Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας σε έπαυλη Ρώσου ολιγάρχη οδήγησε στην κατάσχεση πολυτελών αυτοκινήτων

Γερμανία: Έφοδος της αστυνομίας σε έπαυλη Ρώσου ολιγάρχη οδήγησε στην κατάσχεση πολυτελών αυτοκινήτων
Στόχος της επιχείρησης ήταν ο Ρώσος ολιγάρχης Αλισέρ Ουσμάνοφ
Η γερμανική αστυνομία και τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν σήμερα έρευνα σε διάφορα ακίνητα στη νότια Γερμανία που ανήκουν σε Ρώσο υπήκοο και τα οποία έχουν δεσμευτεί βάσει των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν τελωνειακοί υπάλληλοι.
Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Αλισέρ Ουσμάνοφ ήταν ο στόχος της επιχείρησης.
Ο νομικός εκπρόσωπος του Ρωσο-ουζμπέκου ολιγάρχη Αλισέρ Ουσμάνοφ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δεν προέβη άμεσα σε κανένα σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Reuters.
Μια ειδική επιτροπή με την ονομασία «Ματριόσκα», που συστάθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Επιβολής Κυρώσεων της Γερμανίας (ZfS), ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι αξιωματικοί έκαναν έρευνες σε ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου και της λίμνης Τεγκερνζέε στη Βαυαρία.
Οι τελωνειακοί κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία κατά την διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν σήμερα σε βίλα στην λίμνη Τεγκερνζέε στις Βαυαρικές Άλπεις.
Αρκετά πολυτελή αυτοκίνητα ήταν μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν από την έπαυλη που βρίσκεται στην πόλη Ρόταχ-Έγκερν.
Στις έρευνες στην βίλα συμμετείχαν περίπου 30 αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, στον περίγυρο της οποίας οι αστυνομικοί είχαν τοποθετήσει αστυνομική ταινία.
Οι αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν επίσης εφόδους σε ορισμένα άλλα ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου και γύρω από την λίμνη Τεγκερνζέε στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που έχει στοιχειοθετηθεί κατά ενός Ρώσου ολιγάρχη, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Υπηρεσία Επιβολής Κυρώσεων της Γερμανίας (ZfS), η οποία δεν κατονομάζει τον ολιγάρχη.
Ο Ρώσος ολιγάρχης, που ήταν ο στόχος της επιδρομής, περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσαν πηγές στο dpa.
Εκπρόσωπος της ZfS δήλωσε ότι το άτομο που στοχοποιείται περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι των κανονισμών της ΕΕ για τις κυρώσεις.
Η ΕΕ επέβαλε βαρύτατες κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες και ρωσικές εταιρείες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ZfS, η γερμανική αστυνομία, υπάλληλοι της εφορίας και τελωνειακοί υπάλληλοι συμμετείχαν στην επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε βάσει ενταλμάτων έρευνας που είχαν εκδοθεί από δικαστήριο.
Οι κυρώσεις της ΕΕ επιτάσσουν ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν ή κατέχονται από ένα πρόσωπο δεσμεύονται και δεν μπορούν να μεταφερθούν ή να διατεθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ZfS.
Ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις σημερινές εφόδους, επικαλούμενος τη μυστικότητα γύρω από τις αστυνομικές τακτικές.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στη βίλα του Ουσμάνοφ στο αριστοκρατικό θέρετρο Ρόταχ-'Εγκερν στις όχθες της Τεγκερνζέε.
Αργότερα ωστόσο ένα δικαστήριο είχε κρίνει τις επιδρομές παράνομες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης