Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Γάζα - Μεγάλα λόγια, με περιορισμένο αντίκρισμα από τους Άραβες ηγέτες

Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Γάζα - Μεγάλα λόγια, με περιορισμένο αντίκρισμα από τους Άραβες ηγέτες
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah el Sissi κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στη Hamas και το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
Ξεκίνησε τις εργασίες της η λεγόμενη διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου που διεξάγεται στην Αίγυπτο, με σκοπό την ειρήνευση στη Γάζα και την αποτροπή ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.
Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος δεν αναμένεται ότι μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς
Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Hamas κατά του Ισραήλ αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.
Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.
Τον τόνο πάντως στη διάσκεψη έδωσε η σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ αλλά και της Ευρώπης, που υιοθέτησαν οι άραβες ηγέτες της περιοχής, που απευθύνονταν πάντως πρωτίστως στους λαούς τους και δεν παρήγαγαν πρακτικά αποτολέσματα.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fatah el Sissi κατηγόρησε τους Ευρωπαίους για δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στη Hamas και το Ισραήλ και δήλωσε ότι έχει προσκαλέσει όλους τους ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Sissi.
Ο βασιλιάς Abdallah της Ιορδανίας δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων είναι έγκλημα πολέμου.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmud Abbas δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης