Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Πυρετός διαβουλεύσεων για εκεχειρία με διαμεσολάβηση Putin

Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Πυρετός διαβουλεύσεων για εκεχειρία με διαμεσολάβηση Putin
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas θα μπορούσε να κλιμακωθεί
Συνεχίζονται η πολιορκία και το ανηλεές σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εκ μέρους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων μετά τις ωμότητες της Hamas το Σαββατοκύριακο 7-8 Οκτωβρίου, με 2,3 εκατ. Παλαιστινίους να είναι πλέον αντιμέτωποι με τον αφανισμό... έχοντας μείνει δίχως ρεύμα, νερό και καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων τους.
H δε Hamas αντιδρά με καταιγισμό ρουκετών κατά της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ.
Την ίδια στιγμή, το διπλωματικό παρασκήνιο είναι έντονο... καθώς διεξάγεται ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas θα μπορούσε να κλιμακωθεί, ενώ πολεμικά πλοία των ΗΠΑ έπλευσαν στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.
Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ελπίζουν ότι το πέρασμα προς την Αίγυπτο μπορεί να ανοίξει για λίγες ώρες ώστε να επιτραπεί στους Παλαιστινίους της περιοχής να εγκαταλείψουν τη Γάζα πριν από την προαναγγελθείσα ισραηλινή χερσαία επίθεση.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα συνεχώς μέσα σε ένα αεροπλάνο και επισκέπτεται μία προς μία τις αραβικές χώρες, προκειμένου να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συμμετείχε και στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη απόφαση για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Ο δε Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συζήτησε για τη σύγκρουση με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, και είπε ότι οποιασδήποτε μορφής βία κατά αμάχων είναι απαράδεκτη.
Όπως μάλιστα επεσήμανε, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η σύγκρουση να κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο, ενώ προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης.
Η υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι η προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν, αλλά οι παλαιστινιακές ομάδες λαμβάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις, είπε από τη μεριά του ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi στον Ρώσο ομόλογό του.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ζήτησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης στο εβραϊκό κράτος, στον απόηχο της επίθεσης της Hamas, αλλά του ειπώθηκε από την ισραηλινή πλευρά ότι τώρα «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επίσκεψη, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο Zelensky έχει διατυπώσει ισχυρή στήριξη στο Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Το Ισραήλ έχει στηρίξει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος δεν έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Τρόμος...

Περισσότεροι από 1.000 εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από σπίτια και κτίρια που καταστράφηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, ανακοίνωσε χθες η παλαιστινιακή πολιτική άμυνα. Και σήμερα το πρωί, ο Eyad Al-Bozom, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς, επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτός ο αριθμός ανθρώπων αγνοείται.
Τουλάχιστον 2.808 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 9.700 τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ανάμεσά τους, 11 ήταν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων.
Και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής είπε ότι 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.250 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη.
5_35.jpg
4_79.jpg
Hamas: Υπήρχαν περίπου 250 κρατούμενοι στη Γάζα, κάποιοι σκοτώθηκαν

Περίπου 250 άνθρωποι κρατούνται αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Abu Obaidah, εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Al-Qassam.
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 200-250 κρατούμενοι ή περισσότεροι στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam έχουν περίπου 200, οι υπόλοιποι κρατούνται από άλλους σχηματισμούς» είπε.
Σύμφωνα με τoν Obeida, 22 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά... 7

Συνολικά επτά ανώτατα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Hamas, ανάμεσά τους δύο διοικητές που σχεδίασαν την επίθεση στο Ισραήλ και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν χάσει τη ζωή τους από τα χτυπήματα των ισραηλινών.
Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του  IDF, σε επιχειρησιακές δράσεις «εξουδετέρωσαν» υψηλόβαθμα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης παραθέτοντας τα ονόματά τους και τις «θέσεις» που είχαν.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι σκοτώθηκαν δύο διοικητές της Hamas οι οποίοι φέρεται ότι είχαν ανάμειξη στη σφαγή που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και ο διοικητής που ευθύνεται για την ασφάλεια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Δύο από τους τρεις αυτούς αξιωματούχους της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης σκοτώθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν ο υπουργός Οικονομίας της Hamas Jawad Abu Samala, που διαχειριζόταν τους πόρους για την τρομοκρατική οργάνωση και ηγείτο των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ, και ο Zakaria Abu Maamar, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της οργάνωσης.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης το απόγευμα της Δευτέρας ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών της Hamas. 
Nωρίτερα, πόλεμο χωρίς χρονικό όριο λήξης χαρακτήρισε σήμερα ο διευθυντής της ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας (Shin Bet), Ronen Bar, την ένοπλη σύγκρουση.
«Είμαστε σε πόλεμο, όχι σε έναν άλλο γύρο.
Σε έναν γύρο, κερδίζετε με την αντίληψη της νίκης και την επίτευξη ησυχίας, σε έναν πόλεμο καταλήγετε σε μια αποφασιστική νίκη αλλάζοντας την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν περιοριστικές γραμμές και χωρίς χρονικό όριο. Μέχρι το τέλος», είπε ο Bar.
Επίσης, στα σχόλια του αρχηγού της Shin Bet, τα οποία ήταν τα πρώτα από τότε που η Ηamas «έπιασε στον ύπνο» στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας, ο Μπαρ ανέλαβε την ευθύνη λέγοντας: «Παρά τις ενέργειές μας, δυστυχώς το Σάββατο δεν καταφέραμε να προειδοποιήσουμε εγκαίρως ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την επίθεση.
Ως επικεφαλής της υπηρεσίας, η ευθύνη για αυτήν την αποτυχία είναι δική μου. Θα υπάρξει χρόνος για να διεξάγουμε έρευνες.
Τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο», τόνισε.
Ο Bar ακολούθησε την ανάληψη της ευθύνης από τον αρχηγό του επιτελείου του IDF (Αντιστράτηγο) Herzi Halevi την περασμένη εβδομάδα, με τα ισραηλινά ΜΜΕ να ασκούν κριτική ότι δεν έχει προβει σε ανάλογη παραδοχή μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu.

Netanyahu: Θα καταστρέψουμε τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Ηamas

Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είχε σήμερα ο Benjamin Netanyahu με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Mohammad bin Zayed, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για "τις περιφερειακές εξελίξεις και τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πολιτών", αναφέρει η σχετική ενημέρωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι "το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Hamas".
Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι.
Το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM) ανέφερε πως ο πρόεδρος Mohammad bin Zayed είχε επικοινωνία με αρκετούς ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Νetanyahu, με στόχο "να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας", καθώς και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Απηύθυνε επίσης έκκληση για την "προστασία των αμάχων, προκειμένου να μην υποφέρουν περισσότερο" λόγω την επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, ζητώντας "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για τη μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν το 2020 να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Putin: Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu – για πρώτη φορά μετά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Hamas στο ισραηλινό έδαφος – υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Vladimir Putin ενημέρωσε (τον Ισραηλινό πρωθυπουργό) για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Η ισραηλινή πλευρά ενημερώθηκε για τα κύρια σημεία των τηλεφωνικών επαφών που έγιναν νωρίτερα σήμερα με τους ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής, της Αιγύπτου, του Ιράν και της Συρίας», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ιράν: Αναπόφευκτη η εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Amir-Abdollahian προειδοποίησε ότι ο χρόνος πιέζει «για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων» ώστε «η εξάπλωση» του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas να μη γίνει «αναπόφευκτη». Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τυνησίας, της Μαλαισίας και του Πακιστάν, ο Amir-Abdollahian «επέμεινε στο γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, η πιθανή εξάπλωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα προσεγγίζει ένα αναπόφευκτο στάδιο», σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε «την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα και οι φόνοι του σιωνιστικού καθεστώτος και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα. Ο Amir-Abdollahian είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή, στο τέλος μιας περιοδείας στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και το Κατάρ ότι «κανείς» δεν μπορεί να «εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης» εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας Conferred with my counterparts from ??,??,??. Underlined the need to immediately stop Zionist crimes&murder in Gaza&to dispatch humanitarian aid. I stressed that time is running out for political solutions; probable spread of war in other fronts is approaching unavoidable stage. — H.Amirabdollahian امیرعبداللهیان (@Amirabdolahian) October 16, 2023 Επίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Ibrahim Raisi, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin, ότι μια "χερσαία επίθεση" του ισραηλινού στρατού στη Γάζα "θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μακρύ πόλεμο και σε πολλά μέτωπα", σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε ο Mohammad Jamsidi, ένας από τους πολιτικούς του συμβούλους. Κατά τη διάρκεια άλλης τηλεφωνικής συνομιλίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο Raisi δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να «συνεργαστεί με την Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες» για να «στείλει ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα μετά το αναμενόμενο άνοιγμα του σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο, σύμφωνα με την προεδρία. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Amir-Abdollahian συνάντησε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Hamas, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που έχει την εξουσία από το 2007 και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ μετά την επίθεση. Η Hamas πήρε επίσης 199 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έγιναν ως αντίποινα τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, κυρίως Παλαιστίνιοι άμαχοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Από τη μεριά της, η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.
Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τα επακόλουθά της, που οδήγησαν σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση για τον λαό της Γάζας, η ΕΕ συνεχίζει να εντείνει την επείγουσα βοήθειά της στον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνει.
Αυτή η επιχείρηση μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής απάντησης (Εuropean Humanitarian Response Capacity ) θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα.
Πρόσθετα είδη έκτακτης ανάγκης από τα εν λόγω αποθέματα της ΕΕ είναι διαθέσιμα και έτοιμα να αποσταλούν όταν ζητηθούν από εταίρους στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επιτόπου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης