ήταν αγκυροβολημένα εκεί.
Χτύπησαν το ναρκαλιευτικό Ivan Golubets και τη φρεγάτα Admiral Makarov, προκαλώντας ζημιές και στα δύο.
Τον Νοέμβριο, περισσότερα μη επανδρωμένα σκάφη επιτέθηκαν στη βάση στο Νοβοροσίσκ, αλλά δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.
Οι επόμενες επιθέσεις ακολούθησαν σχεδόν το ίδιο μοτίβο, με μια άλλη επιδρομή στη Σεβαστούπολη τον Μάρτιο, μια ανεπιτυχή επίθεση από τρία USV στο ρωσικό πλοίο πληροφοριών Ivan Khurs τον Μάιο και ένα άλλο πλοίο πληροφοριών, το Priazovye, τον Ιούνιο.
Τρία περιπολικά πλοία δέχθηκαν επίθεση στη θάλασσα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο χωρίς να προκληθεί καμία ζημιά, αλλά δύο ρωσικά πετρελαιοφόρα υπέστησαν ζημιές σε ξεχωριστές επιθέσεις USV, καθώς και το αποβατικό πλοίο Olenegorsky Gornyak.
Η πιο αξιοσημείωτη επίθεση με μη επανδρωμένο σκάφος έθεσε εκτός δράσης ένα τμήμα της Γέφυρας του Κερτς.
Αυτό πραγματοποιήθηκε από μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Sea Baby, το καθένα από τα οποία έφερε μια κεφαλή 1600 λιβρών που προφανώς ήταν σχεδιασμένη να κατευθύνει την έκρηξη στην κεφαλή του οχήματος αντί να στοχεύει τα πιο στιβαρά στηρίγματα από σκυρόδεμα.
Το ναυτικό των drone εργάζεται με εναέρια drones, μερικές φορές χτυπώντας ταυτόχρονα.
Η Ουκρανία έχει επίσης αποκτήσει αποτελεσματικούς πυραύλους κατά πλοίων – τα τοπικά κατασκευασμένα όπλα Neptune επιφανείας-επιφάνειας και Storm Shadow αέρος-εδάφους που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε αυτό τον συνδυασμό απειλών είναι δύσκολο να αμυνθεί κανείς.
Εάν τα πολεμικά πλοία παραμείνουν στο λιμάνι, είναι ασφαλή από τα USV, αλλά γίνονται ευάλωτα σε χτυπήματα πυραύλων.
Δεν υπήρξαν μεγάλες ναυμαχίες όπως η εκστρατεία στον Ειρηνικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν υπήρξαν καν πολλές βυθίσεις, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη ναυαρχίδα της Ρωσίας Moskva που βυθίστηκε από πύραυλο Neptune.
Αντίθετα, ο στόλος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας έχει καταρρεύσει.
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, τα ουκρανικά USV γίνονται όλο και πιο πολλά και πιο ικανά.

Πόλεις υπό Πολιορκία

Μια παρόμοια ιστορία διαδραματίζεται στον αεροπορικό πόλεμο.
Υπάρχουν λίγες αεροπορικές επιδρομές από αεροσκάφη με πλήρωμα, αλλά και οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν drones για να καταστρέψουν τον εχθρό.
Η Ρωσία έχει εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό τα προπολεμικά αποθέματά της τόσο σε πυραύλους κρουζ όσο και σε βαλλιστικούς πυραύλους και τώρα εκτοξεύει πυραύλους αμέσως μόλις κατασκευαστούν.
Η παραγωγή υπολογίζεται σε περίπου 100 πυραύλους όλων των τύπων —κρουζ και βαλλιστικών, εκτοξευόμενου αέρα, θάλασσας και εδάφους— το μέγιστο ανά μήνα.
Ο πραγματικός αριθμός είναι μάλλον μικρότερος.
Αυτό δεν αρκεί για έναν συνεχή βομβαρδισμό και η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο στα ιρανικά drones καμικάζι Shahed.
Αυτά τα φθηνά όπλα είναι ουσιαστικά μικροί πύραυλοι κρουζ με έλικα.
Η κεφαλή του Shahed είναι ένα κλάσμα του μισού τόνου εκρηκτικής ύλης που παραδίδεται από ένα Kalibr και με ταχύτητα πλεύσης περίπου 110 mph είναι πολύ πιο εύκολο να καταρριφθεί.
Αλλά αναπτύσσονται σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, με πάνω από 400 να καταγράφονται τον Σεπτέμβριο.
Η Ουκρανία μπορεί να έχει αρκετούς πυραύλους Patriot για να αναχαιτίσει κάθε βαλλιστικό πύραυλο που στέλνεται στο δρόμο της, αλλά δεν έχει αρκετά για να αντιμετωπίσει τα κύματα των Shaheds.
Ως εκ τούτου, κάποιοι τα καταφέρνουν.
Τον περασμένο χειμώνα η Ρωσία στόχευσε μικρούς υποσταθμούς και άλλες υποδομές για να προκαλέσει μπλακ άουτ σε τμήματα της Ουκρανίας.
Φέτος μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.
Και πάλι, δεν πρόκειται για ένα μόνο αποφασιστικό χτύπημα, αλλά για την παραγωγή σωρευτικής ζημίας.
Η Ουκρανία στοχεύει να χρησιμοποιήσει τις ίδιες τακτικές εναντίον της Ρωσίας, έχοντας αναπτύξει την ικανότητά της να κατασκευάζει μικρά, μακράς εμβέλειας drones κρούσης σε ποσότητα.
Οι πρώτοι έχουν σταλεί για να ερευνήσουν την άμυνα της Μόσχας, με κάποια επιτυχία, χτυπώντας κυβερνητικά κτίρια και άλλους στόχους υψηλού προφίλ.
Αλλού ουκρανικά drones με σχετικά μέτριες κεφαλές πυρπόλησαν ρωσικές δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων και χωματερές πυρομαχικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης