Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη - Το Ιράν πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Η μυστική συνάντηση στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου

Αποκάλυψη - Το Ιράν πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Η μυστική συνάντηση στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου
Οι ΗΠΑ αρνούνται συστηματικά την εμπλοκή για να μην διαταρράξουν την αγορά ενέργειας
Το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς «να σχεδιάσουν την επίθεση του Ισραήλ σε διάστημα αρκετών εβδομάδων» και έδωσε το τελικό πράσινο φως.
Αυτό αποκαλύπτει η Wall Street Journal, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, με στόχο να παρασυρθεί το Ισραήλ σε μια αντεπίθεση.
Σύμφωνα με την WSJ, υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι το Ιράν μπορεί να παρασυρθεί σε αυτό που αναδύεται γρήγορα ως η χειρότερη κρίση στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια, με διάφορες φιλοϊσραηλινές πηγές να υποστηρίζουν ότι η επίθεση της Χαμάς θα είχε συμβεί μόνο με ρητή ιρανική υποστήριξη.
Εάν το Ισραήλ όντως επιτεθεί στο Ιράν, όπως άφησε να εννοηθεί ότι θα έκανε εδώ και χρόνια, ο κόσμος θα αλλάξει.
Αυτή η εικασία επιβεβαιώθηκε πριν λίγη ώρα, όταν η WSJ ανέφερε ότι «Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν να σχεδιαστεί η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό την περασμένη Δευτέρα» (2 Οκτωβρίου 2023), σύμφωνα με ανώτερα μέλη της Χαμάς.
Αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν είχαν συνεργαστεί με τη Χαμάς από τον Αύγουστο για να σχεδιάσουν αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές, ανέφερε η WSJ επικαλούμενη πηγές της Χαμάς και Χεζμπολάχ.
Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων στη Βηρυτό, όπου συμμετείχαν αξιωματικοί του IRGC και εκπρόσωποι τεσσάρων ομάδων μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που κατέχει την εξουσία στη Γάζα, και της Χεζμπολάχ, μιας σιιτικής μαχητικής ομάδας και πολιτικής φατρίας στο Λίβανο.

Αρνούνται οι ΗΠΑ την εμπλοκή Ιράν

Ταυτόχρονα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ - που προσπάθησαν απεγνωσμένα να κατευνάσουν τόσο το Ιράν όσο και τη Βενεζουέλα τους τελευταίους μήνες με την ελπίδα να αρθούν οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης, ώστε να μπορέσει να προμηθεύσει επίσημα πλέον πετρέλαιο στις ΗΠΑ πριν από το 2024 εκλογές (με τον Biden να τρομοκρατείται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δεν επιβεβαιώνουν τα στοιχεία ανάμειξης της Τεχεράνης.
Σε συνέντευξή του στο CNN που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε: «Δεν έχουμε δει ακόμη στοιχεία ότι το Ιράν σκηνοθέτησε ή βρισκόταν πίσω από αυτή τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μακρά σχέση».
Αυτό επαναλήφθηκε από έναν αμερικανό αξιωματούχο των συναντήσεων που είπε ότι «Δεν έχουμε καμία πληροφορία αυτή τη στιγμή που να επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό».
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος και σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης, ωστόσο, εξέθεσαν τον ίδιο συλλογισμό για τη συμμετοχή του Ιράν στην αρχή της επίθεσης με τα ανώτερα μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Τα στοιχεία της WSJ

Ένας άμεσος ρόλος του Ιράν θα έβγαζε από τη σκιά τη μακροχρόνια σύγκρουση της Τεχεράνης με το Ισραήλ, αυξάνοντας τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν δεσμευτεί να χτυπήσουν την ηγεσία του Ιράν εάν η Τεχεράνη κριθεί υπεύθυνη για τη δολοφονία Ισραηλινών.
Το ευρύτερο σχέδιο του IRGC είναι να δημιουργήσει μια πολυμέτωπη απειλή που μπορεί να στραγγαλίσει το Ισραήλ από όλες τις πλευρές—η Χεζμπολάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο βορρά και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τον ανώτερο Μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Το αν το Ιράν πράγματι βοήθησε ή όχι τη Χαμάς να σχεδιάσει και να εκτελέσει την επίθεση, και αν η Μοσάντ -η καλύτερη υπηρεσία πληροφοριών στον κόσμο- δεν γνώριζε πραγματικά τι συνέβαινε, είναι -προς το παρόν- ένα γεγονός ασύνδετο.

Κήρυξη πολέμου μετά το 1973

Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέδωσε επίσημη «κήρυξη πολέμου» μετά την καταστροφική επίθεση του Σαββάτου από ισλαμιστές μαχητές έξω από τη Γάζα, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας έχει αφήσει πάνω από 700 Ισραηλινούς νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer είπε στο CNN ότι «πιθανώς θα υπάρξουν περισσότερες εκατοντάδες, αρκετές εκατοντάδες ακόμη».
Τουλάχιστον 350 έχουν σκοτωθεί από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς ακολούθησε μεγάλης κλίμακας ισραηλινή εκστρατεία βομβαρδισμών πάνω από τη Γάζα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένεται να ξεκινήσουν κάποιο είδος επιχείρησης διάσωσης ομήρων.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των απαχθέντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ υπάρχουν ξένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης