Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτος τρόμος με 3.200 νεκρούς στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα, η Hamas βομβαρδίζει την Ασκελόν

Απόλυτος τρόμος με 3.200 νεκρούς στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Γάζα, η Hamas βομβαρδίζει την Ασκελόν
Νεκροί 900 Ισραηλινοί και 790 Παλαιστίνιοι, αν και ο αριθμός των θυμάτων διαρκώς αυξάνεται - Για 1.500 νεκρούς μαχητές της Hamas κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Στην τέταρτη ημέρα του εισέρχεται ο πόλεμος Ισραήλ – Hamas, με τους νεκρούς να έχουν ήδη ξεπεράσει τους 1.600 και οι τραυματίες τους 6.000. 
Ο τρόμος κυριαρχεί καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι τα χειρότερα έπονται τα επόμενα 24ωρα.
Μάλιστα, ξεκίνησε μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα, αφότου έληξε το τελεσίγραφο της Hamas στους κατοίκους της Ασκελόν να εγκαταλείψουν την περιοχή έως τη συγκεκριμένη ώρα.
Ειδικότερα, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas, είχε δώσει τελεσίγραφo στους κατοίκους της περιοχής, με την εξής ανακοίνωση:
«Σε απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να αναγκάσει το λαό μας να αφήσει τα σπίτια του στη Λωρίδα της Γάζας, δίνουμε διορία τους κατοίκους της κατεχόμενης Ασκελόν να φύγουν πριν από τις πέντε απόψε. Εμείς σας προειδοποιήσαμε».
Στο μεταξύ, το Ισραήλ, το οποίο έχει προχωρήσει στην πλήρη πολιορκία των περίπου 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας, αποκόπτοντας τους ολοκληρωτικά από κάθε πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ρεύμα και καύσιμα, εξαπολύει μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ισοπεδώνουν τον παλαιστινιακό θύλακα και που προετοιμάζουν την επόμενη κίνηση: την χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.
Άλλωστε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu προειδοποιεί πως τώρα αρχίζει ο πόλεμος, ο οποίος θα αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής και υπογραμμίζει πως οι εχθροί του εβραϊκού κράτους «θα συνειδητοποιήσουν πως ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ».
Την ίδια στιγμή η Hamas υποστηρίζει πως είναι προετοιμασμένη τόσο για μια χερσαία εισβολή των Ισραηλινών όσο και για και έναν μακροχρόνιο πόλεμο, προειδοποιώντας πως εάν ο ισραηλινός στρατός πλήξει άμαχους Παλαιστίνιους, τότε θα σφάξει τους Ισραηλινούς ομήρους που έχει στα χέρια της.

Πάνω από 3.200 νεκροί

Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός είναι τραγικός.
Μέσα σε τρεις ημέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 900 Ισραηλινοί και άλλοι 2.600 έχουν τραυματιστεί, ενώ γίνεται λόγος για εκατοντάδες πολίτες που κρατούνται ως όμηροι.
Ανάμεσα στους νεκρούς Ισραηλινούς, είναι και οι περίπου 260 νέοι και νέες που συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίοι και σκοτώθηκαν ή κρατούνται ως όμηροι μετά την εισβολή της Hamas στο έδαφος του Ισραήλ.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής κάνει λόγο για τουλάχιστον 770 νεκρούς και για περίπου 4.000 τραυματίες στη Γάζα, αλλά και για 18 νεκρούς και 100 τραυματίες στη Δυτική Όχθη.
Σημειώνεται πως ο ισραηλινός στρατός αφού επιβεβαίωσε τους μέχρι στιγμής 900 νεκρούς Ισραηλινούς, ανάμεσα τους και 123 στρατιώτες, ανακοίνωσε πως στο έδαφος του Ισραήλ έχουν εντοπιστεί οι σωροί 1.500 μαχητών της Hamas.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία του ισραηλινού στρατού, τότε ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων ξεπερνά τους 3.200.
Ισοπεδώνουν τη Γάζα

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών έχουν ισοπεδωθεί 790 κατοικίες ενώ άλλες 5.330 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Επιπλέον, αναφέρεται πως εξαιτίας των καταστροφών που έχουν προκληθεί σε τρεις χώρους ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει διακοπεί η υδροδότηση σε 400.000 σπίτια. Ετοιμάζεται χερσαία εισβολή

Οι μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ δείχνουν πως επίκειται και χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν κινητοποιηθεί 300.000 έφεδροι Ισραηλινοί ενώ οι Παλαιστίνιοι της Γάζας λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά τους από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας να αποχωρήσουν από τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Richard Hecht πρότεινε στους Παλαιστίνιους που εγκαταλείπουν τη Γάζα να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο, καθώς όπως είπε το πέρασμα της Rafah είναι ακόμα ανοιχτό.
«Θα σύμβουλευα όποιον μπορεί να φύγει από τη Γάζα, να το κάνει» τόνισε ο Hecht.
Πάντως, λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως και το πέρασμα της Rafah είναι κλειστό.

Υπό πλήρη έλεγχο

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως έχουν υπό την πλήρη έλεγχο τους όλο το έδαφος του Ισραήλ, αν και επισημαίνουν πως γίνονται κάποιες σποραδικές μάχες, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποιες μικρές ομάδες της Hamas που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ισραηλινό έδαφος.
Ο ισραηλινός στρατός επισημαίνει πως έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εκκένωση όλων των οικισμών κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Λωρίδα της Γάζας, ότι έχει αναπτύξει ένα ατσάλινο τείχος από τανκ και ελικόπτερα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Γάζα και ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις για τον εντοπισμό τυχόν μαχητών της Hamas που μπορεί να παραμένουν κρυμμένοι εντός του Ισραήλ.

Δεν έχουν να κρυφτούν πουθενά

Οι μαχητές της Hamas δεν έχουν να κρυφτούν πουθενά στη Γάζα
υποστήριξε ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari, αναφέροντας πως θα τους βρούμε όπου και να πάνε.
Επιπλέον, ο Hagari υποστήριξε πως δεν υπάρχουν συγκρούσεις ή μάχες στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ στη συνέχεια διαψεύστηκε η πληροφορία για ύποπτη αεροπορική εισβολή από το Βορρά.

Νεκρός ο υπουργός Οικονομικών της Παλαιστίνης

Τον θάνατο του υπουργού Οικονομικών της Παλαιστίνης, Juad Abu Smallah, ανακοίνωσαν τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Abu Smallah διαχειριζόταν τα κεφάλαια της Hamas ενώ ο ίδιος «όρισε τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση και την καθοδήγηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας». Επίσης, «βοηθούσε σε θέσεις ασφαλείας στη Hamas και ηγήθηκε πολλών επιχειρήσεων που είχαν ως στόχο να βλάψουν Ισραηλινούς πολίτες».
Τα μέσα ενημέρωσης της Γάζας μετέδωσαν ότι ένα άλλο στέλεχος της Hamas, ο Zcharia Abu Mamar, σκοτώθηκε στην ίδια επίθεση στο Khan Yunis το βράδυ της Δευτέρας. Από τις αναφορές, δεν είναι σαφές αν και οι δύο βρίσκονταν στην ίδια τοποθεσία όταν σκοτώθηκαν ή αν βρίσκονταν σε ξεχωριστά κτήρια. Ο Abu Mamar θεωρείται συνεργάτης του Yahya Sinwar και λειτουργούσε ως σύνδεσμος μεταξύ των οργανώσεων και των τμημάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Hamas: Έτοιμοι για εκεχειρία αλλά και για σφαγή ομήρων

Η Hamas διαμηνύει πως είναι έτοιμη για εκεχειρία, καθώς όπως υποστηρίζει πέτυχε τον στόχο της, αν και υψηλόβαθμα μέλη της τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια χερσαία εισβολή των Ισραηλινών.
Ωστόσο, προειδοποιεί πως θα προχωρήσει στη σφαγή των ομήρων, εάν ο ισραηλινός στρατός χτυπήσει άμαχους Παλαιστίνιους.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Hamas, Abu Ubaida υποστήριξε ότι κάθε φορά που οι Ισραηλινοί βομβαρδίζουν ένα σπίτι Παλαιστινίου χωρίς προειδοποίηση, θα σκοτώνουν έναν Ισραηλινό όμηρο.
Δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Ισραήλ σε αυτήν την απειλή.
Το Ισραήλ εκτιμά ότι η Hamas κρατά περίπου 100 ομήρους.
Εν των μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο ανώτερος αξιωματούχος της Hamas Moussa Abu Marzouk είπε ότι η Hamas είναι ανοιχτή σε «κάθε συζήτηση» καθώς και σε «όλες τις μορφές πολιτικού διαλόγου» όταν ρωτήθηκε εάν η ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Αιφνιδιάστηκε ακόμα και η Hamas από την επίθεση της: Χάρτινος ο στρατός του Ισραήλ

Η Hamas είναι έτοιμη για έναν μακροχρόνιο πόλεμο με το Ισραήλ υποστήριξε ο Ali Barakeh μέλος της εξόριστης ηγεσίας της Hamas που βρίσκεται στη Βηρυτό, αναφέροντας πως θα χρησιμοποιήσει τους δεκάδες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται στο Ισραήλ και στο εξωτερικό.
Σε δηλώσεις του στο Associated Press ο Barakeh είπε ότι η Hamas διαθέτει ένα οπλοστάσιο ρουκετών που μπορεί να συντηρήσει τις μάχες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση της Hamas, ο Barakeh υποστήριξε ότι ακόμα και η ίδια η οργάνωση σοκαρίστηκε από την έκταση της επιχείρησης, καθώς όπως είπε, περίμενε ότι το Ισραήλ θα την είχε αποτρέψει ή έστω θα την είχε περιορίσει.
«Μας εξέπληξε αυτή η μεγάλη κατάρρευση.
Σχεδιάζαμε να έχουμε κάποια κέρδη και να πάρουμε κάποιους ομήρους για να τους ανταλλάξουμε.
Αυτός ο στρατός είναι μια χάρτινη τίγρης» υποστήριξε ο Barakeh.
4_76.jpg
6_37.jpg
Netanyahu: Θα το μετανιώσουν

Σε διάγγελμα του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu αφού είπε πως οι θηριωδίες που διέπραξε η Hamas κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ αντικατοπτρίζουν εκείνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, υποστήριξε πως τώρα αρχίζει ο πόλεμος.
«Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Hamas.
Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει.
Η Hamas είναι Ισλαμικό Κράτος.
Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει» είπε ο Netanyahu, ο οποίος διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ».
«Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές» είπε ο Netanyahu, ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ιράν: Δεν είμαστε πίσω από την επίθεση της Hamas – Φιλάμε στα χέρια όσους την σχεδίασαν

Στην κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών ότι το Ιράν είναι πίσω από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ προχώρησε ο ανώτατος ηγέτης Ali Khamenei, ο οποίος υποστήριξε πως «το σιωνιστικό καθεστώς» υπέστη μια ανεπανόρθωτη ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διέψευσε πως η χώρα του είναι πίσω από την επίθεση της Hamas, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Ιράν «προς την Παλαιστίνη».
«Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος και άλλα πρόσωπα κυκλοφόρησαν τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες φήμες, μεταξύ των οποίων και ότι το ισλαμικό Ιράν βρίσκεται πίσω απ' αυτή την ενέργεια.
Είναι ψευδείς» είπε ο Khamenei προσθέτοντας ωστόσο ότι «φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς».
5_32.jpg
hamas-.jpg
430baccc0e21b560e1ceeea539b5af60_XL.webp
Το Ισραήλ διαψεύδει πως διαπραγματεύεται μέσω Κατάρ για ομήρους της Hamas

Ισραηλινός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» για την απελευθέρωση ομήρων, απαντώντας σε προηγούμενο ισχυρισμό πηγής της Hamas ότι το Ισραήλ είχε επαφή μαζί της με το Κατάρ ως μεσολαβητή.
Η άρνηση έρχεται καθώς το Reuters επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, λέγοντας ότι οι μεσολαβητές του Κατάρ έχουν έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της Hamas σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα 36 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Το Reuters ανέφερε ότι οι συνομιλίες συντονίζονται με τις ΗΠΑ και «προχωρούν θετικά», αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.
23a7661e36494543bc97ee4a7f7cb649.jpeg
Η τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

Η πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ από τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973 φανερώνει μια τεράστια αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για τις υπηρεσίες, οι πράκτορες των οποίων έκλεψαν τόνους δεδομένων από το εσωτερικό του Ιράν χωρίς να εντοπιστούν, πέρασαν ένα ελεγχόμενο από δορυφόρους πολυβόλο στο Ιράν και δολοφόνησαν χωρίς προβλήματα τον βασικό πυρηνικό επιστήμονα της χώρας.
Αυτές οι υπηρεσίες ωστόσο πιάστηκαν στον ύπνο.
Όπως σχολιάζει το Foreign Policy «απέτυχαν να δουν το σχέδιο της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το Ιράν -το οποίο εδώ και καιρό υποστηρίζει τη Hamas, τη Hezbollah και άλλες ομάδες πολιτοφυλακής κατά του Ισραήλ- διαφημίζει τα σχέδια του να κάνει κάτι τέτοιο για περισσότερο από έναν χρόνο».
Η κυβέρνηση Biden είπε ότι δεν έχει στοιχεία προς το παρόν ότι το Ιράν συμμετείχε άμεσα στην τελευταία επίθεση της Hamas, αν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken σημείωσε ότι «το Ιράν και η Hamas έχουν μακροχρόνια σχέση.
Η Hamas δεν θα ήταν Hamas χωρίς την υποστήριξη που είχε εδώ και πολλά χρόνια από το Ιράν».
hamas_israel.jpg
Λίβανος: Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στον πόλεμο

«Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati, δεδομένου ότι στα νότια εδάφη της δραστηριοποιείται η οργάνωση Hezbollah.
Όπως λέει, προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι να διατηρήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότο και να σταματήσει τις ισραηλινές παραβιάσεις.
Σημειώνεται πως δυνάμεις του Ισραήλ προχώρησαν τη Δευτέρα 9/10 σε αεροπορικές επιθέσεις σε λιβανέζικο έδαφος, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Δεν θέλουμε ο Λίβανος να εμπλακεί στον εν εξελίξει πόλεμο, και αγωνιζόμαστε για αυτό» επισημαίνει ο Mikati, τονίζοντας πως «ο κίνδυνος που απειλεί τον Λίβανο δεν επηρεάζει μια συγκεκριμένη ομάδα ή μια πολιτική παράταξη, αλλά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους Λιβανέζους».
Λίβανος και Ισραήλ θεωρούνται εχθρικά κράτη, αλλά σε μεγάλο βαθμό τηρείται η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών μετά τη σύγκρουση τους το 2006.
Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με ρουκέτες μικρής κλίμακας τα τελευταία χρόνια από τον Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ στα βόρεια, που έχουν προκαλέσει αντίποινα από το Ισραήλ.
israel-main.jpg
Έκκληση από τον Mahmoud Abbas για παρέμβαση του ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της «συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα».
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως πάνω από 187.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Γάζα.
Σημειώνεται πως ο Abbas αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία.

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία καλούν σε αποκλιμάκωση

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία συμφωνούν ότι πρέπει να πρυτανεύσει η λογική στον πόλεμο μεταξύ Hamas και Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Sisi και ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman συζήτησαν τις εξελίξεις σε τηλεφωνική τους επικοινωνία kai συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής.
Πάντως, η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε στους Παλαιστίνιους πως θα συνεχίσει να τους στηρίζει.

Η Ρωσία προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή


Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως είναι εξαιρετικά ανήσυχο για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι.
Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία αυτό που συμβαίνει γύρω από το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί ενδεχομένως κίνδυνο διάχυσης, και ως εκ τούτου, βέβαια, είναι ένα θέμα της ιδιαίτερης ανησυχίας μας αυτές τις ημέρες.
Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να φέρουμε την κατάσταση σε έναν ειρηνικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό επειδή η συνέχιση ενός τέτοιου γύρου βίας εγκυμονεί [κίνδυνο] περαιτέρω κλιμάκωση(ς) και διεύρυνση(ς) αυτής της σύγκρουσης.
Είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αναφέροντας πως η πρεσβεία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη πληροφορίες για το πόσοι Ρώσοι πολίτες στο Ισραήλ μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί.
hamas3_31731.webp
Καταδικάζει η ΕΕ

Ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, καταδικάζοντας «με τον πιο έντονο τρόπο τις πολλαπλές και αδιάκριτες επιθέσεις σε όλο το Ισραήλ από τη Hamas».
Αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία - επεδίωξαν να συμπεριληφθεί στο κοινό κείμενο μια αναφορά για την ανάγκη αποκλιμάκωσης, αλλά σε αυτό αντιτάχθηκαν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, δήλωσαν στο POLITICO τρεις αξιωματούχοι.
Αυτό αντανακλά την πεποίθηση ορισμένων κύκλων ότι η έκκληση για αποκλιμάκωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιγράφει τις ενέργειες των δύο πλευρών ως ισοδύναμες.
Την ίδια στιγμή, επικρατεί η απόλυτη σύγχυση στο εσωτερικό της ΕΕ για το εάν θα ανασταλεί ή όχι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.
israel-gaza-arthro.jpg
Ηνωμένα Έθνη - Guterres: «Τίποτα δεν δικαιολογεί την τρομοκρατία»

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς διά στόματος του γ.γ. Antonio Guterres, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες».
«Αναγνωρίζω τα παράπονα των Παλαιστινίων.
Τίποτε όμως δεν δικαιολογεί αυτές τις ενέργειες τρομοκρατίας και τις δολοφονίες, τους ακρωτηριασμούς και τις απαγωγές αμάχων.
Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για πάγωμα αυτών των επιθέσεων και την απελευθέρωση όλων των ομήρων» τόνισε ο Guterres.

Προειδοποίηση ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν όποιον θέλει να «εκμεταλλευτεί» τη βία που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan τόνισε ότι η Washington συνεργάζεται με τους εταίρους της «για να προειδοποιήσει οποιονδήποτε μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση».
Επίσης, ο Sullivan γνωστοποίησε ότι μίλησε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να επαναλάβει την «αταλάντευτη υποστήριξη του προέδρου Joe Biden στο Ισραήλ» και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
«Κάνουμε επίσης ό,τι μπορούμε για να προσδιορίσουμε πού βρίσκονται οι αγνοούμενοι Αμερικανοί πολίτες», κατέληξε ο Sullivan στην σχετική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford στη Μέση Ανατολή
Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εκ νέου στη Μέση Ανατολή, με την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ και την «απάντηση» των Ισραηλινών με αλλεπάλληλα πλήγματα στη Γάζα, έχει «υποχρεώσει» τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη πιο κοντά στο Ισραήλ, έχοντας προηγουμένως δηλώση τη συμπαράστασή τους προς αυτό.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford, που πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ηγείται της αμερικανικής ανάπτυξης προς το Ισραήλ. «Αυτή η υψηλού προφίλ, σκόπιμη επίδειξη της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος... έχει στόχο να δείξει την ξεκάθαρη υποστήριξη στο Ισραήλ», είπε ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου από την Ουάσινγκτον, John Hendren.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης