Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Αναβάθμιση των προβλέψεων για Κίνα - Στο 5,4% το 2023, στο 4,6% το 2024

tags :
ΔΝΤ: Αναβάθμιση των προβλέψεων για Κίνα - Στο 5,4% το 2023, στο 4,6% το 2024
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισκέφθηκαν την Κίνα από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την Κίνα προέβη το ΔΝΤ «βλέποντας» ανάπτυξη 5,4% για το 2023, επικαλούμενο την καλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη του γ' τριμήνου και τις πρόσφατες ανακοινώσεις πολιτικής του Πεκίνου.
Ωστόσο, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος στο 4,6% «εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αγορά ακινήτων και της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης».
Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ είχε υποβαθμίσει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5% και στο 4,2% το 2024.
«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι αυξημένοι και εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χαμηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα και αυξανόμενους κινδύνους για την ποιότητα του ενεργητικού» ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση, η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Gita Gopinath
Η ίδια και άλλοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επισκέφθηκαν την Κίνα από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με μια ανακοίνωση, η Gopinath συναντήθηκε με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng, τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC) Yi Huiman, τον επίτροπο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Kang Yi, τον υφυπουργό Εμπορίου Wang Shouwen, τον υφυπουργό Οικονομικών Liao Min και τον πρόεδρο της EXIM Wu Fulin.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ του γ' τριμήνου αυξήθηκε κατά 4,9%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και ενισχύοντας τις προβλέψεις για ανάπτυξη για το σύνολο του έτους της τάξης του 5% ή και περισσότερο.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλαβαν μέτρα τις τελευταίες εβδομάδες για να ανακοινώσουν περαιτέρω στήριξη του προβληματικού τομέα των ακινήτων και των τοπικών κυβερνήσεων. Το Πεκίνο έλαβε επίσης τη σπάνια απόφαση να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Ο στόχος των αρχών να δημιουργήσουν την απαραίτητη προσαρμογή στην αγορά ακινήτων είναι ευπρόσδεκτος», αναφέρει η Gopinath, στην ανακοίνωση. «Η πρόκληση είναι να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό κόστος και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης