Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το ισχυρό Iron Dome του Ισραήλ… κυριολεκτικά διαλύθηκε από τους φτηνούς πυραύλους της Hamas και το άγνωστο Rajum

Γιατί το ισχυρό Iron Dome του Ισραήλ… κυριολεκτικά διαλύθηκε από τους φτηνούς πυραύλους της Hamas και  το άγνωστο Rajum
Είναι υπερεκτιμημένο ή τελικά κατακλύστηκε το Iron Dome από τους πυραύλους της Hamas;
Σχετικά Άρθρα
Μεταξύ των πολλών προβλημάτων της ισραηλινής ασφάλειας που εκτέθηκαν από την επίθεση της Hamas είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη η αδυναμία του Iron Dome (του Σιδερένιου Θόλου), που υποτίθεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο, να εξουδετερώσει τους επιτιθέμενους πυραύλους.
Αυτή η αδυναμία εγείρει πολλά ερωτήματα.
Είναι υπερεκτιμημένο ή τελικά κατακλύστηκε το Iron Dome από τους πυραύλους της Hamas;
Θα διστάσουν τώρα οι χώρες να αγοράσουν αμυντικά συστήματα από το Ισραήλ, τον 10ο μεγαλύτερο εξαγωγέα όπλων στον κόσμο το 2022;
Παρεμπιπτόντως, το Ισραήλ εξήγαγε το 2022 αμυντικά προϊόντα, ύψους 12,556 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα στοιχεία του 2022 δείχνουν αύξηση 50% σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια και διπλασιασμό σε όγκο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.
Τα drones αντιπροσώπευαν το 25% των εξαγωγών του 2022 και οι πύραυλοι ή τα συστήματα αεράμυνας το 19%.
Όσον αφορά το Iron Dome που αναπτύχθηκε το 2011, είτε το σύστημα στο σύνολό του είτε τα εξαρτήματά του έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον για το παγκόσμιο παζάρι όπλων.
Έχει ήδη πουληθεί σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

Εξαγώγιμο αμυντικό προϊόν

«Παρεμπιπτόντως, οποιαδήποτε εξαγωγή Iron Dome ή εξαρτημάτων του σε τρίτη χώρα απαιτεί τη συγκατάθεση της Ουάσιγκτον, καθώς αναπτύχθηκε από κοινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Το σύστημα, το οποίο μπορεί να ρυμουλκηθεί με φορτηγό, αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: τον εκτοξευτή και τους αναχαιτιστές του, ένα επίγειο ραντάρ πολλαπλών αποστολών και ένα σύστημα ελέγχου.
Αναχαιτίζει τους πυραύλους και χρησιμοποιεί ραντάρ για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τους.
Το Ισραήλ λέγεται ότι έχει 11 συστοιχίες Iron Dome που έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα.
Κάθε συστοιχία μπορεί να παρέχει κάλυψη ασφαλείας έως και 155 τετραγωνικά χιλιόμετρα έναντι πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 4 και 70 χιλιομέτρων.
Μία συστοιχία περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές, ο καθένας από τους οποίους έχει έως και 20 αναχαιτιστές.
Κάθε συστοιχία φέρεται να κοστίζει περίπου 157 εκατομμύρια δολάρια και κάθε πύραυλος αναχαίτισης περίπου 50.000.
Δεδομένου του κόστους που συνεπάγεται, το σύστημα Iron Dome επιλέγει τους στόχους του.
Το σύστημα ραντάρ προσδιορίζει γρήγορα εάν ο εχθρικός πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή.
Αν όχι, τότε ο πύραυλος αγνοείται και αφήνεται να προσγειωθεί ακίνδυνα.
Οι Ισραηλινοί είναι πράγματι περήφανοι για την απόδοση του Iron Dome.
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι το Iron Dome είναι «ένα μοναδικό σύμβολο τεχνολογικής καινοτομίας» ικανό να χειρίζεται πολλαπλές απειλές ταυτόχρονα, με ποσοστό επιτυχίας έως και 97%.
Λέει ότι κανένα υπάρχον σύστημα αεράμυνας δεν μπορεί να πραγματοποιήσει 2.000 αναχαιτίσεις που επιτεύχθηκαν από το Iron Dome.
iron_dome_2.jpg

Υπερεκτιμημένο το Iron Dome

Έχει επισημανθεί ότι από το 2011 (η χρονιά που αναπτύχθηκε ο Iron Dome), οι IDF χρησιμοποίησαν το σύστημα Iron Dome «για να καταρρίψουν πάνω από 1.700 ρουκέτες και βλήματα όλμων που εκτοξεύτηκαν από μαχητές στον Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.
Μια συστοιχία Iron Dome μπορεί επίσης να χτυπήσει αεροσκάφη, drones, μεγάλες οβίδες πυροβολικού και πιθανώς ακόμη και πυραύλους cruise — όπως αποδεικνύεται από την κατάρριψη ενός ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου Fateh στις 20 Ιανουαρίου 2019».
Στη συνέχεια, όμως, ορισμένοι σκεπτικιστές όπως ο Dr. Moti Shefer πιστεύουν ότι ο Iron Dome είναι μια από τις πιο εξέχουσες μπλόφες που έχουμε δει ποτέ.
Ο Shefer, Ισραηλινός ειδικός επί των οπλικών συστημάτων έχει υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει πύραυλος στον κόσμο σήμερα που να μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους ή ρουκέτες.
Το Iron Dome είναι μια... παράσταση ήχου και φωτός που αναχαιτίζει… μόνο την ισραηλινή κοινή γνώμη και τον εαυτό της, είπε ο ειδικός σε ιδιαίτερα καυστικούς τόνους.
Όλες οι εκρήξεις που βλέπετε στον ουρανό είναι αυτοεκρήξεις, λέει χαρακτηριστικά.
«Κανένας πύραυλος Iron Dome δεν συγκρούστηκε ποτέ με έναν πύραυλο.
Οι ανοιχτοί χώροι είναι ένας μύθος που επινοήθηκε για να δικαιολογήσει τα ποσοστά αποτυχίας του Iron Dome.
Οι πύραυλοι που ανακοινώθηκαν ως αναχαιτισμένοι από τον Iron Dome είτε δεν φτάνουν ποτέ στο έδαφος, είτε είναι εικονικοί που δήθεν εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν στον υπολογιστή ελέγχου του Iron Dome» σημείωσε.
«Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει δει ποτέ αναχαιτισμένο πύραυλο να πέφτει στο έδαφος», είχε τονίσει το 2014.
Εν τω μεταξύ, υπήρξαν περαιτέρω τεχνολογικές καινοτομίες για την αναπλήρωση των αναχαιτιστών του Dome.
Πράγματι, στις 2 Αυγούστου 2022, οι ΗΠΑ, που είχαν αγοράσει δύο συστοιχίες από την Rafael Advanced Defense Systems, την κατασκευάστρια του Iron Dome, συμπεριλαμβανομένων 12 εκτοξευτών και 240 αναχαιτιστών, και πραγματοποίησαν με επιτυχία μια δοκιμή αναχαίτισης στο βεληνεκές πυραύλων White Sands για να διασφαλίσουν ότι πληρούσε τα πρότυπα ασφαλείας του αμερικανικού στρατού.
Αυτή ήταν η δεύτερη δοκιμή αναχαίτισης από τότε που οι δύο συστοιχίες παραδόθηκαν στον αμερικανικό στρατό στα τέλη του 2020.
iron_dome_3.jpg
Οι τρεις λόγοι που απέτυχε το Iron Dome

Με βάση αυτό το υπόβαθρο, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πώς το Iron Dome αποδείχθηκε τόσο αναποτελεσματικό απέναντι στις επιθέσεις της Hamas.
Μεταξύ των απαντήσεων που έχουν έρθει από ορισμένους ειδικούς, είναι αξιοσημείωτα τα ακόλουθα: 
Πρώτον, το Iron Dome έχει σχεδιαστεί για να δίνει προτεραιότητα στους πιο απειλητικούς πυραύλους – όπως οι cruise – έναντι των μικρότερων που χρησιμοποιεί η Hamas, γράφουν οι Eurasian Times.
Ο Sam Cranny-Evans του Royal United Services υποστηρίζει ότι «αυτή η πολύ καλά συντονισμένη επίθεση με σχεδόν 5000 επιδρομές από πυραύλους σήμαινε ότι αντί για 10 ή 20 ρουκέτες που εκτοξεύονταν από ένα σημείο στον ισραηλινό εναέριο χώρο, αυτό συνέβη από πολλές οπτικές γωνίες».
Η άποψή του είναι ότι ο τεράστιος όγκος της επίθεσης κατέκλυσε τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα.
Ήταν συγκλονισμένοι, ιδιαίτερα καθώς οι επιθέσεις της Hamas δεν περιορίστηκαν μόνο σε ρουκέτες αλλά περιελάμβαναν ταυτόχρονα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια εισβολή.
Ο Malcolm Davis, ανώτερος αναλυτής αμυντικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, φαίνεται να συμφωνεί με την παραπάνω άποψη.
Δεύτερον, είναι πιθανό η Hamas να είχε μελετήσει τα τρωτά σημεία του συστήματος και κατά συνέπεια να χρησιμοποιούσε νέα όπλα για να το διεισδύσει.
Δημοσίευμα των New York Times επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι «τα νέα όπλα που εκτοξεύθηκαν από τη Hamas για πρώτη φορά το Σάββατο (7/10) θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν και μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο.
iron_dome_4.jpg
Η Ηamas χρησιμοποίησε ένα νέο πυραυλικό σύστημα γνωστό ως Rajum κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Επίσης, χρησιμοποιούσε μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έριχναν πυρομαχικά σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, σύμφωνα με την Janes, που αναλύει στρατιωτικά δεδομένα.
Η Hamas και ο κύριος υποστηρικτής της, το Ιράν, φαίνεται ότι έμαθαν τα περασμένα μαθήματα όταν οι προηγούμενες ρουκέτες από τη Hamas αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από το Iron Dome. Αντίστοιχα, τα νέα τους όπλα/βλήματα εκτοξεύτηκαν κατά εκατοντάδες διαδοχικά, οπότε έγινε υπερβολικό για το Dome να τα διαχειριστεί.
Και αυτά ήταν αρκετά φθηνά.
Ο Uzi Rubin, που θεωρείται ένας από τους πατέρες της ισραηλινής αντιπυραυλικής άμυνας, φέρεται να το παραδέχθηκε.
Αντίθετα, οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από τη Hamas κυμαίνονται μεταξύ 300 και 800 δολαρίων ΗΠΑ ο καθένας.
Κάθε πύραυλος αναχαίτισης από το Iron Dome κοστίζει περίπου 40.000 έως 50.000 δολάρια.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω επιχειρήματα, θα είναι ασφαλές να πούμε ότι το Iron Dome του Ισραήλ μπορεί να μην είναι αρκετό για να διαφυλάξει ένα πιο εκτεταμένο έδαφος όταν έρχεται αντιμέτωπο με έναν συντριπτικό αριθμό πυραύλων, ακόμα κι αν οι τελευταίοι είναι φθηνοί και μικρότερης ικανότητας.
Ωστόσο, το θέμα εδώ είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα. Και έτσι, είναι πρόωρο να πούμε ότι το Iron Dome μπορεί να αντιμετωπίσει μία επικείμενη καταστροφή», καταλήγει το δημοσίευμα των Eurasian Times.

iron_dome_5.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης