Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικός σεισμός: Οι Γερμανοί θέλουν να συμμετάσχει το AfD στην κυβέρνηση – Έντονη πίεση στο CDU

Πολιτικός σεισμός: Οι Γερμανοί θέλουν να συμμετάσχει το AfD στην κυβέρνηση –  Έντονη πίεση στο CDU
Πώς έσπασαν τα πολιτικά ταμπού σε σχέση με την Άκρα Δεξιά - Όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Spiegel, το AfD έχει, από πολλές απόψεις, ήδη «ομαλοποιηθεί» στα μάτια των Γερμανών.
Το εθνικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε κατακόρυφη άνοδο στις δημοσκοπήσεις τον περασμένο χρόνο και τώρα είναι σαφώς το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα.
Ωστόσο, το ερώτημα ήταν πάντα αν το AfD θα μπορούσε να μεταφράσει αυτή τη δημοσκοπική υποστήριξη σε θέση εξουσίας στη γερμανική κυβέρνηση καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δηλώσει ότι αρνούνται συνεργασία.
Μια βασική δημοσκόπηση δείχνει ότι το AfD μπορεί να έχει την ευκαιρία να το κάνει πραγματικότητα.
Μια δημοσκόπηση του Civey για το περιοδικό Spiegel διαπίστωσε ότι το 47 % των Γερμανών λένε ότι θα το θεωρούσαν αποδεκτό εάν τα κόμματα συμμετείχαν σε συνασπισμό με το AfD σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η πρωτοποριακή δημοσκόπηση δείχνει ότι αν και όλα τα μεγάλα κόμματα απορρίπτουν τη συνεργασία με το AfD, το γερμανικό κοινό έχει πολύ πιο ανοιχτή άποψη για το κόμμα και αυτή η ανοιχτή άποψη θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια αλλαγή στη στάση των μεγάλων κομμάτων, δηλαδή της Χριστανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Αυτή είναι μια μετατόπιση gia το γερμανικό κοινό που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ακόμη και πριν από ένα χρόνο, όταν το AfD εξακολουθούσε να αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό λόγω των πολιτικών ταμπού στη Γερμανία σε σχέση με την Άκρα Δεξιά
.Το εθνικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Γερμανίας σημείωσε κατακόρυφη άνοδο στις δημοσκοπήσεις τον περασμένο χρόνο και τώρα είναι σαφώς το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα στη χώρα.
Ωστόσο, το ερώτημα ήταν πάντα αν το AfD θα μπορούσε να μεταφράσει αυτή τη δημοσκοπική υποστήριξη σε θέση εξουσίας στη γερμανική κυβέρνηση.

Στη Ανατολική Γερμανία 

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι η υποστήριξη για το ρόλο του AfD σε μια κυβέρνηση συνασπισμού είναι υψηλότερη στην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη.
Στα ανατολικά, το 55 % των Γερμανών θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ρόλο του AfD σε μια κυβέρνηση, ενώ το 44 % των Γερμανών στη Δύση θα μπορούσε να υποστηρίξει έναν τέτοιο συνασπισμό.
Η ανατολή θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον του AfD, και με τη σειρά του, ολόκληρης της Γερμανίας.
Πολλά εξαρτώνται από τις εκλογές του επόμενου έτους στα ανατολικκά κρατίδια  της Σαξονίας, του Βραδεμβούργου και της Θουριγγίας, όπου το AfD είναι επί του παρόντος το πιο δημοφιλές κόμμα σε όλες αυτές τις πολιτείες.
Με δεδομένο το τεράστιο προβάδισμα του AfD στις δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός συνασπισμού χωρίς το AfD μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατος σε ορισμένες από αυτές τις πολιτείες.
Ο Γερμανός ευρωβουλευτή; Maximilian Krah, ο οποίος ετοιμάζεται να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του AfD για την ΕΕ το 2024, επισημαίνει τι κρύβεται πίσω από την αύξηση της δημοτικότητας του AfD, πώς το καθεστώς εκτεταμένης επιτήρησης της Γερμανίας στοχεύει εδώ και καιρό την αντιπολίτευση και πώς αλλάζει η δημογραφική κατάσταση των ΗΠΑ που θα μπορούσε κάποια μέρα να επηρεάσει την ασφάλεια της Ευρώπης.



Εάν το AfD κταφέρει να κυβερνήσει έστω και σε ένα κρατίδιο, θα μπορούσε να... κανονικοποιήσει  περαιτέρω το κόμμα και να ωθήσει το CDU να αποδεχθεί συνεργασία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ακόμα κι αν μια τέτοια πιθανότητα εξακολουθεί να παραμένει αδιανόητη για την πολιτική ηγεσία του CDU και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύ διχασμό στο κόμμα.
Ωστόσο, όπως δείχνει η δημοσκόπηση του Spiegel, το AfD έχει, από πολλές απόψεις, ήδη «κανονικοποιηθει» στα μάτια των Γερμανών.
Οπλισμένοι με αυτά τα δημοσκοπικά δεδομένα, η υπόθεση θα είναι ευκολότερη τόσο για το AfD όσο και για εκείνους στο CDU που είναι ανοιχτοί σε συνεργασία με το AfD, για να κάνουν το άλμα προς έναν συνασπισμό τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση του Spiegel δείχνει ότι ακριβώς όπως πολλοί Γερμανοί απορρίπτουν τη συμμετοχή του AfD σε μια κυβέρνηση συνασπισμού και η αντίθεση σε μια τέτοια εξέλιξη παραμένει ισχυρή τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από την πολιτική τάξη της Γερμανίας — εκτός από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
AfD is now the second biggest party in Germany. : r/europe
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης