Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός μεταξύ Αυστρίας και Ρουμανίας για το φυσικό αέριο - Τι συμβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα;

Διπλωματικός πυρετός μεταξύ Αυστρίας και Ρουμανίας για το φυσικό αέριο - Τι συμβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα;
Η Ρουμανία απειλεί το έργο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του βέτο της Αυστρίας
Σε διπλωματική διαμάχη εμπλέκεται ένα έργο φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την αντίθεση της Αυστρίας να επιτρέψει στη Ρουμανία να εισέλθει στην ζώνη Σένγκεν.
Η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV είναι εν μέρει ιδιοκτήτης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Neptun Deep στα ανοικτά των ακτών της Ρουμανίας, το οποίο θα μπορούσε να αντλεί 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2027.
Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu όμως είπε τον περασμένο μήνα η κυβέρνησή του δεν ήταν πρόθυμη να τροποποιήσει έναν νόμο που διέπει τις υπεράκτιες πωλήσεις φυσικού αερίου — για το οποίο η OMV έχει αντιταχθεί — όσο η Αυστρία συνεχίζει να ασκεί βέτο στην είσοδο της χώρας στη ζώνη Σένγκεν.
"Εμείς θα... προχωρήσουμε με βάση την τρέχουσα μορφή του υπεράκτιου νόμου, όπως η Ρουμανία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα επιχειρήματά της σχετικά με την ένταξη στον χώρο Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, εάν η Αυστρία δεν αλλάξει τη θέση της», είπε ο Ciolacu.

Το ιστορικό

Η OMV τον Ιούνιο οδήγησε τη Ρουμανία σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο αφού το Βουκουρέστι άλλαξε τον νόμο που διέπει τις υπεράκτιες πωλήσεις φυσικού αερίου για να εγγυηθεί το κυβερνητικό βέτο επί των ιδιωτικών συμβάσεων σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Το ρουμανικό κράτος ελέγχει το 50% της Neptun Deep, ενώ το άλλο μισό ανήκει στην OMV Petrom.

Map showing the location of Neptun Deep gas license in the Black Sea
Ο Ciolacu είχε απειλήσει προηγουμένως να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει έως και 2% της οικονομικής παραγωγής της χώρας του για ζημίες που προέρχονται από τη διατήρηση της Ρουμανίας εκτός Σένγκεν για περισσότερα από 10 χρόνια μετά την αρχική ημερομηνία ένταξής της.
Ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduja είπε στους Financial Times ότι η διαμάχη δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα «γαμπρό» με την έννοια ότι «μας δίνετε Σένγκεν, εμείς σας δίνουμε αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα».
Είπε ότι ο νόμος για το φυσικό αέριο επέτρεψε στην κυβέρνηση να «παρέμβει» στις εμπορικές σχέσεις με ιδιώτες πελάτες σε «ορισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», οι οποίες η OMV ισχυρίστηκε ότι δεν είναι απολύτως σαφείς.
Αλλά η Burduja είπε επίσης ότι οι Ρουμάνοι «ήταν εξαιρετικά απογοητευμένοι» που δεν προσχώρησαν στη Σένγκεν.
Το βέτο της Βιέννης «έμοιαζε με πολιτική απόφαση»... που δεν είχε καμία σχέση με την ετοιμότητα της χώρας μας».

Ο ρόλος της OMV

Η OMV αρνήθηκε να σχολιάσει «πολιτικές αποφάσεις», προσθέτοντας ότι ήταν «ελπιδοφόρο» ότι η Ρουμανία θα καλωσοριστεί σύντομα στη ζώνη Σένγκεν.
«Βασική δύναμη της ΕΕ σήμερα είναι η ελευθερία διασυνοριακών ταξιδιών», ανέφερε.
Η εταιρεία άσκησε αθόρυβα πιέσεις στην αυστριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο Σένγκεν.
Η OMV απασχολεί περίπου 8.000 άτομα στη Ρουμανία.
Η κοινοπραξία της στη χώρα, OMV Petrom, στην οποία είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος, είναι ο μεγαλύτερος φορολογούμενος της Ρουμανίας με περίπου 7% των φορολογικών εσόδων το 2022.
Ανώτερο στέλεχος της εταιρείας είπε ότι δεν ανησυχούν σχετικά με τις πρόσφατες απειλές που προέρχονται από το Βουκουρέστι.
Το εγχείρημα της OMV για το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ασφαλές, θεωρούσαν, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας του για την ενεργειακή ασφάλεια της Ρουμανίας και της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης