Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως η Hamas έπιασε στον ύπνο στρατό, Mossad - Ακολούθησε τη νέα τάση στη στρατιωτική μόδα

Πως η Hamas έπιασε στον ύπνο στρατό, Mossad - Ακολούθησε τη νέα τάση στη στρατιωτική μόδα
Άχρηστα τα άτρωτα τανκ Merkava Mk4 από επιθέσεις από αέρος
Σχετικά Άρθρα
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Hamas κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ισραηλινούς και να πραγματοποιήσει μια θεαματική εισβολή, την οποία ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές της, όπως υποστηρίζουν, δεν περίμεναν ότι θα είχε τόση επιτυχία.
Πολλοί ειδικοί παραδέχονται πως οι Παλαιστίνιοι έφεραν εις πέρας μια πολύπλοκη επιχείρηση σε πολλαπλά επίπεδα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τις πιο «σύγχρονες» εξελίξεις στη στρατιωτική επιστήμη.

Μαζική μιντιακή επίθεση

Δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti υποστηρίζει πως η εισβολή στο έδαφος του Ισραήλ, συνοδεύτηκε και από μια μαζική μιντιακή επίθεση.
Η Hamas δημοσίευσε πολλά βίντεο προπαγάνδας στο Διαδίκτυο, μερικά από τα οποία κινηματογραφήθηκαν με κάμερες δράσης.
Χάρη σε αυτό το υλικό, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να βάλουν σε μια σειρά την εξέλιξη των γεγονότων από το πρωί του Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου, και να εντοπίσουν τα σημεία και τις περιοχές των επιθέσεων.

Από 6 κατευθύνσεις

Σύμφωνα με το CNN, η εισβολή άρχισε σε έξι κατευθύνσεις.
Σε όλο το μήκος των συνόρων μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ, από την παραλία Zikim στα βόρεια του θύλακα μέχρι το Kibbutz Sufa κοντά στην Αίγυπτο.
Ταυτόχρονα με τις εκτοξεύσεις πυραύλων, αλεξίπτωτα πλαγιάς βγήκαν στον αέρα και προσγειώθηκαν απροσδόκητα σε κατοικημένες περιοχές.
Την ίδια στιγμή, ένοπλη διμοιρία επιχείρησε επίθεση από τη θάλασσα.
Άλλες ομάδες κινήθηκαν στην ξηρά, απενεργοποιώντας θέσεις παρατήρησης, ανατινάζοντας φράχτες με εκρηκτικά και επιτέθηκαν σε μαχητές και τεθωρακισμένα οχήματα του ισραηλινού στρατού με drones.
Το αποτέλεσμα;
Το αποτέλεσμα ήταν αρκετές στρατιωτικές βάσεις να καταληφθούν, να επικρατήσει χάος στις παραμεθόριες πόλεις, και να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες Ισραηλινοί, στρατιωτικοί και πολίτες.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες του εβραϊκού λαού σε μια μέρα από το Ολοκαύτωμα.

Το ερώτημα για τη Mossad

«Η ιδιαιτερότητα της επίθεσης ήταν η πολυπλοκότητά της και τα πολλά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.
Οι επιτιθέμενοι συνδύασαν διάφορες επιχειρήσεις – διείσδυση από αέρα, έδαφος και θάλασσα.
Αλλά το 80% της επιτυχίας εξασφαλίστηκε από το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Το πώς αυτό επιτεύχθηκε, είναι ένα ερώτημα για τη Mossad, που και η ίδια είπε ότι «τώρα πρέπει να δουλέψουμε τα λάθη» λέει ο Dmitry Kornev, ιδρυτής της ιστοσελίδας Military Russia.

Κάντο όπως οι Ουκρανοί... στην αρχή

Οι ειδικοί επισημαίνουν τις ομοιότητες στην τακτική των μαχητών της Hamas με αυτή του ουκρανικού στρατού.
Συγκριμένα, αναφέρονται στις μικρές κινητές ομάδες, τις οποίες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν ευρέως κατά του ρωσικού στρατού τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.
«Ακολουθώντας μια νέα τακτική που κατά κάποιο τρόπο μας παραπέμπει στις μάχες στην Ουκρανία, η Hamas προχώρησε σε μια μαζική πυραυλική επίθεση εξαπολύοντας γρήγορες χερσαίες επιθέσεις, χρησιμοποιώντας τόσες πολλές ομάδες υψηλής κινητικότητας σε μια τόσο μεγάλη περιοχή που μπόρεσε να καταλάβει πόλεις και στρατιωτικές βάσεις» αναφέρουν αναλυτές του «The Drive».
Είναι γνωστό πως οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα σκάφη, προσπαθώντας να περάσουν στρατεύματα στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
Οι μαχητές της Hamas επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα σκάφη για να εισέλθουν στο Ισραήλ μέσω της παραλίας Zikim.
Ωστόσο, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία, έτσι και στο Ισραήλ, οι ομάδες σαμποτέρ εξουδετερώθηκαν.

Τα drones

Όπως επισημαίνεται, ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα επιθετικά drones, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Όλα αυτά ταιριάζουν καλά με τις τεχνικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Hamas.
Πρόκειται για ομάδες με στρατιώτες που δεν διαθέτουν σοβαρό εξοπλισμό.
Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τανκ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού λόγω έλλειψης πόρων.
Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα με τον εφοδιασμό.
Αλλά η Hamas μπορεί να ενεργήσει σαν ειδικές δυνάμεις» λέει ο Kornev, επισημαίνοντας ότι αυτήν τη φορά, οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν καλά τις δυνατότητές τους, αν και οι «επιτυχίες» τους μετατράπηκαν σε εγκλήματα πολέμου.

Άχρηστα τα άτρωτα Merkava Mk4

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RIA Novosti, η επίθεση της Hamas το πρωί του Σαββάτου επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα στη φήμη όχι μόνο του ισραηλινού στρατού αλλά και της Mossad και ολόκληρης της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ.
Η καταστροφή των τανκ Merkava Mk4 συζητείται ευρέως στο Διαδίκτυο.
Θεωρείται ένα από τα πιο άτρωτα στον κόσμο, είναι εξοπλισμένο με το ισραηλινό σύστημα ενεργητικής προστασίας Trophy, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να αποκρούει επιθέσεις από ATGM και RPG.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, είναι άχρηστο έναντι απειλής από τον αέρα.
Βίντεο που δημοσίευσαν οι μαχητές της Hamas δείχνουν drones να ρίχνουν πυραύλους PG-7VR, προφανώς μια ιρανική εκδοχή σοβιετικών πυρομαχικών, στο μπροστινό μέρος του «άρματος» και κατόπιν ακολουθεί μια έκρηξη και το τανκ τυλίγεται στις φλόγες.
Άλλωστε και στην Ουκρανία, τέτοιου είδους drones και πυρομαχικά έχουν περιορίσει σημαντικά την χρήση τανκ και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς είναι πλέον περισσότερο από προφανές πως τανκ όπως τα Leopard και τα Challenger δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Ουκρανίας και της Δύσης.
Μελλοντικά, τα φθηνά drones είναι πολύ πιθανό να βάλουν τέλος σε τόσο περίπλοκους και ακριβούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς όπως είναι το Merkava.
Εκτός και εάν οι μηχανικοί βρουν τρόπο να καταπολεμούν τις επιθέσεις από… αέρος.

Η τελευταία λέξη στη στρατιωτική μόδα

Όπως επισημαίνεται, η ευρεία χρήση μικρών κινητών στρατιωτικών ομάδων σε συνδυασμό με τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι η τελευταία λέξη της μόδας στη στρατιωτική επιστήμη.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό ποντάρει ακόμη και ο ισχυρότερος στρατός στον κόσμο, ο αμερικανικός.
Πάντως, οι επικριτές αναφέρουν ότι τέτοιες τακτικές είναι καλές μόνο για ενεργητική άμυνα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη νίκη σε έναν πόλεμο.
Η Hamas, μετά τη θεαματική εισβολή του Σαββάτου, δεν μπόρεσε να «πατήσει» πάνω σε αυτήν την επιτυχία της και να την αξιοποιήσει περαιτέρω.

Καμία σύγκριση

Ήδη τη Δευτέρα 9/10 ανακοινώθηκε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις είχαν εκκαθαρίσει τα νότια της χώρας από μαχητές της Hamas.
«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη οι δυνατότητες της Hamas δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ.
Αυτή η διαφορά δεν είναι δεκάδες ή εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες φορές» υποστηρίζει ο Kornev, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο εξαιρετικό σύστημα κινητοποίησης που είχε ως αποτέλεσμα 300.000 έφεδροι να επιστρατευτούν μέσα σε μια ημέρα και να είναι ετοιμοπόλεμοι, καθώς πολλοί από αυτούς ήδη συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το τέλος της σύγκρουσης

«Δεν είναι σαφές πώς θα τελειώσει η τρέχουσα σύγκρουση.
Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση της ισραηλινής ηγεσίας.
Η οποία, στο μεταξύ, δήλωσε την πρόθεσή της να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη Hamas.
Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ισραηλινός στρατός έχει όλες τις στρατιωτικές-τεχνικές δυνατότητες για αυτό.
Και τα εγκλήματα των μαχητών της Hamas κατά των αμάχων φαίνεται ότι έδωσαν στον ισραηλινό στρατό το «δικαίωμα» να λάβει οποιαδήποτε μέτρα» αναφέρει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης