Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χρυσοφόρος» ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις δυτικές πολεμικές βιομηχανίες – Ποιοι επωφελήθηκαν περισσότερο

«Χρυσοφόρος» ο πόλεμος στην Ουκρανία για τις δυτικές πολεμικές βιομηχανίες – Ποιοι επωφελήθηκαν περισσότερο
Κάθε χρόνο, οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη λεγόμενη «άμυνα»
Το παλαιότερο και το πιο εύκολα κερδοφόρο στοίχημα του επιχειρείν παγκοσμίως είναι ο πόλεμος.
Αυτό είχε αναφέρει ο απόστρατος στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Smedley Butler, δείχνοντας ότι ο πόλεμος είναι κάτι που… όλοι θέλουν.
Και αυτό είναι το μόνο διεθνές σε εμβέλεια.
«Είναι το μόνο στο οποίο τα κέρδη υπολογίζονται σε δολάρια και οι απώλειες σε ζωές».
Και πράγματι, κάθε χρόνο, οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για τη λεγόμενη «άμυνα».
Αλλά πού ρέουν πραγματικά αυτά τα χρήματα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Visual Capitalist, φάνηκαν οι 25 κορυφαίες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο με βάση τα έσοδα του 2022, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Defense News.
Σημειώνεται ότι ο παρακάτω πίνακας δείχνει τα έσοδα κάθε εταιρείας από την άμυνα και όχι τα συνολικά έσοδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες όπως η Boeing παράγουν επίσης έσοδα από βιομηχανίες και τομείς που δεν σχετίζονται με την άμυνα.
2023-10-29_11-16-38.jpg

Δεδομένα και Χαρακτηριστικά Χώρας

Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι χώρες που εκπροσωπούνται περισσότερο σε αυτή τη λίστα, με 12 και τέσσερις αντίστοιχες εταιρείες στις 25 πρώτες.
1_407.JPG

Η.Π.Α.

Οι ΗΠΑ έχουν σταθερά τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό στον κόσμο, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν σε αυτήν την κατάταξη.
Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τρεις πρώτους:
Lockheed Martin
Δημιουργήθηκε το 1995 από τη συγχώνευση της Lockheed Corporation και του Martin Marietta
Αν και είναι κυρίως γνωστή για την παραγωγή προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών όπως το F-35, η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τη NASA για το διαστημόπλοιο Orion
RTX (πρώην Raytheon Technologies)
Η Raytheon παράγει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου του φορητού αντιαρματικού πυραυλικού συστήματος Javelin.
Σύμφωνα με το CSIS, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει 7.000 Javelins στην Ουκρανία, ίσο με περίπου το ένα τρίτο του αποθέματός τους.
Northrop Grumman
Αυτή η εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 από τη συγχώνευση της Northrop και της Grumman Aerospace, και είναι γνωστή για την ανάπτυξη του βομβαρδιστικού stealth B-2.
Τον Αύγουστο του 2023, η εταιρεία άνοιξε ένα γραφείο στην Ταϊβάν για να «επιταχύνει την πρόσβαση στις τεχνολογίες της εταιρείας».

Κίνα

Οι τρεις κορυφαίες εταιρείες της Κίνας σε αυτήν την κατάταξη είναι όλες κρατικές επιχειρήσεις.
Aviation Industry Corporation of China (AVIC)
Η AVIC είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας της Κίνας, καταλαμβάνοντας επίσης την 150η θέση στο Fortune Global 500 (2023).
Η Chengdu Aerospace Corporation, θυγατρική της AVIC, παράγει το πρώτο επιχειρησιακό μαχητικό stealth της Κίνας, το J-20.
China North Industries Group (CNIG)
Η CNIG δραστηριοποιείται διεθνώς με την επωνυμία Norinco Group.
Το 2003, ο Norinco επιβλήθηκε κυρώσεων από την κυβέρνηση Bush επειδή φέρεται να προμήθευε το Ιράν με πυραυλικές τεχνολογίες.
China South Industries Group (CSIG)
Η CSIG παράγει στρατιωτικά οχήματα, πυρομαχικά και άλλο εξοπλισμό.
Η εταιρεία κατέχει επίσης την Changan Automobile, μια μεγάλη μάρκα αυτοκινήτων στην Κίνα και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς EV στον κόσμο.

Ευρώπη

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες σε αυτόν τον κατάλογο που συνήθως δεν συνδέονται με την αμυντική βιομηχανία είναι η Airbus και η Rolls-Royce.
Η Airbus είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμπορικών αεροσκαφών στον κόσμο και χρησιμοποιείται ευρέως από μεγάλους αερομεταφορείς παράλληλα με τις προσφορές της Boeing.
Όσον αφορά την άμυνα, η Airbus παράγει μια ποικιλία από στρατιωτικά drones, μαχητικά και μεταφορικά μέσα.
Από την άλλη πλευρά, η Rolls-Royce είναι ένας σημαντικός προμηθευτής αεροσκαφών και ναυτικών κινητήρων και σχεδιάζει τα συστήματα πυρηνικής πρόωσης για τον στόλο των υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την Rolls-Royce Motor Cars, η οποία είναι σήμερα θυγατρική της BMW.
Η αρχική εταιρεία αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες τη δεκαετία του 1970, γεγονός που οδήγησε στον διαχωρισμό των επιχειρήσεων αυτοκινήτων και αεροκινητήρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης