Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Σε τροχιά «ήπιας προσγείωσης» η παγκόσμια οικονομία, παρά τους αντίθετους ανέμους

Georgieva (ΔΝΤ): Σε τροχιά «ήπιας προσγείωσης» η παγκόσμια οικονομία, παρά τους αντίθετους ανέμους
H επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέκκλινε από το μακροχρόνιο μήνυμά της ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να «αποφύγουν την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής»
«Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» επιδεικνύει η παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η Kristalina Georgieva, προσθέτοντας πως οι πιθανότητες να υπάρξει επώδυνη ύφεση τα επόμενα τρίμηνα μειώνονται – αν και προειδοποίησε για ασθενή ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μιλώντας στην Ακτή Ελεφαντοστού ενόψει των ετήσιων συναντήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στο Μαρακές, η Kristalina Georgieva τόνισε την «ισχυρή δυναμική» στην οικονομία των ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας επίσης ως φωτεινό σημείο την Ινδία.
Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες μιας «ήπιας προσγείωσης» για την παγκόσμια οικονομία έχουν αυξηθεί.
Από την άλλη, η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά κατακερματισμένες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της οποίας η παραγωγή έχει επιστρέψει σε προπανδημική πορεία.
Πάντως, «η παγκόσμια οικονομία έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και το α’ εξάμηνο του 2023 έφερε μερικά καλά νέα, κυρίως λόγω της ισχυρότερης του αναμενομένου ζήτησης για υπηρεσίες και της προόδου στην καταπολέμηση του πληθωρισμού» συμπλήρωσε η Georgieva.
Συνολικά, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η συνολική οικονομική παραγωγή που χάθηκε παγκοσμίως από το 2020 έφτασε τα 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα είναι κατώτερη των προσδοκιών, είπε η Georgieva, ενώ πολλές χώρες παρουσιάζουν «αναιμική ανάπτυξη».
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέκκλινε από το μακροχρόνιο μήνυμά της ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να «αποφύγουν την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής», δεδομένων των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τιθασευτεί πλήρως και θα μπορούσε κάλλιστα να αναζωπυρωθεί ακόμη και μετά από σημαντικές επιτοκιακές αυξήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης